Persoanele ramase fara slujba vor primi din acest an indemnizatii de somaj diferentiate, in functie de vechimea in munca, de salariu si de stagiul de cotizare. De la 1 ianuarie a intrat in vigoare Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 144/2005, care modifica regulile privind ajutorul de somaj. Potrivit noii reglementari, ajutorul de somaj se compune dintr-o suma lunara neimpozabila reprezentand 75% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata.
La aceasta se adauga, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de trei ani, o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni a unei cote procentuale diferentiate in functie de vechime. Pana acum, somerii primeau de la stat, timp de maxim un an de zile, o suma egala cu 75% din salariul minim pe economie.
Indemnizatia de somaj se acorda pe durate stabilite in functie de stagiul de cotizare.
Astfel, persoanele care au muncit cel putin un an vor primi indemnizatie de somaj timp de sase luni, cele cu vechime de cel putin cinci ani vor beneficia de aceasta indemnizatie timp de noua luni, iar pentru o vechime mai mare de 10 ani durata de acordare este de 12 luni.
Silviu Bian, secretar de stat in cadrul Ministerului Muncii Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF) si presedinte al Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) spune ca prin adoptarea noului act normativ se elimina inechitatile in sensul ca indemnizatia de somaj se stabileste in functie de marimea stagiului de cotizare si a contributiei platita de beneficiar la bugetul asigurarilor de somaj.
“Trebuie stiut faptul ca persoanele expuse somajului pot incheia contract de asigurare pentru somaj cu agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca. Pentru aceasta ele trebuie sa aiba minimum 18 ani si sa fie asigurate in sistemul public de pensii precum si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate”, a completat Bian. Concret, pot incheia astfel de contracte de asigurare pentru somaj cetatenii romani care lucreaza in strainatate, membrii unei asociatii familiale, liber profesionistii, precum si toti cei care realizeaza venituri in conditiile legii.
Ordonanta guvernamentala prevede ca angajatorii care incadreaza pe durata nedeterminata absolventi ai unor institutii de invatamant beneficiaza pe langa subventionarea locurilor de munca respective si de scutirea pe o perioada de un an de plata a contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj aferenta absolventilor respectivi.
Absolventii care se incadreaza cu program normal de lucru pentru o perioada mai mare de 12 luni vor primi din bugetul asigurarilor sociale o prima neimpozabila echivalenta cu un salariu minim brut pe tara garantat in plata.
Tinerii someri care aleg sa se reangajeze in perioada de acordare a indemnizatiei de somaj beneficiaza de o suma neimpozabila egala cu indemnizatia de somaj care li s-ar fi cuvenit daca nu s-ar fi reincadrat in munca.
Autor: Daniela Serb