“Pana acum, n-am primit nici un telefon, din partea nimanui. E un semn ca politicienii nostri se maturizeaza”, declara ieri Tudor Giurgiu, la prima lui conferinta de presa in calitate de presedinte-director general al Societatii Romane de Televiziune.Intalnirea cu mass-media a avut ca subiect prezentarea unei “declaratii de intentie” referitoare la viitorul televiziunii nationale. Astfel, principiile dupa care se va ghida de acum incolo TVR vor fi “Programele sunt ratiunea noastra de a fi” si “O institutie publica vitala”, “construirea, pornind de la actualele puncte forte, a conceptului conform caruia TVR este al publicului – lucreaza pentru public si apartine acestuia”.
Filme si emisiuni pentru “timpurile noastre”
Una dintre cele mai importante probleme pentru conducerea SRTV este calitatea programelor, de care noua conducere a Societatii Romane de Televiziune vrea sa se ocupe anul acesta. O alta este reducerea birocratiei si descentralizarea in privinta luarii deciziilor. “Dupa toate care s-au facut in TVR la nivel administrativ, acum e timpul ca cineva sa se ocupe si de calitatea programelor, sa putem vedea lucruri mai bune si mai de calitate pe post”, a spus Giurgiu. Prioritatile in acest sens sunt formatele noi, emisiunile culturale, serialele si documentarele, ca si programele pentru copii si tineri (“Sloganul ´Televiziunea timpului tauª ar trebui sa aiba o acoperire reala”), cele care exista nefiind urmarite tocmai de publicul-tinta. “Postul public n-a oferit nimic, decat un sitcom nefericit, dupa parerea mea. Trebuie sa si producem”, a adaugat presedintele TVR referitor la implicarea institutiei in productia cinematografica.
Un “altfel de jurnal” pana in decembrie
In ceea ce priveste functionarea organizationala a SRTV, Giurgiu a afirmat ca aceasta este buna, ca si situatia financiara, dar a facut referire si la marea masa de “mediocritate” in care se complace o parte din angajati si la deficientele de mentalitate ale unora dintre acestia. In plus, referitor la construirea de imagine, canalele TVR1 si TVR2 ar trebui sa aiba o identitate mai clara, a evidentiat presedintele-director general al SRTV, care a precizat ca a apelat la serviciile unui consilier pe probleme de media si strategie, Gordon Lovitt, fost director de dezvoltare si strategie la televiziunea publica ceha. Aceste schimbari pe care se concentreaza mandatul lui Tudor Giurgiu nu vor deveni palpabile odata cu grila de toamna ce va fi introdusa la 1 octombrie, ele necesitand timp, dar vor fi deja vizibile. Pana atunci se va finaliza si analiza organizationala, realizata de o multinationala de consultanta care va urmari modul in care relationeaza departamentele si structurile si punctele slabe ale acestor relatii.
In ce priveste Directia Stiri, care are un nou director, in persoana Rodicai Culcer, Giurgiu a anuntat ca o noua grila de programe va fi introdusa pana la sfarsitul acestui an, ceea ce va face ca din iarna telespectatorii sa vada “si un altfel de jurnal”. “Nu mi-a tremurat mana cand am optat pentru doamna Culcer, fara sa o fi cunoscut inainte”, a spus presedintele TVR.
Cerbul de Aur isi doneaza incasarile
Cea mai concreta decizie anuntata la conferinta de presa a lui Tudor Giurgiu a fost faptul ca anul acesta Festivalul Cerbul de Aur (care va avea loc intre 21 si 24 septembrie, la Brasov) va fi un eveniment caritabil, fondurile obtinute din vanzarea biletelor urmand sa fie donata sinistratilor, sub forma de bani sau materiale pentru copiii din zonele afectate de inundatii. Giurgiu a amintit ca televiziunea publica a demarat de mai mult timp o campanie de ajutorare, pe care trebuie sa o continue.
Incepand de azi, presedintele-director general al SRTV isi va delega pentru o luna responsabilitatile, el urmand sa inceapa productia la filmul sau de debut, “Legaturi bolnavicioase”, dupa un roman al Ceciliei Stefanescu.