Starea de alerta de gradul II, declansata in judetele Ilfov, Ialomita si Constanta s-a mentinut si ieri. Militarii sunt la dispozitia autoritatilor pentru a interveni cat mai repede in cazul producerii unor noi viituri. Ieri, tab-uri, masini si amfibii militare, efective numeroase de jandarmi si militari, construiau diguri in asteptarea viiturii provocate de iesirea din matca a raului Ialomita. In cursul dupa-amiezii de ieri, insa, Ministerul Mediului a anuntat ca revarsarea raului Ialomita va fi controlata si nu va produce pagube.

Premierul Tariceanu si ministrul de Interne au facut ieri o vizita fulger in Valea Ialomitei pentru a vedea cum merg lucrarile de protectie impotriva inundatiilor din localitatile Bunesti, Pereti, Slobozia, Ghimbasani si Tandarei. Totodata Calin Popescu Tariceanu a cerut evacuarea a zece familii care si-au construit casele intr-o zona inundabila din apropierea raului Ialomita.

Aceasta zona pare a fi cea mai predispusa la noi viituri si de aceea este supravegheata foarte atent. Pentru a se evita revarsarea raului Ialomita, efectivele de militari, jandarmi si autoritatile locale au suprainaltat digul care protejeaza localitatile Cosambesti si Ghimbasani cu peste 30.000 saci de nisip. De asemenea aici au fost amplasate si masini amfibii militare, pentru interventii rapide, luandu-se in calcul si posibilitatea evacuarii localnicilor din Ialomita in caz de necesitate. „Facem eforturi sa tinem Ialomita intre diguri. Daca am scapa-o intr-o zona inundabila, vom lua masuri de evacuare a populatiei“, a afirmat Victor Paul Dobre, secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor. Autoritatile se confrunta cu dificultati si in localitatea constanteana Tuzla, unde ministrul de stat Gheorghe Pogea si directorul adjunct al Companiei Apele Romane au descoperit ca au o problema. Nu pot evacua apa din curtile oamenilor in Lacul Techirghiol pentru ca afecteaza fauna si flora. Cel putin asta a spus premierul Tariceanu, care a apreciat ca o astfel de „operatiune“ ar da ecosistemul peste cap, tocmai acum cand a fost reabilitat pe baza unui proiect de 300 miliarde de lei vechi, convenit cu Banca Mondiala.

Citeste si:  Dupa o cariera de combatant, Ariel Sharon lasa Israelului un testament al pacii

Ieri, pe amplasamentul deversorului de la barajul Techirghiol a fost construit un dig din saci cu pamant, consolidat cu un altul din argila. Autoritatile incearca astfel sa impiedice amestecarea apei dulci cu cea sarata. Ca o prima solutie convenita ieri dupa-amiaza, apa din balta Tuzla se scurge incet, dar sigur in Marea Neagra. Pompa amplasata in balta a facut ca nivelul apei sa scada intr-o zi cu doar 5 cm, situatia urmand sa revina la normal in cel mult doua saptamani, daca nu mai ploua.

Bucurestenii au iesit la „cules de peste“

Bucurestenii s-au ghidat ieri dupa proverbul „are balta peste“. La propriu. Cu mic, cu mare, au iesit la „strans“ peste. Pe Lacul Mogosoaia era plin de pescari care au aflat ca o crescatorie din apropiere, plina de exemplare care mai de care, s-a unit cu lacul din cauza ploilor abundente din ultimele zile. Potrivit postului de televiziune Realitatea, situatia s-a repetat pe mai multe lacuri din Capitala, printre care si Pantelimon, unde sute de pesti au iesit la suprafata din cauza ca nu mai aveau aer. Tot in Bucuresti si tot din cauza ploilor abundente, salariatii Agentiei Nationale Apele Romane sunt batuti de concesionarii carora tot Regia le-a dat lacurile pe mana. Asa se face ca ieri s-a consumat un episod pe cat de ironic, pe atat de trist, care ne arata inca de ce suntem in urma europenilor. In urma unui ordin primit de la Apele Romane, un angajat al acestei institutii care se ocupa de stavilarele de pe lacul Plumbuita, a fost luat la bataie de angajatii sau chiar proprietarii lacului. Din cauza precipitatiilor care au umplut lacul pana la cotele de pericol, ANAR a dispus golirea unei cantitati de apa. Numai ca proprietarii, cei carora tot ANAR le-a concesionat lacul, l-au batut pe angajat. Conform lui Anatol Albu, purtator de cuvant al Primariei sector 2, unde se afla Plumbuita, primarul Niculai Ontanu a cerut Apelor Romane ca listele tuturor concesionarilor sa fie facute publice, precum si atributiile acestora. Pana acum ANAR a refuzat acest lucru. Motivul: se pare ca proprietarii ar fi unele persoane destul de influente din viata publica romaneasca.

Citeste si:  Petrom a scumpit benzina cu 1.600 de lei in numai 48 de ore

Numarul evacuatilor s-a dublat

Potrivit MAI au fost evacuate peste 1.400 de persoane, iar numarul caselor distruse a crescut de la 112 la 143, la care se adauga alte 1.524 de locuinte avariate. Totodata 338 de localitati sunt inundate, iar suprafata terenurilor agricole afectate este acum de aproape 42.000 de hectare. Sase persoane au decedat, iar alte trei sunt date disparute.

Autor: Alex Ionescu