– La intrebarea “Ce se intampla in acest moment daca cineva face o cerere de finantare pentru investitii intr-o pensiune agroturistica prin Programul Fermierul?”, reprezentantii Ministerului Agriculturii se incurcain explicatii
– Unii spun ca au fost alocate fonduri pentru acest tip de investitii, insa banii s-au consumat. Altii spun ca nu s-au acordat niciodata astfel de fonduri
– Cert este ca fondurile pentru pensiuni au fost printre cele mai accesate, iar ministerul pune la bataie acum inca 325 milioane lei pentru acest program
La intrebarea “Ce se intampla in acest moment daca cineva face o cerere de finantare pentru investitii intr-o pensiune agroturistica si vrea sa obtina credit de la banca prin Programul Fermierul?”, reprezentantii Ministerului Agriculturii se incurca in explicatii.
Prin Programul Fermierul, destinat cofinantarii proiectelor SAPARD, se pot accesa fonduri atat pentru investitiile in zootehnie si sectorul procesarii produselor agricole sau piscicole, cat si pentru dezvoltarea pensiunilor.
De fapt, cererile pentru investitiile in pensiunile agro-turistice au fost cele mai frecvente din oferta conjugata a SAPARD si Fermierul, motiv pentru care, potrivit reprezentantilor Ministerului Agriculturii, fondurile s-au epuizat in numai cateva luni.
“N-a existat niciodata vreo bariera pentru amenajarea de pensiuni prin programul SAPARD si cu imprumut bancar prin Fermierul, ne-a declarat Teodor Craciun, consilier al ministrului Agriculturii si responsabil de Programul Fermierul.
In continuare, ar putea fi accesate fonduri pentru acest tip de investitii, insa banii s-au epuizat pentru moment”, explica responsabilul Agriculturii pentru PF. Asadar, astfel de fonduri au fost deja accesate, iar ministerul va accepta noi proiecte o data ce Romaniei i se vor aloca noi fonduri.
Doar pentru cicloturism
La polul opus, directorul Directiei Judetene Agricole Ilfov, Gelu Rosu, si el responsabil pentru aplicarea acestui program, ne-a declarat ca, prin ordinul ministrului Flutur, investitiile destinate amenajarii de pensiuni agro-turistice nu pot fi finantate prin SAPARD si Fermierul. “Investitiile in achizitia de barci sau in cicloturism sunt singurele proiecte tangentiale investitiilor in agroturism. Insa, din instruirile care ni s-au facut, am inteles ca sunt excluse de la finantarea prin Programul Fermierul dezvoltarile de pensiuni”, a precizat Rosu.
Mai mult, potrivit consilierului ministrului Agriculturii, cu toate ca proiectele pentru pensiuni sunt acum in stand-by, din cauza epuizarii fondurilor, se mai pot accesa credite pentru amenajarile interioare ale pensiunilor. “Aprobam si proiecte care vizeaza imbunatatirea pensiunilor agroturistice, la un plafon maxim de 30.000 de euro”, spune Craciun. Din nou, se pare ca reprezentantii ministerului nu reusesc sa se puna de acord, intrucat Gelu Rosu ne-a declarat ca si aceste investitii sunt excluse de la finantarea conjugata a SAPARD si Fermierul. In plus, mai spune directorul Directiei Judetene Agricole Ilfov, plafonul maxim pentru astfel de investitii este de 100.000 de euro, iar finantarea nu se poate face decat prin SAPARD.
Alocari de inca 325 milioane de lei
Pana acum, oamenii apelau mai greu la fondurile SAPARD, pentru ca nu aveau partea de cofinantare, acei 50% necesari, pentru ca SAPARD-ul da doar jumatate din bani. Si chiar daca aveau banii, oamenii nu se incumetau sa garanteze cu casa sau cu pamantul. Acum, prin Programul Fermierul se poate face un imprumut bancar, beneficiarul putand garanta cu bunurile obtinute de pe urma creditului.
Programul Fermierul a debutat la sfarsitul anului trecut, cand Ministerul Agriculturii a alocat – pentru a se testa sistemul – circa 300 miliarde de lei. La licitatie au participat, la acea data, doar trei banci, castigatoarea fiind BCR, intrucat celelalte doua nu au indeplinit criteriile de eligibilitate.
Cei aproape 300 milioane de lei, spune Teodor Craciun, au fost deja consumati, ceea ce arata interesul fermierilor pentru accesarea acestor fonduri. “Banii au fost alocati celor 371 de proiecte care au primit deja scrisorile de confort de la banci, mai spune Craciun. Dintre acestea, 275 au fost deja depuse in SAPARD, insa doar 50 de proiecte au iesit din program cu contract, ceea ce inseamna ca se produce un decalaj la acest nivel al proiectului”, conchide Craciun.
Bancile nu se inghesuie sa acorde creditele
Ulterior, Ministerul Agriculturii a selectat prin licitatie alte trei banci pentru a atribui creditele destinate Programului Fermierul. Astfel, CEC a licitat pentru 20 milioane de lei, Banca Carpatica pentru 25 milioane lei si BRD Groupe Societe Generale pentru 50 milioane de lei.
In urma licitatiei organizate de Ministerul Agriculturii la sfarsitul lunii aprilie, BCR si-a adjudecat dreptul de atribuire a unor credite in cadrul programului Fermierul. Creditele vor avea o valoare totala de 325 milioane de lei, cu o dobanda avantajoasa, de 5%, si cu perioada de gratie de cinci ani, destinate cofinantarii proiectelor SAPARD. In continuare, Ministerul Agriculturii va mai organiza o noua licitatie, pentru alocarea restului de fonduri, de 200 de milioane de lei. Aceasta pentru ca suma totala atribuita de institutie in acest an pentru creditarea agricultorilor se ridica la aproximativ 700 milioane de lei. Sumele sunt destinate cofinantarii unor proiecte SAPARD de 600 milioane lei, dar si pentru investitii directe de 100 milioane lei, fara finantare UE.
Autor: Adelina Vlad