Compania Motoractive Leasing va derula un credit de zece milioane euro de la grupul bancar german KfW pentru finantarea in leasing a intreprinderilor mici si mijlocii. Acesta este primul imprumut de acest tip acordat unei societati de leasing din Romania. Grupul bancar KfW finanteaza societatea de leasing prin programul de asistenta pentru IMM-uri, sprijinit de Uniunea Europeana. Grupul bancar KfW sprijina dezvoltarea IMM-urilor si a afacerilor aflate la inceput, prin credite pe termen lung si cu o dobanda scazuta. Acest tip de finantare a fost primit recent si de cele mai importante companii de leasing din Polonia si Slovenia, pentru finantarea IMM-urilor din mediul rural.

Acordul cu firma romaneasca este incheiat pentru o perioada de sapte ani, fondurile urmand sa fie folosite pentru proiecte de leasing cu valori sub 250.000 euro. In cadrul imprumutului un milion euro este primit prin programul Phare de un milion euro, compania primind sporuri suplimentare in functie de performanta. Intreprinderile mici si mijlocii detin o pondere de 70% in portofoliul companiei, numarul acestora ajugand la 5.000. Cea mai mare parte a portofoliului firmei este reprezentat de autovehicule, in proportie de 90%, dintre care 70% – autoturisme si 20% – vehicule comerciale. Echipamentele vizate de IMM-uri pentru contractele de leasing reprezinta 10% din totalul contractelor incheiate, cele mai solicitate fiind echipamentele de constructii, de service auto si motostivuitoarele.

Citeste si:  Dupa vile, Baneasa se umple si de malluri

„Pentru 2006 ne propunem sa ne extindem si in alte industrii decat in cele in care am activat pana acum, avand ca target in special echipamentele IT, cele medicale, de birou si de printing“, a declarat directorul executiv al Motoractive Leasing, Felicia Relenschi. Motoractive Leasing a raportat un profit net de 3,8 milioane euro la sfarsitul lui 2005.

„Planul financiar pentru anul acesta vizeaza o crestere a vanzarilor cu 30%, pana la 120 milioane euro, ceea ce ar duce la active totale de 160 milioane euro si capitaluri proprii de circa 20 milioane euro“, a adaugat Relenschi.

Motoractive Leasing, membru al Asociatiei de Leasing Bancar din septembrie 2005, are in prezent o cota de 4,5-5% pe piata leasingului, estimeaza reprezentantii companiei. (A.N.)