Cu toate ca peste 99% dintre IMM-urile autohtone vor sa ne integram in Uniunea Europeana, doar una din sapte firme este pregatita pentru a face schimbarile cerute. Astfel, numai 14,2 la suta considera ca vor fi pregatite pentru data de 1 ianuarie 2007. Totodata, Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR, spune ca in cazul in care nu se iau urgent masuri de pregatire a firmelor pentru aderare, 25 – 30% dintre acestea se vor dizolva. Acestea sunt relevate intr-un studiu realizat de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania in luna martie 2006, pe un esantion reprezentativ de IMM-uri.
Conform sondajului, domeniile care ridica probleme intreprinzatorilor romani pentru a fi in conformitate cu prevederile legislatiei europene si pentru a face fata concurentei intense din Uniunea Europeana sunt costurile cu forta de munca, respectiv 48,11 la suta dintre micii intreprinzatori. Totodata, certificarea produselor, reglementari tehnice si standardele ar fi o problema pentru 40,57 la suta dintre repondenti. In linie ierarhica, urmatoarele probleme sunt regulile concurentei (33,02 la suta), protectia mediului (29,25 la suta), calitatea si siguranta produselor (19,81 la suta).
Doar 14,15% din IMM-uri au pregatit un program
Cat despre stadiul pregatirilor in cadrul IMM-urilor pentru a fi in conformitate cu reglementarile din Uniunea Europeana, studiul releva ca pentru 4,72% dintre repondenti implementarea programului nu decurge satisfacator. Acesta in timp ce doar pentru 14,15% dintre IMM-isti programul a fost implementat cu succes. Totodata, 15,09% dintre cei chestionati nu au inceput inca pregatirile, programul a fost elaborat, fiind in curs de implementare pentru 31,13% dintre repondenti, iar pentru 34,91% programul de pregatire este in curs de elaborare. Majoritatea intreprinzatorilor, 73,58 la suta dintre preprezentantii intreprinderilor mici si mijlocii, considera ca aderarea va genera atat oportunitati cat si amenintari pentru firmele lor, 14,15% cred ca acesta le va aduce mai mult dezavantaje, iar 12,26% considera ca integrarea va veni cu avantaje si oportunitati.
Romania ocupa primul loc in sustinerea aderarii
Cercetarea efectuata a urmarit sa evidentieze opinia intreprinzatorilor cu privire la integrarea Romaniei in UE. A rezultat ca intreprinzatorii romani sunt in cvasitotalitate (99,07%) de acord cu integrarea tarii noastre in Uniune: 75,70% dintre acestia sustin aderarea in 2007, iar 23,36% considera ca integrarea ar trebui amanata. Numai 0,93% dintre persoanele anchetate s-au declarat impotriva integrarii. Un sondaj realizat in 2003 de Camerele de Comert din 10 tari, printre care si Romania, pe un esantion de 3.871 de firme, a evidentiat faptul ca tara noastra se situeaza pe primul loc in ceea ce priveste ponderea firmelor care sustin aderarea: 97% din societatile romanesti investigate au declarat ca sunt de acord cu integrarea, media europeana fiind de 89%. Ponderea acestor firme in Bulgaria a fost de 92%.
IMM-urile cer ajutorul Guvernului
Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania propune o serie de masuri care sa duca la pregatirea unui numar cat mai mare de IMM-uri pentru aderare, precum elaborarea de catre Guvern, cu participarea reprezentantiilor IMM-urilor, a unui Program special de informare, pregatire si consultanta a IMM-urilor. “Acest lucru ar putea fi posibil prin editarea unor brosuri referitoare la legislatia europeana, care sa fie distribuite gratuit intreprinzatorilor prin institutiile administrative, publice, centrale si locale si organizatiile IMM-urilor, organizarea de seminarii, conferinte, mese rotunde avand ca tema acquis-ul comunitar, si in special, schimbarile implicate de adoptarea acestuia in tara noastra, la nivel national, regional, judetean si local, elaborarea unor studii in care sa se evidentieze impactul aderarii la UE asupra IMM-urilor romanesti, amenintarile potentiale si oportunitatile care pot fi valorificate de catre IMM-uri”, a adaugat Ovidiu Nicolescu. De asemenea, patronii fac apel la posturile publice de radio-televiziune de a mari numarul de emisiuni informative in acest domeniu. In caz contrar, sustine Ovidiu Nicolescu, impactul aderarii la Uniunea Europeana va fi atat de puternic incat mai mult de jumatate din aceste intreprinderi isi vor inchide portile.
Autor: Gabriel Botezatu