Noua lista a bolilor profesionale incompatibile cu functia didactica – intocmita de Ministerul Educatiei si Cercetarii, Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate – va duce la indepartarea fetisistilor, exhibitionistilor, voyeuristilor, pedofililor, sadomasochistilor si a balbaitilor din randul cadrelor didactice.

In schimb, homosexualii nu se mai regasesc pe lista respectiva, discriminarea lor luand sfarsit. In acest sens, MEdC subliniaza ca nici unul din manualele de clasificare si diagnostic moderne, ICD si DSM – IVTR, nu include homosexualitatea in cadrul tulburarilor de preferinta sexuala. “In categoria tulburarilor de preferinta sexuala sunt incluse, conform Clasificarii Internationale a Bolilor, transsexualismul, parafiliile – fetisismul, exhibitionismul, voyeurismul, pedofilia si sadomasochismul”, se precizeaza in comunicatul Ministerului Educatiei.

Fosta lista, intocmita in anul 2004, a fost criticata vehement de societatea civila, mai ales din cauza excluderii minoritatilor sexuale legal acceptate.

Ministerele Educatiei si Sanatatii impreuna cu CNAS au reglementat, printr-un ordin comun, modalitatea efectuarii controlului medical anual pentru personalul din invatamantul preuniversitar, dar si lista incompatibilitatilor de ordin medical cu profesia didactica, informeaza MEdC.

Citeste si:  Coruptie la Guvern

Avizul clinic va fi acordat in baza controlului medical anual efectuat de medicul de familie pe lista caruia se afla cadrul didactic, cadrul didactic auxiliar si, respectiv, personalul nedidactic, examenul fiind suportat de CNAS.

Potrivit acestui ordin, pe lista bolilor profesionale incompatibile cu functia didactica figureaza trei categorii.

O prima categorie se refera la situatii de inaptitudine profesionala de natura psiho-comportamentala. In acest caz, este vorba de episoade acute ale bolilor psihotice, deteriorarea cognitiva (indiferent de etiologie) sau tulburari severe de comportament cauzate de bolile mintale, inclusiv cele care pot insoti tulburarile de identitate de gen si preferinta sexuala, precum si cele datorate consumului de alcool si/sau de substante psihoactive.

Psihologii scolari sunt cei care decid

O alta categorie de boli incompatibile cu profesia de cadru didactic o reprezinta afectiunile neurologice (tulburari de vorbire care impiedica activitatea didactica – balbaismul foarte grav si afazia – de orice etiologie).

Si bolile transmisibile in evolutie, pana la vindecare, inclusiv starea de purtator, pana la sterilizare (de exemplu TBC evolutiv) sunt boli profesionale incompatibile cu functia didactica.

Citeste si:  Studentul isi poate alege profesorii

Examinarea psihologica anuala a personalului din invatamantul preuniversitar se realizeaza de catre psihologii scolari. Totodata, personalul din invatamantul preuniversitar este obligat sa prezinte conducerii unitatii scolare o declaratie pe propria raspundere ca nu sufera de aceste afectiuni psihice.

In cazul constatarii unor tulburari de natura psiho-comportamentala, psihologii scolari informeaza directorii unitatilor de invatamant, iar acestia, la randul lor, solicita, in conditiile legii, un examen medical specializat la un cabinet de medicina a muncii.

Consiliile locale platesc examneul

Costul aferent examenului va fi suportat de catre Consiliul local, respectiv Consiliul judetean, conform legii. Acest ordin trebuie indeplinit de catre inspectoratele scolare judetene, unitatile scolare si casele judetene de asigurari de sanatate.

Cu un an in urma, conducerea MS a avut obiectii fata de includerea, in lista incompatibilitatilor, a ticurilor si tulburarilor de identitate si de preferinta sexuala.

Profesorul Florian Tudose, sef de sectie la Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti, afirma si el, anul trecut, ca lista privind situatiile de incompatibilitate a celor care lucreaza in invatamant este facuta de neprofesionisti si lezeaza anumite drepturi ale dascalilor.

Citeste si:  Prognoza Guvernului, facuta zob de UE

Autor: Sorin Iordache