Spatii de birouri cu o suprafata totala de 75.000 de metri patrati, locuinte dezvoltate pe o arie de 30.000 de metri patrati, spatii comerciale si hoteliere de 40.000 de mp, respectiv 20.000 de metri patrati, si parcari amenajate pe o suprafata totala de 110.000 de metri patrati. Asa se creioneaza, in linii mari, proiectul imobiliar Esplanada, care necesita o investitie totala de aproximativ 800 milioane de euro. Locuitorii acestui cartier din centrul Capitalei, care se vrea a fi emblematic pentru Bucuresti, vor avea acces inclusiv la o statie de metrou, ce va lega Esplanada de zona Unirii. Autoritatile incearca chiar sa cuprinda in proiect si cladirea Bibliotecii Nationale.

Contractul pentru proiectul imobiliar Esplanada din zona centrala a Capitalei va fi semnat cu compania TriGranit in primavara anului viitor, astfel incat lucrarile de constructie sa fie initiate la inceputul anului 2006, a declarart, ieri, ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely. “Suntem in faza in care vom avea, in termen de o saptamana, un consultant financiar si un consultant juridic. Am discutat despre proiect cu Primaria Generala a Municipiului Bucuresti, pentru ca doar cu primaria putem sa derulam proiectul Esplanada, iar o echipa mixta discuta si negociaza. Conform calendarului, pana in martie 2006 trebuie sa finalizam toate procedurile, dupa care vom preda proiectul primariei, care va duce mai departe constructia”, a explicat, ieri, Borbely.

Cartier emblematic, ce va cuprinde si Biblioteca Nationala

Potrivit acestuia, TriGranit a castigat proiectul de parteneriat public-privat in urma unei licitatii si va asigura finantarea lucrarilor cu sume ce vor ajunge la 800 milioane de euro. “Sper ca Esplanada va deveni un cartier emblematic pentru Bucuresti. Este in discutie si cuprinderea in proiect a cladirii Bibliotecii Nationale, insa trebuie sa gasim modalitatea prin care sa facem asta, eventual printr-o noua licitatie. Este o cladire care a fost neutilizata timp de 15 ani de zile si trebuie sa-i gasim utilitatea”, a mai spus Borbely.

Acces la statia de metrou

Locuitorii cartierului Esplanada vor avea, potrivit oficialului ministerului lucrarilor publice, inclusiv acces la o statie de metrou. “Noul proiect ar urma sa beneficieze si de o statie de metrou, care va lega ansamblul de statia Unirii”, a anuntat ieri Lazlo Borbely, precizand totodata ca proprietarii de terenuri de pe amplasamentul Esplanada vor fi despagubiti, conform legislatiei, la pretul zonei. “Nu sunt foarte multi proprietari in acea zona, dar suntem in acest moment in discutii cu cei existenti, pentru a stabili modalitatea de despagubire”, a amintit ministrul.

Locuinte, birouri, magazine si hoteluri

Potrivit proiectului Esplanada, ansamblul va cuprinde spatii de birouri cu o suprafata de 75.000 de metri patrati, locuinte dezvoltate pe o arie de 30.000 de metri patrati si spatii comerciale insumand 40.000 de metri patrati. In plus, administratiile publice locale si centrale vor beneficia de spatii totalizand 30.000 de metri patrati, in timp ce alte suprafete, de 30.000 de metri patrati, vor fi destinate activitatilor de petrecere a timpului liber, sportive sau culturale. Potrivit celor mai recente date prezentate de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT), proiectul va fi completat cu spatii hoteliere de 20.000 de metri patrati, iar intregul ansamblu va fi deservit de parcari amenajate pe o suprafata de 110.000 metri patrati. Realizat pe mai multe niveluri supra si subterane, proiectul Esplanada va cuprinde constructii cu inaltime maxima de 20 de etaje. Terenul pe care va fi dezvoltat proiectul are o suprafata de peste 107.000 de metri patrati si este delimitat de strazile Unirii, Octavian Goga, Nerva Traian si Mircea Voda.

Autor: Dana Banzea