Constantin Brancusi se afla pe pozitia a cincea intr-un top al celor mai bine vanduti artisti din lume, realizat de baza de date Artprice.com, luand in considerare preturile inregistrate la licitatii in primele sase luni ale anului, relateaza Bloomberg, citat de Mediafax.
Pablo Picasso ramane si in acest an cel mai bine vandut artist din lume, cu lucrari vandute la licitatii la valoarea totala de 89 milioane de dolari din ianuarie si pana la sfarsitul lunii iunie. El este urmat de Andy Warhol – cu peste 43 milioane de dolari, Lucian Freud – 28,52 milioane de dolari, Max Beckmann – 26,56 milioane de dolari si Constantin Brancusi – 24,54 milioane de dolari.

Sculptorul roman este un nou intrat in top 10 al celor mai bine vanduti artisti. Acest lucru se explica prin pretul-record la care a fost vanduta in 4 mai, la o licitatie Christie’s in New York, o sculptura “Pasare in spatiu” ce a fost recent descoperita. Pretul de adjudecare (luat in calcul de Artprice) a fost de 24,5 milioane de dolari, la care se adauga comisionul casei de licitatii, astfel incat costul total a urcat la 27,4 milioane de dolari. Acesta este cel mai mare pret inregistrat la vreo licitatie in 2005, conform bazei de date franceze. Lucrarea brancusiana a fost cumparata de Leon Black, fondatorul firmei de management de investitii Apollo Advisors, potrivit ziarului Telegraph, citat de Bloomberg. Cotidianul britanic a relatat ca misteriosul cumparator al sculpturii este miliardarul american in varsta de 53 de ani.

El este unul dintre administratorii Metropolitan Museum of Art si este cunoscut ca un donator generos si un cumparator de arta pretentios. Per ansamblu, preturile operelor de arta au crescut cu 4,1% in prima jumatate a anului, iar cresterea generala a preturilor a dus si la o majorare accentuata a recordurilor de licitatie. Dupa “Pasarea in spatiu”, cel mai mare record a fost stabilit de o pictura a lui Edward Hopper, “Chair Car”, adjudecata pentru 12,5 milioane de dolari.

Pe urmatoarele locuri se afla Chaim Soutine, Kees van Dongen si Francis Bacon, cu recorduri de licitatie de cate opt milioane de dolari. Van Dogen este, de altfel, la fel ca Brancusi, un nou intrat in top 10 al celor mai bine vanduti artisti, el situandu-se pe locul sapte, cu lucrari vandute la licitatii pentru suma totala de 22,59 milioane de dolari. Clasamentul este completat de Claude Monet – care a cazut de pe locul doi din 2004 pe sase, cu 24,42 milioane de dolari, Edgar Degas – 21,85 milioane, Marc Chagall – 20,3 milioane si Jean-Michel Basquiat – 19,76 milioane. Au iesit, in schimb, dintre primii zece Auguste Renoir, Eduard Manet, Henri Matisse si Egon Schiele. Dintre cele 75 de picturi Renoir scoase la licitatie in acest an, doar 51 si-au gasit cumparator. Noua generatie de colectionari este interesata de opere de arta mai recente.

Preturile la care se vinde arta contemporara in prezent sunt de 3,8 ori mai mari decat in 1996, releva un index al Art Market Research. Totusi, Picasso si Warhol aduc mai multe venituri caselor de licitatie decat oricare alti artisti, spun Sotheby’s si Christie’s. Anul trecut, Brancusi (1876-1957) se afla pe locul 64 in clasamentul Artprice, dupa ce o lucrare a sa, “Sarutul” (foto stanga), s-a vandut cu opt milioane de dolari la o licitatie Sotheby’s. In 2003, el se gasea pe pozitia 755, astfel ca evolutia de anul acesta este cu atat mai spectaculoasa.