Schimbarea presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu pana pe 15 septembrie, asa cum este prevazut in calendarul coalitiei, este incerta. Dupa aproape sapte ore de discutii aprinse, in care s-au certat, s-au amenintat cu tribunalul si au iesit pe hol sa fumeze sau sa negocieze, membrii Biroului Permanent al Senatului au decis convocarea sesiunii extraordinare in perioada 29-31 august.
Dezbaterile in plen asupra noului regulament vor incepe insa abia pe 8 septembrie. Senatul se va intruni pe 29 in plen, dar nu pentru a discuta modificarea regulamentului, ci doar pentru a-l retrimite la comisie si pentru a prelungi cu trei zile termenul de depunere a amendamentului. Noile amendamente vor fi discutate de comisia speciala in perioada 1-4 septembrie, iar pe 5 septembrie va incepe sesiunea ordinara.
Pe tot parcursul discutiei, marul discordiei l-a reprezentat documentul semnat marti de cei sase reprezentanti ai puterii din Biroul Permanent, prin care acestia convocau sesiunea extraordinara. Atat presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, cat si colegii sai de partid, dar si reprezentantii PRM au sustinut ca acest demers este neconstitutional, pentru ca sesiunea extraordinara nu poate fi convocata decat de presedinte.
„A fost cu tiparituri”

Citeste si:  Ministrul IMM-urilor: impozitul forfetar trebuie anulat

Constient ca sustinatorii sai sunt in minoritate, Vacaroiu a refuzat constant sa transeze prin vot chestiunea convocarii sesiunii extraordinare. De altfel, tonul folosit in timpul discutiilor a fost foarte ridicat, iar unele dintre expresiile utilizate – „neortodoxe”, sustin surse din Birou. Intr-una dintre pauzele de consultari, liberalul Nicolae Vlad Popa a povestit presei cateva dintre scenele tensionate.
„S-a luat pauza pentru ca s-a enervat domnul Iorgovan. A amenintat ca se duce la Parchet, la judecatorie… A fost cu tiparituri”, a relatat Popa. Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, nu era foarte fericit in pauza. A iesit nervos din sala, confirmand ca „au convocat ei sesiunea extraordinara. Eu ce sa mai convoc? E neconstitutional”. Nici liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, nu s-a lasat mai prejos: „E dictatura. Basescu vrea sa controleze parlamentul ca sa-l inlature pe Tariceanu mai usor”.

PSD si PRM trag de timp la Camera

Liderii coalitiei nu reusisera, aseara, dupa trei ore de discutii, sa modifice articolul care vizeaza schimbarea lui Adrian Nastase din functia de presedinte al Camerei Deputatilor. Cei doi reprezentanti ai PSD si PRM au reusit sa blocheze de mai multe ori sedinta. La fiecare articol in parte au dezbatut, pana la epuizare, din punct de vedere lingvistic si stilistic, orice sintagma care nu le convenea. Cea mai crancena disputa s-a creat in jurul propunerii privind textul de revocare, pe care PSD si PRM si-l doresc insotit de o motivatie. Deputatul PD Daniel Buda sustinea eliminarea motivatiei, tocmai pentru ca partidele din coalitie au imaginat trei situatii in care il pot schimba pe Nastase. Cea pe care ar vrea sa o aplice acum este inlocuirea din motivul ca s-a schimbat majoritatea politica de la inceputul legislaturii. (Alina Mihai)

Citeste si:  Deficitul bugetar ar putea depasi anul viitor 1,2% din PIB

Autor: Laura Gafencu