Anul care bate la usa – 2006 – va fi un an al schimbarilor pentru sistemul vamal. Alinierea la normele Comunitatii Europene presupune modificari importante la nivelul structurii de ansamblu a acestui domeniu.

Astfel, cele 25 de puncte vamale din Bucuresti vor fi desfiintate si in locul acestei „aglomeratii“ care a generat si multa coruptie de-a lungul timpului, vor aparea doar doua puncte vamale pe raza Capitalei. Unul dintre birouri va fi construit in zona Voluntari, celalalt la Domnesti.

Capitala va scapa si de cea mai mare parte a traficului greu. Informatia disparitiei celor 25 de vami interioare a Bucurestilor ne-a fost confirmata, in exclusivitate, de catre directorul general al Autoritatii Nationale a Vamilor, Gelu Stefan Diaconu. Seful ANV ne-a mai declarat ca „si Vama Giurgiu va deveni vama de interior, dat fiind potentialul acesteia, pentru marfurile care au destinatia Bucuresti, iar tinta anului 2006 va fi cea a preluarii accizelor de catre Vami, asa cum se intampla in toate tarile membre UE“.

Citeste si:  Priplata a iesit pe sest din Romania

Pana la aceasta ora, Autoritatea Nationala a Vamilor nu detine nici un sediu ca proprietate.

Cele 25 de puncte vamale ale Capitalei functioneaza in spatii inchiriate, ceea ce inseamna cheltuieli suplimentare din bugetul destinat ANV.

Cele doua puncte vamale noi, preconizate a inlocui activitatea celor 25 deja existente, nu vor mai functiona in sedii inchiriate.

Conform declaratiei date pentru „Averea“ de directorul general al ANV, Gelu Stefan Diaconu, „cele doua puncte vamale noi vor fi construite pe doua terenuri pe care ANV le detine la aceasta ora.

E vorba de 20.000 de metri patrati in zona Voluntari, si de alti 75.000 de metri patrati de la Domnesti, care au apartinut unei cazarme actualmente dezafectate a MApN“.

Directorul ANV a explicat ca proiectul de executie pentru cele doua noi birouri vamale a fost demarat si acolo vor fi derulate toate operatiunile cu punct de plecare si destinatie Bucuresti.

„Astfel va fi satisfacuta si Primaria Generala a Capitalei, prin scoaterea traficului greu in afara Bucurestilor.

Citeste si:  Preturile la produsele alimentare romanesti vor creste cu 35% din cauza secetei

Cele doua vami noi, de interior, au termen de executie sfarsitul anului 2007, iar valoarea estimativa a investitiei este de 5-6 milioane euro“, ne-a declarat Diaconu.

In aria uneia dintre cele doua vami va fi si sediul Regionalei Vamale Bucuresti, dar si Centrul de Pregatire Profesionala si un spatiu destinat unui laborator vamal, de colectare a accizelor.

In alta ordine de idei, pentru produsele care vin din zona bulgara, se preconizeaza ca vama Giurgiu sa devina vama de interior pentru toate marfurile destinate Capitalei, dat fiind potentialul acestui punct de frontiera extrem de important.

Directorul general al ANV are de atins, conform agendei de lucru extinse pe anul 2006, trei mari obiective.

Primul il constituie derularea investitiilor si procurarea unui nou sediu pentru Autoritate. Al doilea il reprezinta noul statut al personalului vamal in care va fi inclusa si cresterea salariilor in raport direct cu noile atributii de gestionare a sistemului vamal romanesc care va deveni cea mai mare frontiera exterioara a Comunitatii Europene.

Citeste si:  Iliescu le arata "talharilor" din PSD pisica Roman

„Ultimul obiectiv, dar cel mai important, il reprezinta preluarea accizelor de catre Vama, de la colectare pana la administrarea lor, asa cum fac toate Vamile din tarile membre UE“, a subliniat, optimist, Gelu Diaconu. (A.I.A.)

Autor: Adina Anghelescu