Dupa mai multe incercari de reformare a sistemului de pensii, prin crearea cadrului legal si institutional corespunzator, la sfarsitul anului 2004 au fost adoptate doua legi noi: Legea nr. 249 privind pensiile ocupationale si Legea nr. 411 privind fondurile de pensii administrate privat. Ultimul act normativ amintit a suferit, in anul ce tocmai a trecut, multiple modificari. Si asta, pentru ca demnitarii au considerat ca in forma veche aceasta era “inaplicabila si restrictiva”. Astfel, dupa “noul” proiect de lege, din anul 2007, toti tinerii sub 35 de ani, care sunt incadrati cu forme legale intr-un loc de munca, vor fi obligati sa cotizeze la doua fonduri de pensii: unul de stat si altul privat.
Potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 50/2005, Guvernul si-a propus, pentru perioada 2005-2008, adoptarea si aplicarea unui set de masuri pentru asigurarea unei cresteri a calitatii vietii pensionarilor, mai apropiata de cea din perioada activa, prin introducerea si implementarea in cadrul sistemului de asigurari sociale a unor noi componente, facultative si obligatorii, administrate privat. Astfel, conform proiectului de lege privind fondurile de pensii administrate privat, elaborat de catre Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, tinerii sub 35 de ani care sunt incadrati cu forme legale intr-un loc de munca vor fi obligati sa cotizeze, pe langa pensia de stat, si la un fond privat de pensii. Contributia la acest fond se va constitui si se va vira de catre angajator, va fi evidentiata distinct si va urma regimul de deductibilitate fiscala a contributiei de asigurari sociale. Totusi, pentru beneficiarii sistemului privat, pensia de stat va fi mai mica.
Cu alte cuvinte, contributia pentru fondul privat va fi retinuta din salariu, mai exact din aceeasi cotizatie pe care o platim si pentru pensia de stat. Adica, daca, in momentul de fata, din remuneratie ni se opreste lunar 9,5% pentru asigurarile de pensie, din 2007 se va opri acelasi procent, diferenta fiind ca el va fi impartit: 7,5% pentru pensia de stat si 2% pentru cea privata. In acest fel, cotizatia va fi diferita de la salariu la salariu, dar si suma pensiei private, la momentul pensionarii, va fi diferita. “De exemplu, un tanar, care, la data incadrarii in munca, are 18 ani, va contribui la sistemul privat de pensii timp de 47 de ani. Presupunand ca primeste doar salariul minim pe economie, care in 2014 va fi de 500 de euro, iar in 2020, de 700 de euro, in anul iesirii la pensie (2050) va avea in cont 25.000 de euro si ii va reveni o pensie de 140 de euro”, a declarat Mihai Seitan, presedintele Casei Nationale de Pensii si alte Asigurari Sociale.
Fondul este si optional
Pentru persoanele care au intre 36 si 45 de ani, fondul privat de pensii este doar facultativ. Cei care nu vor dori sa contribuie la acest fond vor achita ca si pana acum cotizatia lunara de 9,5% doar pentru pensia de stat. Daca cei care se incadreaza in categoria amintita mai au o “portita” pentru a deveni beneficiarii a doua pensii la “capatul” tineretii, cei care depasesc varsta de 45 de ani nu mai sunt luati sub nici o forma in considerare. “Contributia minima va fi de 30 de ani, asa incat nu putem integra in acest sistem privat de pensii cetatenii trecuti de aceasta varsta”, a afirmat presedintele Seitan.
Cei care vor avea dreptul sa gestioneze fondul de pensie privat este administratorul care reprezinta societatea pe actiuni constituita in conformitate cu dispozitiile legislatiei in vigoare si cu prevederile Legii privind fondurile de pensii administrate privat, care are ca obiect exclusiv de activitate administarea fondului si, optional, furnizarea de pensii private. Pe piata pot exista mai multi administratori care sa gestioneze acest fond. Dar pentru asta trebuie sa aiba autorizarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
Aceast for reprezinta autoritatea administrativa autonoma, cu personalitate juridica, aflata sub controlul Parlamentului. Administratorul va investi activele fondului numai in depozite bancare, obligatiuni si titluri de credit emise de Ministerul Finantelor Publice sau de autoritatile administratiei publice locale. Fondul nu poate contracta imprumuturi si nu poate fi declarat in stare de faliment.
Banii revin mostenitorilor
Participantul la un fond de pensii privat este proprietarul sumelor din contul sau. Acest cont nu poate fi gajat, cesionat sau executat silit, sub actiunea nulitatii. Toti participantii la acest fond beneficiaza de tratament nediscriminatoriu, avand aceleasi drepturi si indatoriri. In caz de invaliditate, participantul beneficiaza de pensia privata numai daca suma din contul sau este acoperitoare, sau de o plata unica, adica primeste toti banii din contul sau, daca a cotizat mai putin de 30 de ani. Daca titularul pensiei private decedeaza, pensia ramane mostenitorilor. In cazul locului de munca, a domiciliului sau resedintei in alta tara, stat membru al Uniunii Europene, participantul si beneficiarul patreaza dreptul la pensia privata din Romania si aceasta se plateste in acel stat, in cuantumul ramas dupa scaderea tuturor taxelor si a cheltuielilor aferente platii.
Autor: Andreea Dancu