Parlamentul European a aprobat o revizuire a politicii agricole comune a Uniunii Europene, prin care sarcina administrativa a fermierilor va fi usurata.

Revizuirea Politicii Agricole Comune, PAC,  modifica normele pentru trei condiționalități de mediu pe care fermierii trebuie să le îndeplinească pentru a primi finanțare. Aceasta oferă, de asemenea, mai multa flexibilitate țărilor UE pentru a acorda derogări de la standardele PAC dacă există probleme legate de aplicarea lor și probleme cauzate de condiții meteorologice extreme. Fermele mici cu o suprafață mai mică de zece hectare ar fi exceptate de la controale și sancțiuni dacă nu respectă anumite norme PAC.

Povara birocratica si conditiile tot mai restrictive din agricultura sunt doar unele dintre motivele pentru care fermierii europeni au iesit in strada. Celelalte tin de inundarea pietei cu produse din Ucraina – carne, cereale, ulei – importurile libere de la ucraineni fiind responsabile, spun fermierii, de scaderea preturilor si de falimentul unor mici afaceri agricole din tarile comunitare.

Citeste si:  MEC cheltuieste peste 210.000 euro pe reclama vinurilor romanesti

Printre punctele modificate si aprobate de Parlamentul Europeana figureaza:

  • Condiționalitățile” de mediu revizuite pot fi deja utilizate pentru a solicita sprijin din partea UE în 2024
  • Mai multe derogări de la unele standarde PAC sunt posibile în cazul unor condiții meteorologice extreme
  • Fermele mai mici vor fi exceptate de la controale și sancțiuni pentru nerespectarea unor norme

MM