Incepand cu 1 iulie, producatorii si importatorii de articole electrice si electronice introduc in pretul total al produselor o taxa pentru gestionarea deseurilor. Masura este similara cu cea pentru produsele IT&C, in vigoare de la 1 mai. Iar din 1 august va fi aplicata si in cazul corpurilor de iluminat.
Cunoscuta ca “timbrul verde”, taxa reprezinta contravaloarea costurilor de colectare, depozitare si reciclare a deseurilor de electronice si electrocasnice (DEEE) si va fi suportata de consumatori.
Sumele obtinute vor fi virate Asociatiei Romane pentru Reciclare (RoRec), din care fac parte principalii producatori si importatori din industria de profil, si care va gestiona, in numele membrilor sai, deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE), de la colectare pana la reciclare. Presedintele asociatiei, Liviu Popeneciu, apreciaza ca primele incasari vor ajunge la asociatie in cursul lunii septembrie. Insa nu a putut estima valoarea totala a fondurilor care vor fi colectate prin intermediul “timbrului verde”.
Valorile timbrului verde stabilite de RoRec cu TVA inclus sunt de 15 lei pentru electrocasnice mari (masini de spalat vase etc.), 8 lei pentru hote electrice, ventilatoare, 29 de lei pentru frigidere pana la 250 litri capacitate neta si instalatii de aer conditionat, 37 de lei frigidere de peste 250 litri capacitate neta, 6 lei aspiratoare si roboti de bucatarie, 2 lei restul electrocasnicelor mici si electronicelor de consum, 4 lei combine muzicale, unelte electrice, 21 lei televizoare cu plasma, 8 lei LCD-uri.
De la 1 august, o taxa similara va fi platita si pentru produsele de iluminat. In valoare de 0,9 lei, timbrul verde va fi perceput pentru lampi economice, lampi cu descarcare de inalta tensiune, tuburi fluorescente, nu insa si pentru becurile de iluminat sau lampile cu halogen (spoturi), care reprezinta de fapt cea mai mare parte a vanzarilor. Banii vor fi incasati de asociatia Reco Lamp, fondata de Philips Romania, Osram, Narva si General Electric, respectiv echivalentul a 80-90% din piata de profil din Romania.
CECED asteapta autorizatia
Potrivit sefului Serviciului de Gestiune Deseuri din cadrul Ministerului Mediului, Elena Dumitru, in luna iunie a depus cerere de autorizare Asociatia Producatorilor Europeni de Electrocasnice din Romania (CECED Romania), pentru administrarea produselor electronice si electrocasnice, precum si Asociatia Reco Lamp, pentru administrarea echipamentelor si surselor de iluminat.
In prezent, se aplica o taxa unica de sapte lei numai pentru produsele IT&C, aceasta fiind implementata de asociatia Eco Tic, singura de acest gen care a obtinut din timp autorizatiile de la Ministerul Mediului. Eco Tic, asociatie non-profit, a fost infiintata in aprilie 2006 si reuneste 100 de companii din sectorul IT & C si al electronicelor de consum. Printre membri se numara retailerii Altex, Domo, Flamingo si filialele locale ale unor producatori ca Panasonic, LG, Fujitsu Siemens.
4 kg de DEEE colectate pe cap de locuitor, pana in 2008
Potrivit legislatiei europene si romanesti, populatia este obligata sa duca deseurile de echipamente electrice si electronice la centrele de colectare autorizate, in caz contrar riscand amenzi de aproximativ 500 lei.
Romania trebuie sa respecte un calendar negociat cu Uniunea Europeana, prin care cantitatea de DEEE-uri colectate pana la sfarsitul acestui an sa fie de trei kilograme pe cap de locuitor, urmand sa ajunga la sfarsitul anului 2008 la patru kilograme pe cap de locuitor. In prezent, in tara functioneaza 215 centre de colectare a DEEE-urilor, dintre care doar 145 sunt functionale.
Autor: Georgeta Filip