Pe fundalul crizei prin care trece, Uniunea Europeana isi tine in sah aspirantii la aderare, Romania si Bulgaria, administrandu-le dusuri calde si reci pentru a-i mentine intr-o forma capabila sa-i determine sa recupereze intarzierile in cursa integrarii. In timp ce la Bruxelles, unde de ieri se afla presedintele Basescu si premierul Tariceanu, mai-marii UE incercau sa gaseasca o cale de compromis catre un buget care sa nu pericliteze intrarea noastra, de la Parlamentul European ne venea vestea buna a adoptarii Raportului Moscovici. Documentul a fost adoptat cu mai putine amendamente decat se preconizase initial, in textul final neintrand cel referitor la presupusele centre de detentie ale CIA pe teritoriul Romaniei. Totusi, o modificare importanta a textului se refera la inlocuirea expresiei “autoguvernare” cu “autonomie culturala”.

Parlamentarii europeni ne-au lasat usa larg deschisa. Ramane de vazut cum vor trece testul responsabilitatii sefii de stat si de guvern ai UE, fiind vorba, in ultima instanta, nu doar de soarta noastra in marea familie a Celor 25, ci de chiar viitorul consensual al Europei.

Parlamentul European a adoptat ieri Raportul Moscovici, o evaluare a stadiului in care se afla Romania in parcursul sau de aderare la Uniunea Europeana. Din perspectiva oficialilor europeni, care au recunoscut progresele facute de tara noastra, data-tinta – 1 ianuarie 2007 – ramane una realista. Totusi, in urmatoarele sase luni, Romania trebuie sa demonstreze ca a obtinut rezultate concrete in implementarea reformelor, considerate cruciale pentru incheierea cu succes a demersurilor de aderare.

Citeste si:  Turbomecanica a pierdut 16% din profit la sase luni

Cu toate acestea, documentul eurodeputatului socialist francez si raportor pentru Romania, Pierre Moscovici, a suferit si cateva modificari. Cea mai importanta se refera la adoptarea amendamentului grupului ALDE privind inlocuirea expresiei “autoguvernare” cu “autonomie culturala”. Alte obiectii ale europarlamentarilor, depuse pe 23 noiembrie, in timpul discutiilor din Comisia de afaceri externe a PE, vizau ingrijorarile privind aplicarea legislatiei pentru combaterea coruptiei, protectia mediului si adoptiile internationale. De asemenea, au fost tintite deficientele in aplicarea drepturilor persoanelor cu handicap mental si fizic, restituirea proprietatilor si monitorizarea organismelor modificate genetic.

Reactii la cald

“La dezbateri a fost o atmosfera degajata. Cred ca multi dintre cei prezenti se gandeau la sarbatori si nu au fost discutii aprinse”, ne-a descris senatorul liberal Adrian Cioroianu, euroobservator din partea PNL, modul in care s-au desfasurat discutiile asupra Raportului Moscovici. “In esenta, principalul e ca a fost votat raportul. Au existat amendamente, si cel al baroanei Nicholson, de exemplu, privind adoptiile, a fost respins. A prelevat ideea ca trebuie sa se faca o analiza a cazurilor individuale in care cetateni straini au vrut sa adopte copii din Romania si nu au mai putut din cauza moratoriului”, a spus Cioroianu. Euroobservatorul liberal ne-a mai spus ca una din temele de mare interes, conditionarea aderarii Romaniei de adoptarea legii statutului minoritatilor, nu a fost luata in discutie. “Nu exista nici un fel de conditionare, se poarta doar negocieri asupra unor termeni care apar in raport, cum este , pe care vrem sa-i inlocuim”, ne-a mai declarat Adrian Cioroianu.

Citeste si:  Toamna aduce investitii noi la Bursa

Optimism rezervat

Nota care a caracterizat declaratiile venite din partea oficialilor europeni a fost un optimism rezervat, majoritatea responsabililor comunitari subliniind ca este absolut necesara continuarea reformelor. Singurul dus rece ne-a fost administrat in ajunul votului din Legislativul European de catre premierul belgian, Karel de Gucht, care a spus ca ar fi de preferat ca Romania si Bulgaria sa adere in 2008, si nu in 2007, deoarece raportul Comisiei Europene din octombrie nu a fost suficient de convingator. Ulterior, oficialul belgian a precizat pentru postul flamand de radio VRT ca ziarul “De Srandaard” i-a interpretat eronat declaratia. “Ambasadorul Romaniei la Bruxelles, Ion Jinga, a avut discutii cu presedintele Senatului belgian, care a dat asigurari ca Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana va ajunge in Senat in luna ianuarie si va fi ratificat fara probleme”, se arata intr-un comunicat al guvernului.

“E adevarat ca cererea primului-ministru belgian, de amanare a aderarii pana in 2008, nu este un semnal prea bun. Nu este vorba ca ar avea ceva cu noi, ci este vorba de opinia publica din tara sa, care este ingrijorata de consecintele aderarii Romaniei si Bulgariei”, ne-a declarat liberalul Adrian Cioroianu.

Citeste si:  Un nou fond de investitii vizeaza Romania

Ancheta CIA

Desi amendamentul referitor la presupusele centre de detentie nu a fost inclus in Raportul Moscovici privind Romania, Legislativul european a aprobat infiintarea unei comisii de ancheta care sa analizeze informatiile privind activitati secrete ale CIA in statele membre sau in cele candidate.

Parlamentul european si-a exprimat “ingrijorarea profunda” fata de posibilitatea existentei unor centre secrete ale CIA si a cerut statelor membre “sa furnizeze prompt orice informatie necesara” Consiliului Europei, care a deschis, de asemenea, o ancheta.

Autor: Diana Stirlea