– Dupa 6 luni de investigatii, ofiterii de elita ai Squadra Mobile au reusit arestarea a 12 membri ai celei mai mari bande de romani falsificatori de carti de credit
– Este pentru prima data cand infractorii au lasat aproape un an de zile cipuri cititoare de carduri montate in bancomate
– Informatiile de pe card si PIN-ul aferent erau transmise prin e-mail “centrului de comanda” din Vrancea unde erau scrise pe carduri black. Astfel pregatite, cel putin 20.000 de carti de credit s-au intors in Occident
O banda de infractori a reusit sa castige in cateva luni milioane de euro. Specializate in falsificarea cartilor de credit, cele 12 persoane, printre care si 8 romani, au fost capturate de politistii italieni, dupa o operatiune spectaculoasa, avand numele de cod “Free Shop”. Bine organizati, indivizii au reusit sa dea lovitura dupa lovitura in mai multe state, dupa ce au pus la punct un sistem de citire a peste 20.000 de documente. Infractorii isi stabilisera cartierul general in Romania, iar cardurile furate au fost distribuite ulterior in 5 tari. Politistii romani spun ca este pentru prima data cand infractorii au lasat aproape un an de zile cipuri montate in bancomate.
Banii pe care au reusit sa-i castige cei 8 romani le-au asigurat multa vreme un trai de lux. Anchetatorii ne-au precizat ca in momentul arestarii, multi dintre membrii retelei aveau intre 50.000 si 70.000 de euro, bani cash in buzunar. De asemenea, fiecare isi achizitionase, cu acte false, evident, masini de lux, pe care le trimiteau in Romania, unde, ulterior erau vandute. Ca sa nu dea nimic de banuit, acestia plateau avansul pentru autoturismele pe care si le doreau, insa in momentul in care ar fi trebuit platite ratele, nu erau de gasit. In urma cu 2 zile, dupa 6 luni de monitorizari si investigatii, procurorii din Roma au dispus arestarea a 12 membri ai unei bande romane specializate in falsificarea cartilor de credit, pe care le realizau in Romania si le distribuiau apoi in toata Europa. Presa italiana a relatat ca arestarile au avut loc in urma unei anchete indelungate. Politistii italieni au avut informatii ca banda pusese la punct un sistem de citire a codurilor de pe cartile de credit, cu ajutorul caruia falsificau carduri si obtineau astfel beneficii de ordinul milioanelor de euro. RomaOne.it a precizat ca gruparea era compusa din trei italieni, un macedonean si opt romani, unii dintre ei fiind arestati de agentii Echipei Mobile din Roma, in cadrul unei operatiuni denumite “Free Shop”. Mai exact, au fost emise 12 dispozitii de arestare, opt dintre cei vizati fiind arestati in Italia: trei italieni, cu varste cuprinse intre 33 si 61 de ani, si cinci romani, cu varste intre 34 si 50 de ani. Politistii detin probe si impotriva unui alt roman. Acesta a fost retinut deja si urmeaza sa fie discutata arestarea lui, in timp ce alte patru persoane, un macedonean si trei romani, sunt date in urmarire.
Voiajul in Thailanda, intrerupt de politisti
Presa italiana relateaza ca banda avea sediul central in judetul Vrancea, iar datele care erau folosite la falsificarea cardurilor fusesera furate din Roma, Cecina si L´Aquila. In doar o luna, adica in perioada decembrie 2005 – ianuarie 2006, infractorii au reusit sa fure codurile a 20.000 de carduri bancare, care au fost apoi falsificate si folosite pentru achizitionarea unor bunuri din Europa. Cardurile erau falsificate in Romania si erau puse in circulatie in mai multe state europene: Italia, Spania, Anglia, Austria si Elvetia, unde erau utilizate pentru achitarea unor note de plata in magazine, restaurante, benzinarii si hoteluri. Modul de operare al bandei era urmatorul: raufacatorii introduceau un microcip in interiorul bancomatului, iar acesta copia informatiile, care erau ulterior transmise in Romania prin SMS sau prin e-mail, fiind apoi transpuse, cu ajutorul unui program informatic, pe carduri goale. Potrivit anchetatorilor de la Bucuresti, reteaua din Italia cu baza in Vrancea se afla in stransa legatura cu o alta banda care actiona in Brasov care a fost anihilata deja, la sfarsitul lunii februarie a.c. Atunci M.C.A. si G.R.F., ambii de 22 de ani, si G.D.A., 30 de ani, toti din Ramnicu Valcea, au fost prinsi, in flagrant, in momentul in care retrageau bani de la bancomate din municipiul Brasov. Asupra lor, ne-au precizat politistii, au fost gasite 57 de carduri de culoare alba cu banda magnetica, avand codul PIN scris pe fiecare cartela si diverse sume de bani. La scurt timp au fost depistati si complicii lor, alti trei tineri, capturati de oamenii legii cand incercau sa paraseasca tara, avand drept destinatie Thailanda. In bagajele acestora, politistii au gasit un laptop si un casetofon in care erau disimulate un dispozitiv de scriere carduri si 20 de carduri falsificate.
Cea mai mare retragere, 1,5 miliarde
Membrii gruparii se ocupau unii cu procurarea datelor ce urmau a fi inregistrate pe banda magnetica a cardurilor contrafacute si crearea clonelor, iar altii cu retragerea numerarului din ATM-uri. Politistii de la Crima Organizata spun ca datele de identificare erau fie achizitionate prin Internet de la hackeri din Rusia sau alte tari, fie obtinute in mod direct prin efectuarea de “phishing”. Acest procedeu presupune trimiterea de mesaje electronice, continand pagini de Internet ale unor banci sau site-uri de licitatii online pe casutele postale ale diferitelor persoane. Dupa obtinerea datelor, era procurat suportul de plastic cu banda magnetica pe care sa fie inscrise seriile de card. In momentul in care erau procurate toate aceste materiale, se proceda la scrierea datelor pe banda magnetica a cardurilor si a codului PIN aferent fiecarui cont, pe suportul de plastic si de hartie. Pentru a retrage numerar din bancomat, membrii acestui grup porneau intr-un adevarat turneu infractional care includea mai multe orase, deplasarile fiind facute la bordul unor masini de lux. Pe parcursul acestui traseu, infractorii foloseau aproximativ 300 de carduri bancare contrafacute, retragand circa 400 milioane lei vechi. Au existat insa situatii cand s-a reusit chiar furtul a 1,5 miliarde lei vechi. Acesti bani erau impartiti in momentul in care ajungeau in municipiul Ramnicu Valcea. Anchetatorii ne-au declarat ca aceasta retea a actionat si pe teritoriul altor tari, printre care Brazilia, Spania si Italia. La domiciliul celor in cauza, oamenii legii au descoperit un numar impresionant de date privitor la carduri bancare, banci precum si elemente de obtinere de date si contrafaceri de carduri bancare. In perioada octombrie 2005 – februarie 2006, au fost identificate pe raza judetului Brasov peste 200 de carduri contrafacute si folosite de grupare. Suspectii au fost arestati preventiv pentru 29 de zile pentru constituirea unui grup organizat, falsificare de instrumente de plata electronica si efectuarea de operatiuni financiare in mod fraudulos.
Cardurile cu cip cuceresc piata romaneasca
Cardurile cu cip incep sa cucereasca si piata romaneasca, mai ales datorita gradului mai mare de securitate pe care il ofera.
“Pe parcursul acestui an, mai multe banci vor lansa carduri cu cip (smart-card), necesitatea pentru acest tip de instrument de plata fiind reprezentata de securitatea sporita a tranzactiilor”, a declarat recent Catalin Cretu, reprezentantul Visa International CEMEA. Prima institutie care a acceptat astfel de instrumente de plata a fost BCR. Aceasta a fost urmata de Procredit Bank Romania, care a emis smart-carduri in urma cu cinci luni. Pe acest tip de card se pot stoca mai multe informatii, cu un nivel mai mare de siguranta, iar avantajul este ca permite executarea tranzactiilor fara a lua contact cu banca emitenta, pentru autorizarea platii. “In lume existau, in 2005, peste 175 de milioane de carduri cu cip si peste patru milioane de terminale acceptatoare”, a subliniat Catalin Cretu. Introducerea cardurilor cu cip va permite reducerea numarului de fraude in acest domeniu. Fenomenul a inceput sa ia amploare, numai BCR gasind zilnic aproape 20 de carduri false blocate in ATM-urile proprii. Ion Matei, director executiv in cadrul BCR, a precizat ca au fost si cazuri cand s-au ridicat si sume de aproape 500 de milioane de lei vechi cu cardurile false la nivelul retelei Bancii Comerciale. La finele anului trecut existau 7,17 milioane de carduri active in Romania, in crestere cu 24,5% fata de decembrie 2004.
Autori: Ionela Neagu, Valentin Bolocan