Seful Delegatiei CE in Romania, Jonathan Scheele, a facut o serie de declaratii incurajatoare pentru tara noastra, in timpul vizitei sale de doua zile in judetul Cluj, unde a vizitat mai multe proiecte care au beneficiat de finantare europeana. El s-a referit la lupta impotriva coruptiei, la pregatirile pentru aderare si la modul in care au fost folositi banii europenilor la proiectele vizitate.
In problema coruptiei, Scheele a apreciat ca, desi este inca nevoie de multe progrese, s-a schimbat ceva. “Este evident ca s-a schimbat ceva. Domnul Morar (Daniel Morar, proaspat numit sef la Parchetul National Anticoruptie, n.red.) trebuie sa dovedeasca cum va putea sa progreseze. Insa nu este doar sarcina PNA de a lupta impotriva coruptiei, ci este nevoie si de o vointa adevarata in servicii si la nivelul procurorilor”, a declarat Scheele.
“Nici Roma nu a fost construita peste noapte, dar vrem sa vedem progrese”, a spus oficialul european, referindu-se la faptul ca lupta impotriva coruptiei este un proces de durata, si a precizat ca asteapta efecte in urma aplicarii prevederilor pachetului de legi ale reformei in justitie, chiar daca acest document nu a fost adoptat in forma elaborata de Ministerul Justitiei.
Sanse mai mari pentru aderare
Sansele Romaniei de aderare la Uniunea Europeana au crescut in 2005 fata de anul 2004, crede Jonathan Scheele. Romania nu va fi pregatita de aderare pana la 30 septembrie 2005, data-limita pentru pregatirea Raportului de tara din acest an, dar trebuie sa fie pregatita pentru aderare la 31 decembrie 2006, a apreciat el intr-o conferinta de presa tinuta ieri.
“Tratatul de aderare nu era semnat anul trecut, iar negocierile nu erau finalizate in noiembrie 2004. Acum avem un tratat semnat care prevede aderarea”, a explicat oficialul european, precizand ca, desi mai sunt probleme, “au fost elemente pozitive fata de anul trecut”. “Sarcina noastra este ca prin raportul de monitorizare sa facem o previziune daca Romania va fi sau nu pregatita pana la sfarsitul lui 2006. Nimeni nu se poate opune aderarii daca Romania isi va indeplini obligatiile”, a incurajat el oficialitatile.
Bontida, un model pentru proiectele culturale romanesti
Jonathan Scheele si-a incheiat vizita de doua zile in judetul Cluj cu participarea la festivitatea de deschidere oficiala a Centrului de specializare in reabilitarea patrimoniului construit, de la Castelul Banffy, Bontida, inclus in proiectul PHARE Cultura 2000. Alaturi de el au fost Marko Bela, ministru de stat, si principesa Margareta a Romaniei.
Scheele a remarcat faptul ca proiectul de la Bontida va fi un model pentru celelalte proiecte culturale din Romania, pentru ca “lectiile au fost invatate”.
“Este remarcabil. L-am vizitat prima data in noiembrie 2001, la deschidere cafenelei, si schimbarea din cei patru ani este ceva incredibil. Proiectul este facut intr-un mod foarte corect, iar materialele folosite sunt adecvate si stiu cat de important este acest element. Eu cred ca va fi si in viitor foarte util pentru restaurarea patrimoniului romanesc si pentru dezvoltarea economica si sociala a regiunii”, a spus Scheele, adaugand ca proiectul este un semnal bun dat Uniunii Europene, cum ca si romanii pot derula “proiecte de succes”.
Autor: Adrian Horincar