Produsele din carne vor putea fi comercializate numai daca vor respecta anumite standarde cerute de catre UE privind calitatea si igiena, potrivit unui ordin comun al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale (MAPDR) si al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

Producatorii de produse din carne vor fi obligati sa aplice noile reglementari incepand cu 8 aprilie, la 90 de zile de la data publicarii actului normativ în Monitorul Oficial.

Una dintre cerinte este ca suprafata exterioara a produselor din carne obtinute prin tratament termic, precum toba, caltabosii, salamurile si cârnatii, sa fie curata si nelipicioasa, fara mucegai sau corpuri straine, de culoare specifica sortimentului.

De asemenea, daca sunt taiate, produsele trebuie sa arate ca o pasta omogena, compacta, fara corpuri straine, bucati de os sau aglomerari de grasime si condimente, iar feliile îsi vor pastra integritatea la taiere, în cazul sortimentelor prelucrate termic realizate din carne tocata.

Pentru afumaturi sunt stabilite o serie de norme separate, care prevad, printre altele, ca aspectul sectiunii sa fie caracteristic „piesei anatomice respective“.

Citeste si:  Vanzari cu 50% mai mari pentru TiriacAuto

Standarde de gust si miros

Actul normativ stabileste cantitatea maxima de apa dintr-un produs din carne, care variaza între 85%, în cazul conservelor pentru copii, si 35%, în componenta cârnatilor si salamurilor. Totodata, producatorii trebuie sa tina cont de reguli privind cantitatea maxima de substante grase, între 5,6% si 50%, sau de proteine.

Totodata, ordinul impune si standarde de gust, miros si consistenta. Orice produs din carne nu va avea „gust sau miros strain“, în timp ce, în functie de sortiment, actul normativ stabileste standarde diferentiate de consistenta: moale si/sau elastica pentru produsele fierte tocate sau moale spre semitare în cazul sortimentelor afumate tocate.
De asemenea, semiconservele din carne si produsele sterilizate vor fi ambalate în cutii metalice nebombate, fara fisuri, iar produsele vor pastra forma ambalajului, la o temperatura de pâna la 10 grade Celsius. În sectiune, sortimentele vor avea culori de la roz deschis pâna la roz închis, în functie de tipul produsului.

Citeste si:  Remuneratia directorilor mandatari, asimilata cu salariul

Firmele vor fi obligate, din aprilie, sa specifice pe eticheta natura tratamentului termic aplicat în prelucrarea produsului din carne, iar în cazul conservelor va fi precizat procentul de carne din produsul finit. Daca producatorul a folosit carne semipreparata mecanic, aceasta va fi mentionata separat pe eticheta.

ANSVSA cere alimentarelor o taxa de la 100 la 500 de lei

Firmele care produc alimente de origine nonanimala si cele care vând direct sau cu amanuntul produse alimentare vor fi obligate sa se înregistreze la ANSVSA, platind tarifele de înregistrare între 100 si 500 lei. Cel mai mult platesc hiper si supermarketurile, respectiv 500 lei, în timp ce tariful pentru restaurante, laboratoare de cofetarie/patiserie, pensiuni agroturistice, carmangerii si unitati cu vânzare prin internet este de 300 lei, conform unui ordin al presedintelului ANSVSA, ce va intra in vigoare pe 18 ianuarie. De asemenea, firmele de catering, pizzeriile si cantinele trebuie sa plateasca 200 lei pentru îregistrare, la fel ca magazinele de comercializare a pestelui si cele alimentare. În cazul unitatilor de vânzare a mierii suma este ceva mai mica, de 100 lei. Totodata, ambarcatiunile de pescuit vor plati tot 100 lei pentru înregistrare.

Citeste si:  Tariceanu lasat in ofsaid de PD si PSD

Pentru obtinerea numarului de înregistrare necesar functionarii, firma trebuie sa depuna o cerere la directia sanitara-veterinara, iar inspectorii vor controla respectarea normelor de igiena în vigoare, care includ dotarea cu apa potabila sau curenta, reguli de bunastare animala, pastrarea unei evidente a medicamentele veterinare utilizate sau a aditivilor furajeri.

În cazul în care cerintele sanitar-veterinare nu sunt respectate, ANSVSA stabileste un termen pentru repararea deficientelor, iar daca unitatea nu respecta în repetate rânduri cerintele de igiena, va fi închisa.

Autor: Otilia Caloian