Discutiile de ieri dintre reprezentantii FMI si cei ai Ministerului Finantelor s-au axat in principal “pe buget, si doar pe alocuri s-au facut referiri la Codul Fiscal”, ne-au declarat surse din cadrul MF. Ele sustin insa ca ieri au avut loc doar discutii incipiente, negocierile “grele” urmand sa fie purtate incepand de astazi. Negociatorul-sef Emmanuel van der Mensbrugghe (foto, centru) a sosit la Bucuresti mai devreme decat se asteptau oficialii romani si a condus delegatia Fondului in intalnirile ce au avut loc cu membrii guvernului si cei ai bancii centrale.
Discutiile principale se vor axa asupra deficitului bugetar al acestui an, stabilit anterior cu Fondul la 0,7% din Produsul Intern Brut (PIB), parghiile de limitare a deficitului reprezentand, in opinia analistilor, unul din subiectele principale care pot conduce fie la continuarea, fie la irenuntarea la acordul cu FMI. Este de asteptat, spun unii analisti, ca Fondul sa fie mult mai interesat de modul in care noua politica fiscala reuseste sa aduca la buget incasarile previzionate.
“Cred ca deficirtul bugetar este conform cu ceea ce cere FMI”, spune analistul economic Ilie Serbanescu. Intrebat de Averea daca sunt realiste opiniile potrivit carora se va cere o reasezare a deficitului la 1% din PIB, Serbanescu a explicat ca o astfel de intentie din partea Finantelor ar reprezenta cea mai simpla modalitate de a rupe relatiile cu Fondul.
Pe de alta parte, Serbanescu considera ca o problema reala in ochii fondului este cota unica: “FMI nu crede ca incasarile pe care le face la buget actualul guvern corespund schemei”.
Expertii fondului sunt interesati si de masurile recent – impuse de banca centrala cu privire la limitarea creditarii, necesare unei diminuari a importurilor si a deficitului de cont curent.
A miza pe buget pentru a stabili dimensiunea deficitului de cont curent e un demers supus esecului.
Profesorul Daniel Daianu sustine insa ca “a miza pe buget pentru a stabili dimensiunea deficitului de cont curent e un demers supus esecului”. Daianu vede pentru anul acesta deficitul de cont curent urcand la circa 8,5%, nu departe de estimarile recente ale BNR- care sustin o cifra de 9%.
Intr-o economie in care contul de capital este aproape in intregime linberalizat, ipoteza potrivit careia o diminuare a deficitului bugetar conduce la o micsorare a deficitului de cont curent nu mai este valabila, considera fostul ministru de finante. Companiile s-au imprumutat tot mai mult din afara, iar deficitele externe au explodat, explica Daianu, iar politica Fondului de corelare teoretica a parghiei deficitului bugetar cu cea a contului curent nu mai este valida. El crede ca Fondul va lupta pentru un deficit bugetar cat mai mic pentru acest an, cat mai aproape de zero.
“E o terapie care nu are sanse de reusita si nu are sens in economia noastra. Ar insemna sa subfinantam alte sectoare ale economiei, si sa nu finantam lucrarile de infrastructura de care avem nevoie”, concluzioneaza Daianu.
Autor: Bogdan Tudorache