Alegerile anticipate par a fi un proiect mort pentru anul acesta. Decizia oficialilor europeni cu privire la integrarea Romaniei in UE, prevazuta pentru 1 ianuarie 2007, amana, practic, proiectul anticipatelor. Analistii cred ca, de fapt, politicienii romani nu sunt pregatiti sa-si piarda scaunele din Parlament, integrarea fiind doar un pretext pentru a teriversa declansarea alegerilor anticipate.

Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca “la nivelul Aliantei a existat o discutie cu privire la anticipate”. In acest sens, el a precizat ca “s-a decis ca pana la 1 ianuarie 2007 sa nu se puna problema unor discutii pe aceasta tema”. Olteanu a afirmat ca subiectul anticipatelor va fi reluat dupa 2007. El a sustinut ca Alianta PNL–PD nu are certitudinea ca un guvern minoritar ar putea fi stabil si capabil sa treaca prin Parlament pachetul de legi privind integrarea europeana.

Integrarea tine de noi, nu de Bruxelles

“Avem o situatie buna in ceea ce priveste integrarea in UE, dar vreau sa subliniez faptul ca exista cateva masuri administrative sau legislative pe care autoritatile trebuie sa le ia pentru a ne putea incadra in calendar. Daca nu ne vom incadra in calendarul de aderare, nu vom intra la 1 ianuarie 2007, a atras atentia Olteanu. Mai mult decat atat, liberalul a afirmat ca integrarea depinde de eforturile autoritatilor romane, si nu de Bruxelles. “Nu cred ca vor fi decizii politice defavorabile Romaniei la Bruxelles sau in tarile membre, dar, daca noi nu ne vom face treaba, nimeni nu ne va primi acolo fara sa o meritam”, a mai spus Olteanu.

Citeste si:  Justitia ii da peste nas lui Basescu

Parvulescu: Anticipatele, fara sanse

Analistul politic Cristian Parvulescu a declarat, ieri, ca motivul principal al nedeclansarii anticipatelor nu sta in integrarea europeana, ci in faptul ca partidele “politice nu sunt pregatite pentru o astfel de solutie”. El a precizat ca toate partidele, in afara PD, ar avea de pierdut in urma declansarii unor alegeri inainte de termen.

Tanase: Parlamentarii tin la scaune

De aceeasi parere a fost si analistul politic Stelian Tanase, care a precizat ca parlamentarii nu vor sa-si piarda fotoliile detinute in Legislativ. El a afirmat ca anticipatele ar fi fost benefice in momentul de fata pentru Alianta pentru ca “PSD este in degringolada”. Tanase a precizat, totusi, ca argumentul integrarii “este unul corect”.

UE, neinteresata de anticipate

Presedintele Traian Basescu a declarat, dupa reuniunea Consiliului European, ca oficialii europeni nu sunt interesati de posibilitatea declansarii unor alegeri anticipate. El a spus ca integrarea in Uniune este prioritara.

Alegeri cu prag de 5%

Olteanu considera ca marirea pragului electoral nu este oportuna. “La nivelul UE nu exista praguri electorale mai mari de cinci la suta”. El a precizat ca “acesta este un prag de reprezentativitate care trebuie respectat”. El a afirmat ca un prag electoral mai mare de zece la suta nu va imbunatati viata parlamentara. “Daca noua la suta dintre romani sustin un anumit partid sau o anumita idee politica, nu stiu daca e drept ca acea idee politica sa nu se regaseasca in Parlament”, a mai spus deputatul.

Citeste si:  Italia a rezervat 7.000 de joburi pentru romani

Autor: Bogdan Apostolescu