Creditul impovareaza IMM-urile cu 12 cheltuieli aferente
Rata de creditare a IMM-urilor romanesti este extrem de scazuta, respectiv 24% fata de cea din Uniunea Europeana, unde aceasta atinge nivelul de 78-79 la suta. Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, afirma recent ca “sistemul bancar trebuie sa paraseasca pozitia de oligopol si sa gaseasca solutii pentru a oferi credite firmelor romanesti. Fara creditare nu se poate face dezvoltare si nu creste competitivitatea”.
Acesta aprecia ca unul dintre motivele pentru care bancile refuza adesea creditarea firmelor si mai ales a celor mici este lipsa garantarii. Presedintele FNGCIMM a precizat ca trebuie luate anumite masuri atat din partea Guvernului, cat si a Bancii Nationale si a bancilor comerciale. Un studiu realizat de CURS la comanda Fondului releva ca pentru doar 22,37% dintre IMM-uri, sursa de finantare este creditul bancar. “Acest lucru inseamna ca bancile nu sunt chiar atat de deschise pe cat declara”, a afirmat Saramet.
“Acum creditarea din partea bancii este neproblematica”
Pe de alta parte, bancile sustin ca politica de creditare a IMM-urilor nu mai este aceeasi cu cea de acum 3 ani. “Instrumentele de creditare sunt mai avantajoase. Acum lucrurile stau altfel. Acum creditarea din partea bancii este neproblematica. IMM-urile ne ocolesc, dar nu mai e asa ca acum cativa ani”, a declarat Constantin Cojocaru, directorul adjunct al Directiei de creditare IMM din cadrul BCR. Cu toate acestea, se pare ca lucrurile nu stau tocmai asa. La circa 12 se ridica numarul cheltuielilor aferente unui credit contractat de IMM-uri. La aceasta concluzie a ajuns Aurel Saramet, care a analizat un numar total de 600 de dosare. Astfel, doar pentru gestionarea creditului se percepe intre 1 si 2% din valoarea acestuia. La acesta se adauga comisionul de analiza care poate ajunge pana la 3 milioane de lei, dar trebuie sa tinem cont in acelasi timp ca unele banci practica chiar si pana la un procent din valoarea creditului. Nici comisionul de angajament nu pare a fi prea mic, dat fiind faptul ca acesta reprezinta intre 0,4 si 2% din suma creditului, bancile cerand, in functie de contract, minimum 100 de euro. De asemenea, penalitatile de utilizare a creditului ajung pana la 4% din acesta. Alte costuri aferente legate de garantiile notariale s-ar cifra intre 0,3 si 1%. Totodata, inregistrarea si radierea vor scoate din buzunarul firmei de la 700.000 de lei pana la 1,5 milioane de lei.
Nu trebuie uitat nici notarul, care va primi un onorariu de 0,1% din garantie. Si in sfarsit, asigurarea bunurilor luate in garantie poate ajunge la 3%, a incheiat Saramet.
Principala piedica in dezvoltarea firmelor – birocratia
Sondajul CURS releva ca masurile pe care Guvernul ar trebui sa le initieze pentru a contribui la dezvoltarea mediului de afaceri ar fi pentru 28,1% dintre respondenti deduceri fiscale pentru investitii, in timp ce 22% dintre acestia doresc credite subventionate. Participantii la studiu considera ca serioase constrangeri in dezvoltarea firmelor mici sunt reprezentate de birocratie (pe o scala de la 1 la 5, raspunsul a fost 4,5). Aceasta este urmata de nivelul impozitelor (4,4), lipsa de capital (3,8) si concurenta altor firme pe plan local (3,2). Intrebate care sunt concurentii lor, IMM-urile au raspuns: firmele romanesti (72,6%), romanesti si straine (3,7%), mixte (3,7%), iar cele straine 2,1 procente. Studiul, comandat de FNGCIMM, a fost realizat pe un esantion de 500 de firme, insumand 1.000 de subiecti.
Program de creditare gratuita pentru consultanta
“IMM-urile, cu o rata de nerambursare a creditelor de sub 9%, nu reprezinta un risc pentru bancheri. Un semnal ingrijorator vine in segmentul accesarii serviciilor de consultanta competenta pentru dezvoltarea afacerii. Peste 50 la suta dintre intreprinzatorii romani nu au apelat niciodata la o societate de consultanta, pentru inceperea unei afaceri, doar 9,2 la suta platind astfel de servicii specializate. In acest sens, FNGCIMM doreste sa initieze un program de creditare gratuita pentru consultanta, in special pentru cea care are in vedere accesarea fondurilor comunitare prin diverse programe. De asemenea, daca noile modificari ale legii de functionare, discutate in prezent la Camera Deputatilor, ne vor permite, vom credita activitati legate de conformarea la normele de mediu, impreuna cu Fondul pentru Mediu”, a precizat Aurel Saramet.
Autor: Gabriel Botezatu