Romania mai are la dispozitie sase luni pentru a rezolva sapte chestiuni importante, semnalate in proiectul de raport privind progresele in pregatirea pentru aderarea la Uniunea Europeana. Pentru prima data, comisarii europeni fac o evaluare mai favorabila Romaniei decat Bulgariei, care ar fi ramas in urma din cauza crizei politice din aceasta vara, comenteaza Sofia News Agency. Proiectul de raport, care urmeaza sa fie prezentat maine, in sesiunea plenara a Parlamentului European, evita sa se pronunte in privinta datei aderarii, dar cere Romaniei sa actioneze imediat pentru a putea adera in 2007. In noiembrie, raportorul Parlamentului European pentru Romania, Pierre Moscovici, va prezenta propriul raport, care urmeaza sa fie supus dezbaterii in plen in luna decembrie. Decisiv insa va fi verdictul din primavara viitoare al Comisiei Europene, care va stabili daca este necesara activarea clauzei de salvgardare, situatie care ar amana cu unul sau doi ani integrarea in blocul european.
Potrivit proiectului, Comisia Europeana cere autoritatilor romane sa actioneze urgent in domeniul justitiei si afacerilor interne pentru a pregati Romania pentru aplicarea regimului Schengen si pentru gestionarea viitoarei granite externe a Uniunii Europene, informeaza Mediafax.
O alta prioritate trebuie sa fie intensificarea luptei impotriva fraudei si a coruptiei. Bruxelles-ul cere Bucurestilor imbunatatirea modalitatilor de achizitii publice in domeniul liberei circulatii a bunurilor si protectia drepturilor de proprietate intelectuala si industriala, precum si pregatirea pentru infiintarea agentiilor de plati si implementarea unui sistem de administratie si de control integrat in domeniul agriculturii. De asemenea, se recomanda mai multe eforturi in sectorul veterinar, unde trebuie introdus un sistem de control veterinar pe piata interna, pentru identificarea si inregistrarea animalelor, pentru stabilirea punctelor de inspectie sanitar-veterinara la frontiera si intarirea structurilor institutionale, a gestiunii financiare si a mecanismelor de control pentru fondurile de dezvoltare regionala. Coruptia ramane o sursa serioasa de ingrijorare pentru Bruxelles, care cere eforturi pentru combaterea ei. “Eforturile trebuie concentrate pe aplicarea efectiva a legislatiei anticoruptie si pe masuri preventive, pe lupta impotriva coruptiei la nivel inalt si in institutiile care trebuie sa aplice legea”, avertizeaza documentul. In schimb, capitolul concurenta, care era, pana mai ieri, o problema semnalata cu insistenta de Bruxelles, ar putea disparea de pe lista capitolelor sensibile, arata BBC. Acest lucru ar marca un progres semnificativ, avand in vedere ca, in mai, comisarul pentru concurenta Neelie Kroes avertiza Bucurestii ca va recomanda amanarea integrarii.
Bulgaria schiopateaza la cinci capitole
Desi raportul semnaleaza doar cinci domenii cu probleme pentru Bulgaria – tot atatea cat au fost semnalate in scrisoarea de avertisment din iunie – Sofia pare sa fi ramas, de data aceasta, in urma Bucurestilor. Comisia Europeana cere masuri rapide la capitolele justitie, agricultura, mediu, drepturile de proprietate intelectuala si circulatia serviciilor, scrie Sofia News Agency. Noua putere de la Sofia spera ca modificarile la Codul de procedura penala, desi adoptate saptamana trecuta de Parlament, sa fie luate in considerare de comisari. Concluziile rapoartelor sunt provizorii, ele mai putand fi schimbate astazi, la o reuniune a sefilor de cabinete ale comisarilor si marti, la reuniunea Comisiei Europene de la Strasbourg.
Cronici pozitive in presa germana
Cotidianul german “Die Welt” scria sambata ca aderarea Romaniei si Bulgariei inca mai este posibila in 2007, daca Bucurestii si Sofia accelereaza reformele economice si administrative. Ziarul citeaza o sursa de la Bruxelles, potrivit careia raportul va stipula faptul ca cele doua tari mai au sanse sa intre in UE la timp. “Die Welt” aminteste ca decisiv va fi raportul publicat in primavara viitoare.
Tandemul Ungureanu – Kalfin
Pentru ministrii de Externe roman si bulgar, tandemul pare a fi cheia reusitei. Mihai Razvan Ungureanu si Ivailo Kalfin au convenit, in week-end-ul trecut, la Iasi, sa inceapa, in premiera, un turneu prin capitalele europene, pentru a face lobby in vederea ratificarii tratatelor de aderare. Cei doi diplomati sefi vor astepta impreuna, maine, la Sofia, verdictul Comisiei Europene. “Nu se pune problema ca unii iau examenul, iar altii nu promoveaza. Suntem cu totii in aceeasi barca si trebuie sa vaslim coordonat”, a spus Ungureanu.
Omologul sau bulgar crede ca intre Romania si Bulgaria nu trebuie sa existe concurenta in ceea ce priveste integrarea in UE. Ivailo Kalfin este convins ca ambele tari vor fi pregatite, la inceputul lui 2007, pentru integrare si nu vor fi o povara pentru UE.
Autor: Ioana Radus