Sanctiunile pentru nerespectarea noilor prevederi referitoare la legislatia de protectie a mediului sunt amenzi penale de pana la 700 milioane de lei, respectiv pedepse cu inchisoarea de pana la 20 de ani.

Astfel, in cazul in care in urma nerespectarii interdictiilor referitoare la utilizarea produselor de protectie a plantelor, ingrasamintelor chimice, iradierea mediului, neluarea masurilor corespunzatoare in cazul accidentelor nucleare, poluarea apelor cu deseuri sunt provocate pagube importante economiei nationale si se inregistreaza decese umane, actul normativ prevede pedespe cu inchisoarea intre 7 si 20 de ani. Daca este pusa in pericol sanatatea sau integritatea corporala a unui numar mare de persoane sau cauzeaza pagube materiale importante, sanctiunile cu inchisoarea sunt intre 3 si 7 ani.

In acelasi timp, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda penala de la 550 milioane de lei vechi pana la 600 milioane de lei vechi arderea plantelor de pe suprafetele protejate sau de pe terenurile supuse refacerii ecologice, respectiv poluarile accidentale.

Citeste si:  Ultima strigare pentru Revelion

Sanctiuni mai mari, adica amenzi penale de la 650 milioane de lei vechi pana la 700 milioane de lei vechi sau pedepse cu inchisoarea intre 6 luni si 3 ani, sunt prevazute pentru poluarea intentionata a unor suprafete cu deseuri sau substante periculoase, folosirea de momeli periculoase si de mijloace electrice pentru omorarea animalelor salbatice si a pestilor, vanarea speciilor protejate, importul sau exportul substantelor periculoase interzise. (A. Popescu)