Din 2007, taranii care doresc sa produca tuica, chiar si pentru autoconsum, vor avea nevoie de autorizatie, iar pentru cantitatea produsa vor trebui sa plateasca suma echivalenta pentru jumatate din valoarea accizei pentru alcool, adica 8,75 lei noi/litru. Taxa este initiativa Ministerului Finantelor Publice, ne-a declarat presedintele Consiliului pe produs la Alcool, Mihai Sampetru. Acesta a precizat ca din 20.000 de cazane producatoare de tuica din Romania, doar 20 detin autorizatie de functionare si respecta conditiile impuse de legislatia in vigoare. Asadar, peste 99% dintre producatorii de tuica din Romania functioneaza in ilegalitate.
„Dupa aderare, vor exista norme stricte pentru producatorii de tuica, indiferent daca productia este destinata autoconsumului sau comercializarii“, a declarat, presedintele Consiliului pe Produs „Alcool si distilate, bauturi spirtoase, tuica, rachiu si vinars“, Mihai Sâmpetru, citat de Newsin. Acesta a precizat ca pentru cei care produc tuica pentru autoconsum, este necesara autorizatie si se poate produce maxim 50 litri de tuica, cu o concentatie alcoolica de 40%. Taranii care doresc sa produca tuica, chiar si pentru autoconsum, vor avea nevoie de autorizatie, iar pentru cantitatea produsa, trebuie sa plateasca suma echivalenta pentru jumatate din valoarea accizei pentru alcool, adica 8,75 lei noi/litru. Daca tuica produsa se încadreaza intr-o limita de maximum 50 de litri, taranul va plati catre stat jumatate din valoarea accizei pentru alcool. În cazul în care productia depaseste 50 de litri, impozitarea se va face conform nivelului de accizare.
Autorizatiile de functionare a cazanelor de tuica vor fi eliberate de catre Directia Finantelor Publice din fiecare judet. Astfel, taranul care produce tuica, inclusiv pentru consumul propriu, va trebui sa detina un registru in care sa-si noteze numele si prenumele, domiciliul, felul borhotului, cantitatea de rachiu obtinut si destinatia acestuia.
Accizele vor dubla pretul rachiului
Taranii sunt foarte nemultumiti de aceasta initiativa a Ministerului Finantelor, din cauza ca accizele sunt foarte mari. „De exemplu, un litru de tuica de cea mai buna calitate costa 10 lei. Este absurd ca pentru 10 lei, sa-i dai statului 8,75 lei“, ne-a declarat Sampetru. Acciza va dubla cu siguranta pretul rachiului, care va ajunge cu siguranta la 20 lei, a apreciat acesta. El a precizat ca membrii Consiliului pe produs vor propune Ministerului Agriculturii sa renegocieze dupa aderare cantitatea de tuica pentru autoconsum care sa fie scutita de taxe. În caz contrar, explica el, producatorii de tuica vor fi tentati sa lucreze ilegal. Sampetru crede ca taranii nu se vor conforma si nu vor plati accizele. Astfel, ei se vor ascunde, vor face tuica in cazane mici, noaptea, prin paduri, sau chiar in casa.
Norme prea stricte pentru legalizarea cazanelor
In Romania exista in jur de 20.000 de cazane de tuica. Dintre acestea, doar 20 detin autorizatie de functionare, ne-a declarat Sampetru. Motivul ilegalitatii este, in opinia sa, abundenta de avize cerute taranilor. „Pentru a avea un cazan de tuica legal, conform legislatiei in vigoare, taranul trebuie sa obtina o serie de acte, precum avizul sanitar-veterinar, aviz de mediu, calificare de producator agricol, incinta cazanului sa fie inchisa, sa detina aparate de control, si multe altele“, a explicat Mihai Sampetru.
Conform normelor europene, asemanatoare cu cele din prezent, productia de tuica se va putea realiza doar în cazane si instalatii de distilare autorizate si avizate din punct de vedere sanitar, care pot produce în conditii tehnice corecte si de siguranta consumatorilor.
Din 2008, acciza pentru alcool, majorata cu 20%
România va majora cu înca 20% accizele pentru alcool si bauturi alcoolice, din 2008, timp de doi ani, daca propunerea Comisiei Europene de modificare a accizelor pentru aceste produse va fi acceptata de catre Parlamentul European, potrivit NewsIn. Comisia Europeana a transmis Parlamentului European si statelor membre UE, reunite în Consiliul Uniunii, o propunere de crestere a accizelor pentru bere, produse intermediare si alcool cu 10-20%, pentru a corela valoarea accizelor cu nivelul inflatiei din perioada 1993-2005 care a fost de 31%. Propunerea are ca scop mentinerea valorii reale a accizelor si ar urma sa intre în vigoare de la 1 ianuarie 2008. Armonizarea va dura un an sau doi ani, ceea ce inseamna o perioada de tranzitie care depinde de nivelul inflatiei.
Autor: Otilia Caloian