Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), in colaborare cu Camera de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta, a organizat la hotelul President din Mangalia, o intalnire de lucru cu reprezentantii societatilor comerciale de turism de pe litoral. Printre cei prezenti la reuniune s-au numarat George Copos, vicepremier, Marius Crivtonencu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism, Dragos Raducan, secretar general al FPTR, Mihai Daraban, presedinte al CCINA Constanta, si Danut Culetu, prefectul judetului Constanta.

Principalul punct pe ordinea de zi a intalnirii a facut referire la implicatiile posibilei majorari a cotei TVA la serviciile de cazare hoteliera, incepand cu data de 1 ianuarie 2006.

Romania risca sa fie exclusa din cataloagele marilor tour-operatori

Reprezentantii patronatelor considera ca cresterea taxei pe valoare adaugata este in contradictie cu obiectivul prioritar din programul de guvernare cu privire la dezvoltarea turismului, dezavantajand grav sectorul turistic. Potrivit afirmatiilor lui Dragos Raducan, daca TVA-ul se va mentine la 9%, preturile la serviciile de pe litoral ar scadea. In cazul in care TVA-ul va creste, se vor scumpi serviciile turistice si cele conexe, cu pana la 25%, ceea ce va influenta negativ circulatia turistica din Romania, iar turistii romani si straini se vor orienta spre alte destinatii turistice concurente. In acest sens, destinatia Romaniei nu va mai putea fi inclusa in cataloagele marilor tour-operatori europeni pentru anul 2006, daca acestea nu sunt transmise pana cel tarziu la finalul lunii septembrie 2005, sustine Raducan. Totodata, din cauza instabilitatii fiscale, hotelierii nu vor mai putea pregati din timp ofertele de pret pentru anul 2006.

Citeste si:  Londonezii au retrait ieri atmosfera atentatelor sangeroase de la 7 iulie. Patru dispozitive explozibile de mica putere au explodat in trei metrouri si un autobuz, insa nu au facut victime.

Si presedintele CCINA, Mihai Daraban, considera ca, daca se va lua o asemenea masura, aceasta ar constitui cea mai puternica lovitura pe care vreun guvern al Romaniei, dintre cele care s-au succedat la conducerea tarii, a dat-o turismului romanesc. “Aceasta masura va avea efecte mai nefaste decat cele ale unei masuri nefericite, luata in anul 2002, cand s-a renuntat la aplicarea cotei zero de TVA pentru turismul de incoming. Consecintele unei asemenea masuri nefaste vor fi scumpirea inevitabila a produselor oferite de tarile concurente si reducerea drastica a incasarilor din turism ale Romaniei”, a declarat Mihai Daraban.

Copos promite ca TVA la cazare va fi 9%

In replica, George Copos i-a asigurat pe reprezentantii societatilor din turism ca cota TVA la cazare si mic dejun va fi de 9%. “Pentru ca majoritatea tarilor din Uniunea Europeana au o cota de TVA in turism scazuta, eu cred cu tarie ca acelasi guvern va sustine aceasta cota la cazare si mic dejun. In plus, ma voi zbate, cat timp voi fi in acest guvern, ca aceasta cota de TVA de 9% sa nu se schimbe. Turismul este o prioritate nationala pentru Romania, este o ramura de interes national si cred ca, printr-o strategie pe care o vom finaliza in luna decembrie a acestui an, vom putea vorbi de venituri din turism asa cum sunt in Europa.

Citeste si:  Modernizarea Romaniei costa 6% din PIB

Numarul turistilor a scazut cu 15% fata de anul trecut

In ceea ce priveste sezonul estival, Dragos Raducan a precizat ca in acest an s-a constatat o scadere cu 15% a numarului de turisti. In opinia lui, principalele motive care au dus la scaderea numarului turistilor au fost vremea nefavorabila, greva CFR, scaderea nivelului de trai si a puterii de cumparare a populatiei. “Vremea din acest an din toata tara a determinat turistii sa cumpere bilete pe litoral inainte cu doar doua-trei zile. Noi, de aproape 10 ani, incercam sa ajungem la un nivel de educare a clientului european, ca acesta sa-si stabileasca concediul cu cateva luni inainte, dar in acest an nu am reusit”, a precizat presedintele FPTR.

Daca fiecare dintre cei prezenti a avut cel putin o interventie la obiect, Marius Crivtonencu a reusit sa se remarce din nou prin absenta totala, asta in ciuda faptului ca era totusi printre participanti.