Catastrofele naturale din acest an au determinat Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) sa propuna, printr-o ordonanta de urgenta, o serie de reglementari stricte de exploatare si intretinere a acumularilor de ape de categorii inferioare ca marime si importanta (asa-zisele categorii C si D) folosite, in general, pentru agrement sau pescuit. In cazul incalcarii acestor reglementari, proprietarii respectivelor acumulari de ape vor fi sanctionati penal sau cu amenda, potrivit Ordonantei de Urgenta 244/2000. Nici una dintre aceste acumulari nu va mai putea functiona fara a fi autorizata, fara a avea personal calificat de exploatare sau fara a fi readusa, pe cheltuiala proprietarului, la parametri optimi de functionare. Practic, in situatie de pericol de inundatii, exploatarile vor fi coordonate de la nivel de bazin hidrografic, proprietarii fiind obligati sa respecte toate deciziile “venite de sus”, inclusiv decizia de golire a baltilor. In cazul in care acestia vor avea pierderi, ca urmare a deversarilor de fond piscicol, acestea vor fi suportate doar din polite de asigurare, administratiile locale putand plati, partial sau total, primele stabilite prin acestea. Ordonanta va fi supusa aprobarii intr-o viitoare sedinta de guvern.

In Romania exista peste 1.400 de astfel de acumulari de apa, detinute de persoane juridice sau fizice, dar care sunt exploatate, in majoritatea cazurilor, de catre un personal fara competenta tehnica, incapabil sa actioneze in situatii critice. De asemenea, in timp, anumite componente ale acestor acumulari au suferit deteriorari din cauza lipsei de intretinere calificata si a insuficientei fondurilor alocate de catre proprietari. Intr-un raport privind starea tehnica si functionala a barajelor de interes local si a iazurilor piscicole, detinute de alti administratori decat Apele Romane si Hidroelectrica, rezulta ca dintr-un total de 1.085, la cel putin 425 s-au constatat deficiente, cele mai multe situandu-se in bazinele Prut – Barlad (285), Arges – Vedea (119) sau Siret (76). Practic, 379 se regasesc in administratia primariilor, 202 in cea a societatilor piscicole, 432 in cea a societatilor comerciale si 72 in cea a persoanelor fizice. Dar in nenumarate cazuri proprietarii au preferat sa faca interventii neautorizate, care urmareau strict rentabilizarea afacerii in detrimentul sigurantei, aspecte constatate si in aceasta vara, cand multe acumulari au cedat, producand mari pagube materiale si chiar pierderi de vieti omenesti. In acelasi raport se precizeaza ca s-au produs avarii cel putin la 31 de astfel de constructii hidrotehnice, 20 dintre acestea situandu-se doar in Teleorman.

Citeste si:  Euro, la 3,48 lei la Craciun

Amenajari obligatorii pentru atenuarea viiturilor

Ordonanta se adreseaza tuturor detinatorilor de acumulari de apa cu volume inmagazinate mai mari de 5.000 metri cubi sau cu o inaltime a coloanei de apa retinute mai mare de doi metri, acumulari obtinute prin bararea unui curs de apa natural sau artificial, indiferent daca sunt destinate folosintei piscicole sau agrementului. Prin aceasta ordonanta de urgenta se urmareste instituirea unor exploatari coordonate de la nivelul de bazin hidrografic, in situatii de avertizare meteorologica, tocmai pentru a fi evitate viitoare catastrofe. De asemenea, se va impune ca pe cheltuiala proprietarilor amenajarile sa fie aduse la un nivel adecvat de exploatare, astfel incat sa poata fi utilizate si pentru atenuarea viiturilor. Practic, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a ordonantei, Compania Nationala Apele Romane va stabili lista acumularilor care intra sub incidenta acesteia, iar in termen de 45 de zile, Inspectia de Stat a Apelor va intocmi tematica si programul inspectiilor tehnice. De asemenea, in termen de 45 de zile va fi elaborata procedura de atestare a personalului de exploatare. Nimeni nu va putea fi atestat daca nu are minimum studii liceale si o vechime de cel putin un an in domeniul gospodaririi apelor.

Citeste si:  Bodu: Rafo, apasat de creante fictive

Acumularile la care s-a umblat neautorizat vor fi golite pana la reabilitare

In cazul in care se va constata ca la anumite mici acumulari din categoriile in cauza, C si D, au avut loc interventii constructive neautorizate sau ca nu mai dispun de instalatii si echipamente hidromecanice functionale, prin care sa se asigure nivelul apei in acumulare, se va efectua pregolirea acestora prin brese practicate la propunerea persoanelor cu atributii de inspectie, cu aprobarea autoritatii publice centrale din domeniu, si vor fi mentinute goale pana la reabilitare deplina, pe banii proprietarului. Autorizarea trebuie obtinuta de catre proprietar in termen de un an de la intrarea in vigoare a ordonantei. In caz contrar, acumularea se dezafecteaza si va fi trecuta in conservare pe banii proprietarului.

Daca nu sunt asigurati, proprietarii vor suporta toate pierderile

Prevederea cea mai dura se refera la pierderile suferite in situatia de ape mari, cand sunt evacuate in aval inclusiv fonduri piscicole sau flora cultivata. Practic, proprietarul va suporta toata paguba daca nu este asigurat. Doar daca doresc, organele administratiei locale, care sunt beneficiare directe sau indirecte ale acumularii, pot acoperi, partial sau total, primele stabilite prin polita de asigurare.

Citeste si:  Apartamentul bucurestean costa cat unul in Viena

Autor: Petre Porea