Piaţa hotelieră din Bucureşti a înregistrat anul trecut cel mai mare progres dintre capitalele din Europa Centrală şi de Est din punct de vedere al venitului pe cameră disponibilă (RevPAR), în principal ca urmare a creşterii ratei de ocupare a hotelurilor, conform studiului Hotel Operator Beat T4 2021, publicat de Cushman & Wakefield.
Potrivit sursei citate, evoluţia a avut loc pe fondul relaxării condiţiilor de călătorie şi a reprogramărilor mai multor evenimente din 2020 în 2021, respectiv Campionatul European de Fotbal, concerte şi alte evenimente sportive. Dinamica pieţei continuă să atragă atenţia operatorilor de hoteluri pentru extinderea propriilor branduri în Bucureşti.
Din cele 20 de pieţe analizate din regiune, Praga, Varşovia, Budapesta şi Bucureşti sunt principalele oraşe de interes pentru principalii operatori. Comparativ cu 2020, interesul acestora s-a mutat către capitale, în detrimentul oraşelor secundare sau terţiare, se menţionează într-un comunicat.
Astfel, Bucureştiul a fost indicat ca fiind o piaţă atractivă şi foarte atractivă pentru 58% dintre operatorii intervievaţi, sondajul relevând că jucătorii care au părăsit piaţa la un moment dat sunt foarte interesaţi să reintre în Bucureşti. Doar o mică parte dintre operatori nu au vizat capitala drept obiectiv principal pentru extindere, deoarece strategia lor este mai degrabă orientată fie către staţiuni din ţară, fie către Europa Centrală şi de Vest.
“Potrivit STR, rata medie de ocupare a hotelurilor din Bucureşti a fost în 2021 de 32,1%, reprezentând o creştere de 77,7% faţă de 2020, cel mai mare avans înregistrat dintre toate capitatele din Europa Centrală şi de Est (Bratislava, Bucureşti, Budapesta, Praga, Sofia şi Varşovia). Pe fondul îmbunătăţirii ratei de ocupare, venitul pe camera disponibilă (RevPAR) în Capitală s-a majorat cu 67,3% comparativ cu 2020, avans care a plasat piaţa bucureşteană de asemenea pe primul loc între capitalele din regiune. Per ansamblu, piaţa hotelieră din Bucureşti a atins un RevPAR de 20,5 euro, al treilea cel mai ridicat din capitalele din regiune, afectat negativ de scăderea ratei medii zilnice (ADR). Acest lucru este explicat prin faptul că hotelierii mizează în perioada de revenire pe o strategie axată pe volum, astfel că au redus preţul pe cameră”, se menţionează în comunicat.
ADR-ul în euro al Capitalei a înregistrat o scădere de 5,9% în 2021 faţă de 2020. Această tendinţă este rezultatul ADR-ului redus din ianuarie 2021 până în mai 2021, deoarece hotelierii au pus accentul pe creşterea volumului. Totuşi, ADR-ul a început să crească semnificativ din iunie 2021, odată cu relaxarea restricţiilor de călătorie şi cu reluarea evenimentelor reprogramate.