Dupa ce miercuri s-a apropiat periculos de mult de pragul de 34.000 lei, cursul euro a saltat ieri cu aproape 600 de unitati. Banca cetrala a anuntat un curs mediu de 34.607 lei, cu 585 de lei peste nivelul de 34.022 de lei anuntat cu o zi in urma. Daca oamenii de rand ar putea fi luati prin surprindere de faptul ca euro a prins aripi peste noapte, ridicandu-se peste pragul de 34.500 lei, jucatorii de pe piata valutara spun ca nu este nimic spectaculos in aprecierea monedei europene. Specialistii din piata indica cu destul de multa siguranta spre BNR, care a cumparat valuta pentru a nu lasa euro sa coboare sub 34.000 lei.

BNR n-a lasat euro sub 34.000 lei

Jucatorii de pe piata valutara traiesc cu sentimentul ca banca centrala nu este dispusa, cel putin pentru moment, sa lase euro sa coboare sub nivelul de 34.000 lei.
Potrivit dealerilor bancilor, mana larga a BNR a inceput sa se simta pe piata valutara inca de miercuri. „Imediat dupa ce a fost anuntat cursul de 34.022 lei, au aparut ordine masive de cumparare. Cred ca in spatele cererii subite se afla banca centrala. Numele BNR n-a aparut pe ecranele de tranzactionare, banca achizitionand euro „camuflata” drept client al unor banci”, spune dealerul unei institutii de credit.
Potrivit acestuia, cursul valutar de la inchiderea sedintei de tranzactionare de miercuri a fost de 34.300 lei, cu aproape 300 de unitati peste nivelul comunicat de BNR la orele pranzului.

Citeste si:  Bancile negociaza cu BNR masurile administrative de limitare a creditarii in valuta

Cresteri in salturi

Surse de pe piata valutara povestesc cum, ieri-dimineata, nici nu trecusera 15 minute de la inceperea tranzactiilor ca euro si scazuse de la 34.250 lei la 34.180 lei. Atunci, au inceput sa fie cumparate cantitati mari de valuta, sursele sustinand ca ar fi mana BNR. „Au fost cumparari in valuri, de marea amploare. Cred ca banca centrala vrea sa absoarba surplusul de valuta de pe piata, care apasa in jos pe cursul monedei europene si sa redea un nou nivel de echilibru”, spune un dealer.
Moneda europeana va creste timid in zilele urmatoare, anticipeaza jucatorii de pe piata. Acestia se asteapta ca banca centrala sa cumpere euro si astazi, situatie in care cursul valutar va creste. Insa, diferentele nu vor fi foarte mari, dealerii dand ca putin probabil un nivel de 36.000 lei pentru un euro. „Maximul atins ieri a fost de 34.620- 34.670 lei, iar la inchidere, moneda europeana coborase la 34.620 lei- 34.650 lei”, precizeaza dealerul unei banci.

Citeste si:  Statul vrea sa-ncalece Bursa

Scaderi pe termen lung

Moneda europeana va continua sa coboare in perioada urmatoare. Dealerii spun ca este foarte probabil ca la casele valutare sau la ghiseele bancilor sa fie afisate cursuri sub 34.000 lei de-acum intr-o luna. „Tendinta de apreciere a leului nu s-a schimbat. Cred ca interventia BNR nu face decat sa intarzie putin momentul in care cursul valutar va cobori sub 34.000 lei. Sau sa transmita un mesaj celor din piata cum ca cursul valutar scadea prea repede”, concluzioneaza alt dealer.