Un congresman american, Robert Wexler a venit ieri in Romania pentru a convinge autoritatile romane sa deblocheze un proces de adoptie din cele 200 inghetate ca urmare a instituirii in 2004 a moratoriului asupra adoptiilor internationale. Autoritatile romane au anuntat in repetate randuri ca nici unul din cei 1.100 de copii romani vizati de cereri de adoptie internationala, nu va fi infiat in strainatate.
Un congresman american a venit, ieri, in Romania pentru a o ajuta pe Stefania, o fetita de opt ani, sa-si recapete surorile gemene, pe Madalina si Manuela. Stefania este o romanca pe care parintii au dat-o spre adoptie, in 1998, unei familii din SUA. Madalina si Manuela au patru ani si de trei ani sunt crescute de un asistent maternal careia gemenele ii spun deja „mama“. Familia biologica nu le-a putut sustine financiar, deoarece mai are alti cinci copii carora trebuie sa le poarte de grija. Dincolo de asta, nici unul dintre parinti nu are serviciu si sunt despartiti, fiecare locuind la proprii parinti. „Cei cinci copii sunt la tara fiind in grija bunicilor dinspre mama. Traiesc din alocatiile date de stat, dar sunt niste copii foarte buni. Baiatul cel mare, in varsta de 15 ani, este foarte bun la invatatura, numai ca nu are cine sa-l ajute mai departe. E un caz tipic de neimplicare a autoritatilor locale intr-o astfel de problema“, au declarat surse din apropierea familiei.
Uite adoptia, nu e adoptia
Aceasta fiind situatia, familia si-a dat acordul ca Madalina si Manuela sa fie date spre adoptie. Gemenele au devenit „adoptabile“ in 26 noiembrie, respectiv 4 decembrie 2003. Pe 13 ianuarie 2004, parintii adoptivi ai Stefaniei, Karen si Richard Springer, au solicitat adoptia gemenelor, surorile mai mici ale fetitei infiate. O luna mai tarziu, pe 6 februarie 2004, a intrat in vigoare o ordonanta de urgenta potrivit careia adoptiile internationale au fost suspendate in totalitate. Un an mai tarziu, la 1 ianuarie 2005, a intrat in vigoare Legea 272/2004 privind protectia drepturilor copilului. Potrivit acesteia, toate dosarele de adoptii internationale trebuiau reevaluate, copiii romani nemaiputand fi adoptati de familii straine. Soarta gemenelor nu a facut nici ea exceptie. In urma reevaluarii facute de instanta romaneasca, gemenele au pierdut statutul de copii adoptabili si au ramas in grija asistentului maternal. Intre timp, parintii biologici s-au razgandit si nu mai vor nici ei sa dea copiii spre infiere, asteptand ca Dumnezeu, sau poate autoritatile locale, sa se indure si sa-i ajute cu ceva.
Sotii Springer insa, care detin in SUA o firma de avocatura, nu s-au lasat si au insistat pe langa autoritatile romane ca dosarul de adoptie a carei rezolvare a fost suspendata sa fie finalizat. Au adus in ajutor chiar un congresman american, Robert Wexler, membru al Comisiei pentru relatii internationale din Camera Reprezentantilor din SUA si membru democrat al Subcomitetului pentru Europa si Amenintari Emergente. „Suntem intr-un moment in care Romania, daca doreste, poate permite adoptiile internationale in cazul potrivit. Decizia nu ar trebui sa fie una politica, ci una a serviciilor de protectie a copilului“, a declarat ieri la Bucuresti, in cadrul unei dezbateri restranse, Robert Wexler, pledand pentru solutionarea acestui caz, data fiind „situatia unica“ pe care o implica. Potrivit Mediafax, el sustine ca ar trebui permisa reunirea celor trei surori din motive umanitare si ca fetitele doresc acest lucru, ca si sora lor aflata deja in SUA.
ORA nu lasa nici o speranta
Oficiul Roman pentru Adoptii (ORA) sustine insa ca nimeni nu poate adopta niste copii care nu sunt adoptabili. „Noi le-am raspuns sotilor Springer la cerere, explicandu-le care este situatia actuala a gemenelor. Ele nu mai sunt adoptabile. Si chiar daca ar fi, prioritate ar avea asistentul maternal care le-a crescut si care s-a atasat foarte mult de gemene.
Potrivit legii romane, numai daca un copil nu se poate integra in familia largita care inseamna rude pana la gradul IV de rudenie, el devine adoptabil. Chiar si asa, adoptiile internationale ale copiilor romani nu mai sunt permise decat daca, sa spunem, bunicii copiilor care urmeaza sa fie adoptati sunt stabiliti in alta tara.
Adica bunicii vor sa-si infieze nepotii“, ne-a declarat Theodora Bertzi, seful Oficiului Roman al Adoptiilor (ORA). Bertzi a spus ca, in acest moment, in tara noastra exista 1.533 de cereri de infiere depuse de catre familii de romani si 530 de copii adoptabili. „Pentru 70 dintre acestia s-au incheiat procedurile de adoptie, iar alti 60 au fost incredintati in vederea adoptiei, procedura premergatoare adoptiei, care dureaza trei luni“, a preciat Theodora Bertzi.
Autor: Daniela Serb