Am o intrebare la dumneavoastra. Sunt angajat si-mi primesc salariul prin card. Cu doua zile in urma, cind am incercat sa-mi ridic banii de pe card, ATM-ul mi-a “mancat” cardul. Am fost la unitatea bancara de care apartine cardul si mi-au zis ca trebuie sa astept 10 zile pina imi vor returna cardul si respectiv pina voi ridica banii. Dar cum se zice “Time is money”. Spuneti-mi va rog ce pot sa fac in aceasta situatie? Poate banca sa-mi dea banii din cont fara a folosi cardul sau trebuie sa astept 10 zile? Va multumesc anticipat.

Multi detinatori de carduri nu cunosc pasii pe care trebuie sa ii urmeze atunci cand cardurile raman blocate in bancomate. Intrebarile cele mai uzuale sunt: “Cui ma adresez daca am cardul blocat intr-un bancomat ce apartine altei banci?”, “Imi mai recuperez cardul sau primesc unul nou?”, “Cand primesc noul card?” sau “Pot ridica banii de pe cardul blocat de la ghiseul bancii?”. Pentru a raspunde acestor intrebari va prezentam raspunsurile primite de la oficialii bancilor BCR, UniCredit, AlphaBank, Finansbank si CEC.

BCR

In cazul in care aveti un card BCR blocat intr-un bancomat apartinand aceleiasi banci, va puteti adresa oricarei sucursale BCR pentru a intra in posesia sumelor de bani existente in contul de card. Numerarul va este inmanat la ghiseu in aproximativ 20 de minute. Recuperarea fizica a cardului se poate realiza intr-un termen de 1-2 zile de la unitatea unde a fost retinut cardul.

In situatia in care nu solicitati cardul in acest interval, acesta se remite la Centrala bancii, iar recuperarea dureaza maxim 7 zile.

In cazul in care cardul emis de o alta banca vi se blocheaza intr-un bancomat BCR, pentru recuperarea cardului este necesar sa va adresati bancii emitente a cardului.

UniCredit

In cazul in care cardul pe care il detineti a fost capturat de bancomatul UniCredit la ordinul bancii emitente a cardului, acesta va fi returnat pe canal bancar de la banca detinatoare a bancomatului la banca emitenta. In continuare este necesar sa va adresati bancii emitente pentru mai multe informatii.

In situatia in care cardul va ramane blocat in bancomat dintr-o eroare tehnica a acestuia, sucursala ce gestioneaza bancomatul vi-l va inmana dupa identificare. Din acest moment veti putea utiliza cardul.

Banca UniCredit elibereaza un nou card intr-o perioada medie de 4 zile din momentul depunerii cererii de eliberare.

Pana sa intrati in posesia noului card emis de UniCredit puteti retrage prin casierie banii din contul de card.

Alpha Bank

Cardul poate fi retinut din mai multe motive: daca exista probleme in relatia cu banca emitenta, care a dat ordinul de retinere automata sau daca bancomatul are o problema tehnica. In ambele cazuri este bine sa contactati cat mai repede posibil banca emitenta si serviciul de asistenta clienti.

Daca sunteti in prima situatie, de la banca emitenta veti afla care este cauza problemei respective. Recuperarea cardului depinde de rezolvarea problemei existente intre dumneavoastra – detinatorul cardului – si banca emitenta. Daca bancomatul apartine unei alte banci, institutia respectiva va contacta banca emitatoare a cardului si va inapoia cardul acesteia.

Daca sunteti in cea de-a doua situatie, banca emitenta contacteaza banca proprietara a bancomatului pentru a raporta evenimentul. In Romania este posibil (dar nu obligatoriu) ca un card, in acest caz, sa fie recuperat in cel mult doua zile lucratoare cu asistenta bancii emitente.

Cardurile sunt recuperate din ATM, de catre banca proprietar la intervale saptamanale, apoi se trimit la serviciul carduri al bancii. Acesta le va expedia la banca emitenta.

Banii disponibili in contul de card emis de Alpha Bank ii puteti primi sub forma de numerar de la ghiseul bancii, prezentand un act de identitate si spunand numarul de card sau numarul de cont.

Finansbank

Daca sunteti posesorul unui card emis de Finansbank ce ramane blocat intr-un bancomat al acestei banci, cardul respectiv devine blocat temporar si va este inmanat de catre sucursala Finansbank a doua zi lucratoare, dupa identificare.

Daca aveti un card de debit emis de Finansbank ce a ramas blocat intr-un bancomat ce apartine altei banci, cardul va este reemis imediat dupa ce instiintati banca, putand fi ridicat din sucursala Finansbank intr-un termen de doua zile.

Fondurile disponibile in contul de card pot fi utilizate la POS sau retrase de la bancomat numai prin intermediul cardului. Pe perioada in care cardul ramane blocat in bancomat, fondurile respective se afla in continuare in contul de card, dumneavoastra putand dispune de ele:
– imediat dupa ce cardul retinut in bancomatul Finansbank va este returnat
– imediat dupa activarea noului card si a codului PIN.

CEC

Oficialii de la CEC ne-au informat ca retinerea unui card in bancomat inseamna blocarea cardului, lucru ce duce la imposibilitatea efectuarii unei alte operatiuni. In calitate de detinator al cardului blocat este necesar sa anuntati imediat banca emitenta a cardului si banca in al carei bancomat s-a blocat acesta.

Adresandu-va agentiilor CEC veti primi explicatii suplimentare si veti putea ridica suma existenta pe cardul blocat.