Ministerul de Finante a propus in cea de-a patra varianta a Codului Fiscal, eliminarea scutirii de impozit pe venit programatori, invocand recomandarea Consiliului Concurentei potrivit careia facilitatea este un ajutor de stat. In schimb, desi a primit de aproape o luna un punct de vedere al Consiliului pe tema pretului minim la tigari, considerat neconcurential, Finantele nu numai ca au pastrat aceasta prevedere, dar au si marit valoarea acestuia de la 76% la 90% din categoria de tigari cea mai vanduta. Astfel, cel mai ieftin pachet de tigari va ajunge la 31.500 de lei vechi. „Nu vad de ce trebuie sa eliminam facilitatile pentru programatori acum, inainte de aderare. In plus, nu cred ca aceasta masura va aduce venituri semnificative la buget. Domeniul IT este unul dintre putinele in care Romania ar putea fi competitiva inca de la aderare, si ar trebui sa pariem pe el“, a declarat directorul general Microsoft pentru Europa de Sud-Est, Silviu Hotaran, pentru „Averea“.

Citeste si:  Statul vinde pana la 75% din CEC

„In primul rand nu este de crezut ca un astfel de text a aparut pe site-ul ministerului. Pentru noi se traduce in urmatorul mod: nici un fel de povara fiscala pentru Phillip Morris si BAT! Vor fi afectate total Galaxy si Gallagher, iar JTI va fi afectata in proportie de 60%“, ne-a declarat directorul executiv JTI, Gilda Lazar. Noul pret de referinta nu va avea nici o influenta asupra pretului tigarilor LM, Kent, Camel, in timp ce un pachet de Carpati se va scumpi cu 10.000 de lei vechi, reprezentand o crestere de aproximativ 50% fata de pretul actual. Pachetul de Winchester se va scumpi cu 4 mii de lei vechi.

„Daca Ministerul de Finante urmareste cresterea veniturilor bugetare de ce nu taxeaza pe toata lumea la fel? De ce cresc taxele numai in segmentul inferior si pedepsesc doar consumatorii saraci? Cine mai cumpara Carpati la 31.500 lei? Cine mai cumpara Logan la pret de Mercedes?“, se intreaba retoric Gilda Lazar.

Citeste si:  Autoutilitarele, incarcate cu 1.000 euro

In varianta anterioara a Codului Fiscal, din 16 noiembrie, existau doua note, atat la pretul minim, cat si la facilitatile oferite programatorilor in ceea ce priveste scutirea de impozit pe venit, in care se arata ca masurile vor fi mentinute numai cu avizul Consiliului Concurentei. In varianta 21 noiembrie, articolul privind acordarea de facilitati a fost eliminat, iar cel referitor la pretul minim la tigari pastrat. Potrivit biroului de presa al Consiliului Concurentei, nici intr-un acaz, nici in altul nu au fost luate decizii, ci au fost numai transmise ministerului puncte de vedere. „Am transmis Ministerului Finantelor Publice punctul de vedere al Consiliului Concurentei referitor la scutirea de la plata impozitului pe venit pentru persoanele care lucreaza in domeniul productiei de programe informatice. Scutirea reprezinta un ajutor de stat de operare, care nu poate fi acceptat in aceasta forma, pe baza criteriilor prevazute in legislatia romaneasca, armonizata cu normele europene. Am sugerat ca aceasta facilitate sa nu mai fie introdusa in legislatia in materie“, a declarat agentiei MEDIAFAX presedintele Consiliului Concurentei, Mihai Berinde. Totusi, Berinde a precizat ca a sugerat ministerului sa gaseasca alte formulari care sa incadreze facilitatile in forme de ajutor de stat permise de legislatia europeana, cum ar fi angajarea de forta de munca, formarea profesionala, cercetare-dezvoltare, dezvoltarea IMM-urilor, dezvoltare regionala. Desi initial sustinuse renuntarea la facilitatile oferite angatilor IT, la inceputul lunii octombrie ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, afirma ca se va renunta la eliminarea scutirii de impozit, in urma repetatelor solicitari primite dupa publicarea proiectului de Cod Fiscal. (F.R.)

Citeste si:  Firmele de leasing cer inasprirea legislatiei

Autor: Florin Rusu