“Obiectivul 1 ianuarie 2007 este un obiectiv de neratat. Este inacceptabil sa luam in consideratie ca acesta este amanabil. Pe de alta parte, este mult prea putin pentru ce se cere de la un guvern sa aiba ca obiect doar integrarea in Uniunea Europeana. Avem multe lucruri de rezolvat care nu fac parte nici din aquisul comunitar si nici din obligatiile asumate”, a spus presedintele Basescu in debutul sedintei de guvern pe care a prezidat-o, la invitatia lui Calin Popescu Tariceanu. La randul lui, premierul a precizat ca anul 2005 a fost unul foarte dificil pentru Guvern pentru ca Romania a avut “clauze de salvgardare pe mai multe domenii”. In acest sens, Tariceanu a subliniat ca anul acesta se vor face eforturi pentru ca Romania sa se integreze la termen in UE.

Seful statului a apreciat ca actuala echipa guvernamentala este “cea mai performanta din 1990 pana acum”. “Doresc sa colaborez cu Executivul in atingerea principalelor obiective ale guvernarii. In acelasi timp, va cer sa respectati toate obligattile asumate in campania electorala si prin programul de guvernare”, a afirmat presedintele tarii.

Citeste si:  „Testarile“ au intirziat cu un an amenzile online

Guvernul are restante

In cadrul sedintei, presedintele Basescu a precizat, in mod repetat, ca va sustine fara rezerve Guvernul in indeplinirea obiectivelor asumate mentionand, in acelasi timp, ca nu va ezita sa atentioneze public Executivul daca va intarzia realizarea programului de guvernare. Presedintele Basescu a spus ca exista restante pe care Guvernul trebuie sa le rezolve. Printre restantele enumerate de presedintele tarii au fost: modificarea Legii privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si Societatii Romane de Televiziune; elaborarea Legii administratiei publice locale, a Legii de desfiintare a duty-free-urilor; a Legii finantarii partidelor politice; elaborarea proiectelor de investitii in domeniul educatiei, conform angajamentelor asumate in timpul grevei sindicatelor din invatamant; elaborarea proiectelor pentru dezvoltarea infrastructurii de transporturi, precum si a infrastructurii in mediul rural.

Romgaz sub lupa

De asemenea, presedintele Basescu a atentionat asupra privatizarii unor societati care detin suprafete intinse de teren, considerand ca procesul de privatizare trebuie sa excluda aceste suprafete care nu sunt justificate de procesul de productie. Totodata, presedintele tarii a solicitat Guvernului sa analizeze daca este necesara privatizarea imediata a Romgaz, avand in vedere actuala conjunctura pe piata internationala a energiei. Seful statului a semnalat Guvernului si situatia de la Ocnele Mari.

Citeste si:  Impozitul pe dobanda, doar in statul de rezidenta

Severin: «Basescu impinge PNL la PSD»

Fostul ministru de Externe, Adrian Severin(PSD), a declarat, ieri, ca rezultatul “ofensivei prezidentiale” asupra Guvernului a dus la slabirea si mai mult a performantelor acestuia. Executivul se afla, la inceputul lui 2006, o autoritate slabita, iar premierul se afla intr-o defensiva de ordin strategic in raport cu Traian Basescu, se mentioneaza in analiza. In opinia autorilor raportului, presedintele Basescu a constientizat, totusi, faptul ca “jocul sau de-a presedintele activ” are costuri colaterale importante ca urmare a conflictului fatis cu prim-ministrul. “Seful statului incepe sa observe si sa resimta efectul legii eficientei regresive a presiunii excesive: cu cat va continua sa loveasca in Guvernul condus de PNL si sa obtina succese in batalia cu acesta, cu atat risca mai mult ca populatia sa puna toate esecurile Executivului pe seama lipsei de sprijin prezidential si ca premierul si partidul sau sa ajunga la nivelul de disperare care sa ii faca sa treaca Rubiconul spre a se alia cu actuala opozitie (PSD)”, se mai arata in raportul ISD, care considera ca unei asemenea aliante presedintele nu ii poate face fata, mai ales daca va fi sustinuta si din strainatate.

Citeste si:  Mai putin e mai bine decat nimic

Traian Basescu a anuntat de la sfarsitul anului trecut ca intentioneaza sa se prezinte mai des la sedintele de guvern. Prim-ministrul si-a exprimat atunci disponibilitatea de a-l primi pe seful statului la adunarile Cabinetului, atat timp cat prezenta celui din urma respecta prevederile constitutionale. Initiativa lui Tariceanu de a-l invita chiar el pe Basescu la Guvern vine sa elimine perceptia unei dictaturi prezidentiale asupra actualei Administratii.