Cu peste 600 de milioane de euro de absorbit pana la finele anului, autoritatile responsabile cu derularea fondurilor SAPARD au inceput sa accelereze toate procedurile.
Astfel, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a anuntat ieri ca primeste proiecte pentru patru noi masuri SAPARD, care nu sunt inca acreditate. “Primirea cererilor de finantare si crearea unui portofoliu de proiecte in asteptare este menita sa accelereze ritmul de angajamente si sa fie evitati timpii morti de la depunere la contractare”, se precizeaza intr-un comunicat al institutiei. Potrivit oficialilor APDPR, cele patru noi masuri vor fi acreditate in maximum doua saptamani, conform semnalelor primite de la Bruxelles.

Inca nu se cunosc sumele disponibile

Cele patru noi masuri care vor fi acreditate sprijina modernizarea laboratoarelor sanitar-veterinare, fitosanitare si de siguranta alimentelor (masura 1.2.), constituirea grupurilor de producatori (3.2.), protectia mediului si a peisajului rural (3.3.) si silvicultura (3.5.).
Deocamdata, sumele alocate depasesc 220 de milioane euro, insa acestea vor fi modificate odata cu acreditarea masurilor de catre Comisia Europeana. “Tabelul financiar va fi recorectat pe minus, pentru ca o parte din acesti bani au fost realocati catre refacerea proiectelor SAPARD calamitate. Nu am primit deocamdata varianta oficiala”, ne-a declarat Dan Gherghelas, director general adjunct al APDRP.
Cererile de finantare se pot depune la Centrele Regionale de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, contractarea proiectelor urmand a fi facuta dupa primirea deciziei de acreditare. Intentia este ca pana la momentul lansarii oficiale a sesiunii de depunere a proiectelor, eventualele erori sa fie remediate in timp util.

Citeste si:  Nastase isi numeste un om inainte de a pleca

Protectie sanitar-veterinara

Pentru masura 1.2., pot fi finantate proiecte a caror valoare totala eligibila este cuprinsa intre 50.000 si 2.000.000 de euro. Sunt sprijinite extinderea, modernizarea constructiilor si dotarea unor laboratoare deja existente, imbunatatirea sistemelor de prelucrare si comunicare a datelor si informatiilor pentru laboratoarele publice (daca nu sunt finantate prin Programul PHARE).

Constituirea grupurilor de producatori

Masura 3.2 se adreseaza grupurilor de producatori agricoli, silvici si piscicoli, legal constituite si recunoscute de MAPDR incepand cu data de 1 ianuarie 2004. Sprijinul destinat grupurilor de producatori va fi acordat in rate fixe, in functie de costurile de constituire si functionare a grupului.
El va fi determinat anual, pentru fiecare grup de producatori, pe baza productiei anuale comercializate.

Agricultura ecologica

Masura 3.3. se adreseaza inclusiv producatorilor individuali, persoane fizice. Masura consta intr-un numar de activitati-pilot voluntare la care fermierii vor fi invitati sa participe, in schimbul unor plati anuale pe o perioada de minimum 5 ani. Acordul care va rezulta va lua forma unui contract semnat de fermier si Agentia SAPARD, specific pentru fiecare fermier in parte. In cadrul acestei masuri vor fi oferite fermierilor urmatoarele 3 submasuri pilot: conservarea solului si protectia impotriva eroziunii, conservarea biodiversitatii prin practici agricole traditionale, respectiv agricultura ecologica. In functie de amplasarea geografica a submasurilor, fermierii pot participa concomitent la una sau toate submasurile pilot si activitatile mentionate. In principiu, primele compensatorii au ca baza de calcul costurile nete crescute datorate respectarii cerintelor submasurii de agro-mediu, precum si pierderile de venit estimate.

Citeste si:  Basescu se zburleste la Alianta

Impadurirea terenurilor

Prin cea de-a patra masura se sprijina, printre altele, impadurirea de terenuri agricole productive si neproductive sau crearea perdelelor forestiere (pe orice tip de teren agricol). “Ne asteptam ca pentru Masura 3.5 – Silvicultura sa existe un interes deosebit si, in consecinta, un numar mare de proiecte in special pentru submasura legata de modernizarea drumurilor forestiere”, a declarat Dan Gherghelas. In functie de tipul proiectului, sunt eligibile contractele intre 6.000 de euro si 1.000.000 de euro.

O posibila perioada de gratie

Mai multi oficiali ai Comisiei Europene si-au exprimat recent ingrijorarea fata de ritmul de absorbtie al fondurilor SAPARD. Cu toate acestea, directorul general adjunct al APDRP, Dan Gherghelas, a afirmat ca Romania ar putea beneficia de o perioada de gratie, la fel cum s-a intamplat si cu alte state care au aderat in 2004. “Se va stabili dupa jumatatea anului cu Comisia Europeana, in functie de ritmul de absorbtie al fondurilor SAPARD, daca va exista o perioada de gratie”, ne-a declarat Gherghelas.
Totusi, nu mai sunt mari probleme, a adaugat acesta. “In ultimele trei luni, ritmul de contractare a fost de circa 30-35 de milioane de euro pe luna. Daca trendul continua sau chiar va creste, odata ce Programul Fermierul va fi operational, un calcul scurt arata ca 350 de milioane le vom da numai pe masurile 1.1, 3.1. si 3.4. Alte 200 de milioane euro le vom angaja pe proiectele calamitate (2.1.), circa 40-50 de milioane pe silvicultura, iar 40 de milioane pe masura de dotare a laboratoarelor. Daca mizez pe o crestere substantiala cu Programul Fermierul, nu vad de ce ar fi probleme in a angaja 600 de milioane de euro”, a precizat Gherghelas.

Citeste si:  Scandal - Jaf de proportii in Delta Dunarii

Autor: Teodora Vasalca