Intalnirea conducerii PSD cu liderii organizatiilor judetene care a avut loc la sfarsitul saptamanii la Poiana Brasov a fost menita consacrarii noii echipe de la varful partidului. Mircea Geoana, Miron Mitrea si Ioan Rus au putut sa defileze in fata filialelor ca invingatori si sa demareze acele proiecte in partid care sa impiedice atat revenirea lui Adrian Nastase, cat si posibile rabufniri ale lui Ion Iliescu, anuntate pentru aceasta saptamana.

Pentru ca mesajul sa fie clar, in asa-numita declaratie de la Poiana Brasov, semnata de toti liderii filialelor judetene, s-a specificat intransigenta fata de orice actiuni care vor aduce atingere spiritului de echipa, fata de toti cei care, lideri sau membri ai partidului, vor afecta imaginea PSD, inalcand regulile interne sau legile tarii.

Nu doar Nastase sau Iliescu sunt vizati aici, dar si cei care i-ar putea sustine. Bineinteles ca dorinta lui Geoana a fost aceea de a transmite o imagine idilica a unui partid consolidat si unit. Declaratia amintita stipuleaza pompos ca „in PSD se deschide un nou capitol“.

Noua etapa consta intr-o unica linie de comanda, un vis mai vechi al actualului presedinte si care i se pare posibil acum pentru ca rivalul sau, Adrian Nastase, s-a autosuspendat si nu mai are sustinerea necesara pentru a reveni.

In afara de Ion Stan, liderul de la Dambovita, nimeni nu i-a luat apararea fostului premier. Dar si el si-a primit portia, colegii privindu-l cu distanta si admonestandu-l pentru aceasta pozitie.

In schimb, Adrian Nastase a fost criticat deschis la intalnirea de ieri, cea mai importanta din cele trei zile, de Marian Vanghelie, care s-a declarat dezamagit de Adrian Nastase si de felul cum s-a comportat acesta ca lider dupa 2002.

Tot ieri s-a stabilit infiintarea unei comisii pentru modificarea statutului, care sa fie condusa de Doru Ioan Taracila si care sa fie validata de Consiliul National din februarie.

Potrivit lui Liviu Dragnea, liderul de Teleorman, aceasta comisie trebuie sa faca statutul functionabil, eliminand postul de presedinte executiv si precizand mai clar competentele presedintelui si ale vicepresedintilor partidului, care nu sunt bine structurate.

„Presedintele PSD deocamdata coordoneaza partidul si el trebuie sa conduca“ , a spus Dragnea, care a adaugat ca „acum conducerea PSD este una colectiva si trebuie sa devina unitara“. Dragnea a argumentat ca functia de presedinte executiv il face pe presedinte sa priveasca mereu in urma ca sa-si apere spatele in loc sa se ocupe de partid. El a dat ca sigura desfasurarea unui congres extraordinar in acest an, dar numai pentru modificarea statutului, nu pentru alegeri. De aceeasi parere este si Miron Mitrea, care a recunoscut posibilitatea unui Congres pentru acest an, dar numai pentru modificarea Statutului. Geoana se teme de alegeri, motiv pentru care a propus chiar prelungirea mandatului sau cu inca doi ani peste cei doi pentru care a fost ales, conform actualului statut. O idee respinsa categoric de Ioan Rus. Aceasta contradictie dovedeste ca in interiorul treimii de partid exista deja conflicte, ultimul dintre ele vizand chiar functia suprema. Daca Ioan Rus vrea alegeri anul viitor, acest lucru sugereaza ca Geoana nu a scapat nici pe departe de rivali si ca cei doi aliati, Mitrea si Rus, pot oricand intoarce foaia impotriva lui, din dorinta de a-i lua locul. In ciuda acestor seminte ale viitoarelor conflicte, Geoana a declarat in conferinta de presa de ieri ca „vremea discutiilor si a dihoniilor in PSD s-a incheiat definitiv“, iar semnatura liderilor pe declaratie este „un juramant de credinta“.

Citeste si:  Leasingul va trece pe second-hand

„Centrul imaculat“

El a lansat un atac la adresa lui Nastase amintind de stratagema „centrului imaculat“. „Puterea e in fata aceleiasi greseli pe care au facut-o si lideri ai nostri. Ei incearca sa aplice ceea ce a aplicat un coleg al nostru, ca toti ceilalti sunt corupti in afara de centrul politic si economic pe care il sustine“. Referirea este la fostul premier, chiar daca Geoana nu a vrut sa-l nominalizeze pe autor. „Cum acest plan a esuat la PSD, va esua si la ei“, a mai zis Geoana. Totusi, Geoana a spus ca PSD il va sustine pe Adrian Nastase in continuare la presedintia Camerei Deputatilor si ca nu se vor atinge de functia de presedinte executiv pana nu se va clarifica situatia lui Nastase. Presedintele PSD nu i-a permis lui Dan Ioan Popescu sa mai revina asupra deciziei sale de autosususpendare si a declarat ca i-a dat acestuia „sansa sa se descarce“, dar ca azi la Biroul Permanent National se va lua act de decizia acestuia care va deveni astfel operationala. Popescu a semnat si el declaratia de la Brasov in calitate de presedinte al PSD Bucuresti. Conform unor surse din partid, dupa ce a vazut ca nu poate convinge conducerea sa-i permita sa-si mentina functia, Popescu a amenintat ca-si va da demisia din partid, si odata cu el toata filiala. In pofida acestor amenintari Geoana a ramas inflexibil.

Presedintele PSD nu crede ca ar trebui convocat un Congres doar pentru modificarea statutului si a anuntat ca acesta va avea loc cu ocazia unui moment politic important, cum ar fi de exemplu alegerile anticipate. O optiune in locul functiei de presedinte executiv ar putea fi cea de prim-vicepresedinte. Geoana a spus ca nu au venit la Poiana Brasov ca sa profite de acest moment din viata lui Nastase, el a amintit de dificultatile care au avut loc in PSD din cauza statutului. Cauza? „Un partid mare nu stie sa functioneze cu mai multe centre de comanda“, iar Geoana vrea ca el sa devina cu adevarat conducator. Nici Iliescu nu a fost iertat. „Cei care incearca sa speculeze acest moment greu, sa-l foloseasca pentru a pescui in ape tulburi sperand ca-si mai rezolva o problema, fac o greseala fundamentala“, a raspuns Geoana intrebat despre recentele miscari ale simpatizantilor fostului presedinte.

„N-am fost ingerasi“

Foarte activ la intalniri, unele tinute noaptea, pe ascuns, a fost si Marian Vanghelie. El vaneaza deja functia din care s-a autosuspendat Dan Ioan Popescu. „Pana acum era punctul de vedere al unui vicepresedinte, acum e al partidului“, a spus el cu referire la centrul unic de comanda al lui Adrian Nastase din guvernarea anterioara.

Citeste si:  Eugen Simion, vesnic academician

Nu au lipsit nici momentele comice, unul dintre ele fiind prinderea pe camera de luat vederi a unui crampei din discursul lui Geoana de sambata. „Nici noi n-am fost ingerasi“ , a spus Geoana presedintilor si vicepresedintilor de Consilii Judetene, nerealizand ca este inregistrat. El a recunoscut ca si PSD mai facea presiuni asupra justitiei cand era la guvernare.

Al doilea episod oarecum similar s-a petrecut ieri, tot la luarea de imagini din sala, cand un aparat foto a surpins proiectia video a analizei lui Vasile Dancu. „Toate institutiile publice au imagine proasta“ , spunea textul afisat pe ecran care mai vorbea de personalizarea si autoritarismul politicii romanesti. „Nu era grila de selectie, cu bani oricine poate face politica (se vand locuri de deputati)“, mai spunea textul care arata ca si portarii pot ajunge sa aiba functii pe acest criteriu. Intrebat de unde stie ca locurile in Parlament se cumpara, Dancu a spus ca din presa si din experienta personala, dar a tinut sa specifice ca nu se referea la PSD, ci la intreaga clasa politica. Discutia avuta de Dancu a fost si o critica a materialului prezentat de Nastase in apararea lui la ultimul BPN si care era semnat de Vladimir Pasti. „O sa va arat cum ne vindem minciuni unii altora“, a afirmat Dancu in timpul intalnirii, referindu-se la semnalul de alarma tras de Pasti, cum ca discreditarea lui Nastase ar viza intregul PSD.

Un an de balbe

Ion Stan, care l-a sustinut pe fata pe Nastase, a acuzat , „lipsa de coerenta a echipei care a fost legitim aleasa la Congres „. El considera ca „s-a irosit un an in balbe, declaratii contradictorii, actiuni care nu au avut sustinerea partidului“. Mai mult, Stan considera ca actuala conducere s-a indepartat de organizatiile judetene, punand accent pe propriile grupuri constituite anterior statutului. Potrivit lui Stan, exista „organizatii de gradul I, bagate in seama de conducere, si organizatii de gradul II , care sunt lasate doar pentru momentul in care va fi nevoie de voturi din partea lor“. Dar exista si membri cu statut preferential, spune deputatul, care nu respecta statutul, dar si membrii care trebuie sa suporte consecintele statutului cand isi permit sa actioneze conform acestuia, iar nu conform cu grupurile de reflectie din PSD. El este impotriva schimbarii statutului si crede ca problemele PSD sunt „managementul defectuos“, „starile conflictuale“, „declaratiile belicoase“.

Marian Oprisan a vorbit si de cresterea importantei liderilor judeteni si a spus ca acestia se vor intalni lunar cu conducerea centrala pentru a participa la luarea deciziilor. El este de parere ca s-a cladit un piedestal al lui Ion Iliescu in partid, apoi unul al lui Adrian Nastase si ca acum se construieste unul al lui Mircea Geoana. Cel putin, presedintele PSD s-a straduit sa-i asculte pe cat mai multi dintre liderii judeteni care au exclamat ca nu i-a ascultat nimeni de doi, trei ani. Motiv pentru care, intalnirea s-a prelungit peste masura, dar Geoana a considerat ca se merita acest efort pentru a-i cuceri pe cei de care va depinde la urmatoarele alegeri din partid. Mai putin entuziasmati si fara interese directe in a asculta peroratiile teritoriului, alti membrii de seama ai PSD au iesit din sala si se uitau cu jind spre piscina de alaturi, mult mai interesanta decat discutiile de partid. Referitor la sustinerea lui Nastase pentru functia de la Camera, Geoana a declarat sambata ca va raspunde la aceasta intrebare cand vor lua aceasi masura si Premierul Tariceanu si Presedintele Basescu. „Cand voi vedea aceleasi gesturi la Putere, va voi raspunde“, a zis Geoana, specificand ca nu e valabil in cazul unei demisii din guvern a lui Copos. „Am vorbit de Tariceanu si de Basescu“, a specificat presedintele PSD.

Citeste si:  Veniturile bugetare trebuie sa creasca cu 10% din PIB

Dincolo de declaratiile mai mult sau mai putin invaluite, intalnirea de la Poiana Brasov i-a permis lui Mircea Geoana si echipei sale sa-si impuna punctul de vedere ca fiind cel oficial in partid, nu fara a intalni rezistenta celor care nu vor nici Congres, nici modificarea statutului pe motiv ca mai spera la intoarcerea lui Nastase. Disputele din PSD sunt departe de a se fi incheiat si ele vor rabufni la Consiliul National din februarie, doar ca de acum, Geoana ameninta ca-i va pedepsi pe cei care nu sunt loiali noii echipe.

Biroul Permanent al partidului se intalneste azi la Sfantu Gheorghe de unde sunt asteptate atat o decizie clara in ceea ce priveste autosuspendarea lui Dan Ioan Popescu si preluarea filialei de Sorin Oprescu, presedintele ei executiv, cat si primii pasi referitor la comisia de modificare a statutului care va fi propusa pentru oficializare la Consiliul National.

In tot acest timp, sustinerea lui Nastase in partid pare sa slabeasca, iar Iliescu este si el pasibil de sanctiuni daca mai iese la atac. Conflictul se va muta de aceea, dinspre acesti doi oponenti ai lui Geoana in chiar interiorul triadei de la varful PSD, unde Rus a dat deja semnalul rivalitatii opunandu-se prelungirii mandatului lui Geoana. (C.S.)

Scandalul Matusa, in presa rusa

Corespondentul la Bucuresti al ziarului „Vremia Novostei“ scrie ca „milionul matusii l-a compromis pe fostul prim ministru al Romaniei“. Cotidianul prezinta cu lux de amanunte scandalul ce a tinut capul de afis al ziarelor romanesti aproape doua saptamani. „Adversarii politici l-au acuzat pe Nastase de spalare de bani cu ajutorul unei mosteniri-fantoma, iar ex-premierul n-a putut sa explice clar provenienta milionului de euro“, arata publicatia rusa. Aceasta nu a scutit-o de publicitate nici pe Dana Nastase, despre care se spune ca provine dintr-o familie instarita a unuia dintre cei mai importanti demnitari ai regimului Ceausescu, Angelo Miculescu, si faptul ca aceasta mai are o matusa bogata, Aurelia Zachir, dar care la ora actuala traieste pe „mosia“ familiei Nastase, de la Cornu. (E.O.)

Autor: Clement Sava