NABE, Asociatia Nationala pentru Economia Afacerilor, a dat publicitatii studiul sau bianual cu privire la starea economiei americane. Analiza este bazata pe aproape 200 de interviuri pe care NABE le-a realizat cu economisti specializati in mediul de afaceri american. Principala concluzie a acestora este ca un posibil pret al petrolului de 100 de dolari barilul ar putea arunca economia americana in recesiune.
Cele mai mari amenintari la adresa bunastarii economice a americanilor sunt reprezentate de terorism si de preturile crescute la energie, asociate cu inflatia generalizata. Economistul-sef de la PNC Financial Services, unul dintre cei intervievati, spune totusi ca riscul de recesiune ar putea fi mai moderat decat se pare, deoarece nu este chiar atat de probabil ca pretul petrolului sa ajunga la 100 de dolari.
In plus, decizia Fed de a intrerupe seria de cresteri ale ratei dobanzii de referinta va avea un efect pozitiv in ceea ce priveste eliminarea riscului de recesiune.
Dintre economistii intervievati, 34% considera terorismul drept cea mai mare amenintare la adresa economiei americane, fata de numai 26% care credeau acest lucru la ultima serie de interviuri realizata in luna martie. Pentru 29% dintre economisti, cel mai mare risc este reprezentat de energie, in crestere de la cifra de 23% din luna martie. Pe locul al treilea se situeaza temerile legate de inflatie, iar pe locul al patrulea deficitul bugetar enorm al Statelor Unite. In ceea ce priveste atitudinea fata de politicile Fed, 71% dintre respondenti considera ca politicile Bancii Federale de pana acum sunt corecte, dar majoritatea economistilor nu au putut indica cele mai potrivite masuri pe care Fed ar trebui sa le ia in viitor. In ceea ce priveste nivelul dobanzii de referinta, 29% au cerut cresteri suplimentare, 17% ar prefera sa vada reduceri ale nivelului ratei, iar 53% s-au declarat de acord cu nivelul actual.

Citeste si:  Buricul pamantului de la Ceamurlia

Autor: Claudia Ciobanu