Din acest an, parintii care-si scot copiii la cersit in strada risca sapte ani de puscarie precum si decaderea din drepturile parintesti. Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC) a anuntat ieri ca asistentii sociali ai directiilor judetene vor forma impreuna cu politistii echipe mixte de lucru prin care vor cauta o rezolvare a situatiei in care se afla copiii cersetori. „In nici un caz nu ii vom urca in trenuri, ca sa-i trimitem acasa. Vom incerca pe cat posibil sa gasim o solutie pentru familia aflata in nevoie.

Daca acest lucru nu este posibil, ii vom lua pe copii in sistemul de ocrotire“, a spus Bogdan Panait, secretar de stat al ANPDC. Acesta a adaugat ca parintele care nu va respecta legea risca inchisoarea. Cele mai afectate de acest fenomen sunt, potrivit oficialilor ANPDC, municipiile Bucuresti si Bacau. Potrivit datelor ANPDC, numai in Bucuresti sunt 500 de copii fara adapost sau pusi de parinti sa cerseasca. „Dintre acestia doar 25% sunt efectiv din capitala, restul sunt adusi de parinti din toata tara“, a spus Panait.

Citeste si:  Fara solutii pentru micii exportatori

In Romania sunt aproximativ 5 milioane de copii cu varste cuprinse intre 0-18 ani, din care 2,2% se afla in evidenta Directiilor de Asistenta Sociala si Protectia Copilului. Costul mediu lunar per copil al unui asistent maternal a fost anul trecut de 7.289.649 lei. Pentru centrele de plasament publice, costul mediu lunar pentru fiecare copil in parte s-a ridicat la 8.599.668 lei, iar in centrele de ingrijire de zi la 5.106.834 lei. Cel mai mult a cheltuit statul pentru un cuplu mama-copil in centrele maternale si anume 11.767.143 lei.

Autor: Daniela Serb