Erste Bank va achita pachetul de actiuni BCR dupa ce se va decide daca acoperirea debitelor ce decurg din activitatea Bancorex reprezinta ajutor de stat, proces care poate dura pana la sase luni, a declarat, ieri, Adriean Videanu, membru in comisia de privatizare a bancii. “Trebuie sa aflam daca acoperirea datoriilor Bancorex reprezinta ajutor de stat si, in acest sens, se va pronunta si Comisia Europeana. Probabil ca Erste, in calitate de cumparator, va face unele demersuri pentru a grabi procesul”, a afirmat Videanu, citat de Mediafax.

Dupa ultima evaluare, debitele ce decurg din activitatea Bancorex se ridica la peste un miliard de euro. BCR a fuzionat prin absorbtie cu Bancorex in anul 1999, iar pentru a pregati BCR pentru privatizare, statul roman a preluat toate obligatiile care provin din activitatea Bancorex. Videanu sustine insa ca si in situatia in care aceste sume vor fi considerate ajutor de stat, procesul de privatizare nu va fi influentat: va fi efectuata numai o reglare contabila. “AVAS va trebui sa despagubeasca Erste, iar Erste va vira acesti bani la buget”, a explicat Videanu.

Citeste si:  PRINTR-O HOTARARE DE GUVERN S-AR PUTEA ANULA MAREA UNIRE

Erste: Am obtinut clauze avantajoase

Contractul de privatizare a BCR va cuprinde o serie de “clauze avantajoase”, respectiv anumite garantii care asigura protectia a pana la 60% din pretul avansat, potrivit unui comunicat dat publicitatii marti de Erste Bank. “Erste Bank a reusit sa negocieze o serie de clauze avantajoase in contract, respectiv anumite garantii care asigura protectia a pana la 60% din pretul avansat pentru pachetul de 62% din totalul actiunilor BCR”, informeaza comunicatul Erste Bank.

De asemenea, contractul prevede “accesul si influenta” imediate ale bancii austriece asupra BCR. Va fi infiintat un comitet consultativ de tranzitie care va avea acces total la informatia interna si externa a bancii incepand chiar de astazi.

Investitii de 100 milioane de euro

Erste Bank a stabilit un program de investitii de 100 milioane de euro in urmatorii trei ani la BCR si estimeaza ca procesul de integrare a institutiei romanesti va avea costuri de 90 milioane de euro, declarate in anul 2006.

Citeste si:  Renault isi reincearca sansa in China, in parteneriat cu numarul 1 chinez, Geely

Potrivit investitorului, programul de restructurare va implementa masuri ce vizeaza cresterea veniturilor, centralizarea si optimizarea functiilor de back-office si optimizarea retelei de sucursale, precum si cresterea performantelor personalului. De exemplu, obiectivele pe termen lung vor avea in vedere reducerea raportului cost-venit de la 52% la 48% in 2009, determinand cresterea rentabilitatii capitalului angajat de la 17% la peste 35%. Erste Bank a fost desemnata castigatoarea licitatiei pentru preluarea BCR, contra sumei de 3,75 miliarde de euro. Celalalt ofertant a fost Millennium BCP din Portugalia.

BCP: O suma mai mare nu se justifica

Banca portugheza Millenium BCP, perdantul cursei pentru preluarea BCR, considera ca oferta sa a reflectat suma maxima pe care o putea aloca pentru aceasta achizitie astfel incat sa ofere valoare actionarilor sai.

“BCP considera ca oferta financiara imbunatatita inaintata astazi (marti – n.r.), care a fost revizuita pe baza unor termeni contractuali actualizati si a unei analize suplimentare amanuntite, a reflectat suma maxima care putea fi platita pentru a conferi valoare actionarilor nostri. In spiritul disciplinei stricte a capitalului si valorilor BCP nu era justificat sa oferim mai mult decat am facut-o”, se afirma in comunicatul bancii portugheze.

Citeste si:  Majorarea TVA, o solutie potrivita

Autor: Consuela Stegarescu