Dupa ce Guvernul a anuntat ca una dintre sursele de finantare a majorarii pensiilor din 2008 va fi impozitarea tuturor câstigurilor realizate de persoanele fizice, premierul Calin Popescu Tariceanu revine cu precizari, anuntând ca toate câstigurile obtinute de persoanele fizice vor fi pasibile de plata CAS. In plus, Tariceanu se apara in privinta acuzatiilor referitoare la faptul ca impozitarea salariilor de peste 6.500 lei nu ar fi o masura liberala, afirmând ca in acest caz va prima principiul solidaritatii, si nu interesul celor 18.000 de persoane care obtin aceste venituri.
Premierul Calin Popescu Tariceanu este „chitit“ sa puna contributii de asigurari sociale (CAS) pe toate câstigurile realizate de persoanele fizice. „Aceasta este una dintre sursele de finantare a majorarii pensiilor în 2008. Marirea pensiilor este o consecinta fireasca a cresterii economice, pentru al treilea an consecutiv. Ce sa facem, daca economia creste, sa nu marim pensiile, pentru ca sa nu poata PD sa ne acuze ca suntem populisti? Nu. Este o asteptare clara, la nivelul populatiei, pentru a duce un trai decent. Acest efort va continua si în 2009“, a declarat, intr-o conferinta de presa la Brasov, premierul Calin Popescu Tariceanu, citat de NewsIn.
«Nu s-a dat nici prea mult, nici prea putin»
Seful Guvernului a explicat ca bugetul de pensii se majoreaza pentru ca nivelul salariilor creste si pentru ca s-a „ingrosat“ si volumul de contributii la buget. „Nu s-a dat nici prea mult, nici prea putin, s-a dat 43%, pentru ca atât s-a putut, dupa calculele Ministerului de Finante si ale Ministerul Muncii“, a spus Tariceanu. Persoanele fizice vor plati contributia de asigurari sociale de 9,5% la venitul brut obtinut într-o luna, reprezentând salarii, venituri din profesii libere, drepturi de autor, venituri din agricultura, prestari servicii, odata cu intrarea în vigoare a Legii pensiilor. In prezent, salariatii platesc contributiile de pensii la salariul brut obtinut într-o luna. În cazul în care salariul depaseste valoarea a cinci salarii medii brute la nivel national, contributia se aplica numai asupra acestei valori. Noul act normativ elimina acest plafon de cinci salarii si introduce termenul de venit brut ca baza de impozitare. Conform noilor reglementari, persoanele fizice vor plati contributia de pensii si la alte venituri obtinute într-o luna din alte surse. Astfel, Guvernul si deputatii au încercat sa gaseasca noi finantari pentru majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2008, dupa ce au refuzat variantele propuse de initiatorii legii, care cereau colectarea unor sume de la Fondul Proprietatea, Loteria Româna, Imprimeria Nationala sau de la companiile petroliere. Notiunea de venit brut prevazut ca baza de impunere în legea modificata va fi similara celei pe care se aplica în prezent contributiile de asigurari de sanatate: salarii, venituri din profesii libere, drepturi de autor, venituri din agricultura, prestari servicii, cedarea folosintei bunurilor, dividende si dobânzi.
Majorarea pensiilor, meritul PNL!
Desi PNL a respins in mai multe randuri proiectul PSD de majorare a pensiilor, pe care l-a catalogat drept populist si nesustenabil, in prezent, premierul Tariceanu se bate cu „pumnul in piept“, trambitand ca masura este meritul PNL. Seful Executivului a raspuns si celor care au afirmat ca masura impozitarii salariilor mari nu este una liberala, pentru ca ar afecta 18.000 de oameni care câstiga peste 6.500 de lei. „Ar fi o tragedie daca PNL s-ar adresa numai acestui grup de 18.000 de oameni. Ne preocupa sa aratam ca avem responsabilitatea tuturor segmentelor sociale. Masurile Ministerului de Finante si Ministerului Muncii urmeaza sa se aplice, am hotarât sa punem aceasta cota de contributie sociala pentru toate câstigurile“, a mai spus Tariceanu. Premierul considera „normal“ ca toti cei care câstiga sa contribuie. „Facem un gest corect de a aplica aceeasi cota de contributii sociale la toate câstigurile. E un principiu de solidaritate pe care functioneaza si UE, si România e membra a Uniunii“, a explicat seful Guvernului.
Remuneratia directorilor cu contract de mandat, impozitata ca si salariile
Remuneratia primita de directori pe baza contractului de mandat va fi asimilata salariului, având acelasi regim fiscal în ceea ce priveste impozitul si contributiile sociale, potrivit unei ordonante de urgenta pentru modificarea legii societatilor comerciale, citata de Mediafax. „Remuneratia directorilor obtinuta în temeiul contractului de mandat este asimilata salariului“, se spune în ordonanta.
Stefan Etves