La inceputul anului 2017, studentii din Romania au primit o veste foarte buna: vor beneficia de calatorii gratuite cu trenul pe teritoriul tarii, pe baza actului de identitate si a legitimatiei de student vizata pe anul universitar in curs. Aceasta masura a provocat bucurie in randul studentilor, dar a avut efecte economice importante si negative: CFR Calatori a suferit anul acesta pierderi importante din punct de vedere financiar in urma acordarii de gratuitate. Indiferent daca esti sau nu student, poti intra oricand pe mersul trenurilor online pentru a afla toate informatiile necesare despre programul trenurilor.

Studentii se puteau bucura de privilegii la calatoriile cu trenul si inainte de februarie 2017: acestia aveau reduceri de 50% la pretul biletelor de tren, pe orice ruta, insa numarul calatoriilor era limitat. Acum, insa, numarul calatoriilor este nelimitat, iar studentii nu trebuie sa mai scoata niciun leu din buzunar pentru a calatori cu trenul. Studentii se bucura, dar aceasta masura nu a avut niciun efect pozitiv la nivel national sau la nivelul CFR. Dimpotriva, trenurile sunt mai aglomerate, la casele de bilete sunt cozi aproape mereu, sansele ca multi oameni sa nu mai prinda loc pe scaun in tren sunt mai mari. Singura conditie pentru acordarea gratuitatii este ca studentul sa urmeze forma de invatamant cu frecventa, nu de la distanta. 

Insa nimic, nicaieri, nu e gratis. Chiar daca studentul nu scoate el insusi bani din buzunar pentru a calatori cu trenul, banii necesari pentru acoperirea transportului studentilor pe caile ferate trebuie sa vina de undeva, si anume din taxe mai mari sau din alte bugete. Practic, calatoriile studentilor sunt platite din banii tuturor contribuabililor din tara.

Pentru ca impactul bugetar al masurii sa fie mai mic, s-a propus, la un moment dat, ca studentii ca poata calatori gratuit cu trenul doar pe distanta dintre orasul unde se afla facultatea si orasul de resedinta. Propunerea n a fost intampinata, insa, intampinata bine si nu a fost aprobata.

Datele arata ca, in 2016, cand studentii nu aveau inca gratuitate la transportul feroviar, CFR Calatori a avut un profit de 48 de milioane de lei. In 2017, primul an cu calatorii gratis pentru studenti, CFR Calatori a inregistrat o pierdere de 20 de milioane de lei, iar anul acesta, care inca nu s-a terminat, pierderile sunt in valoare de 367 milioane de lei.