Grupul financiar austriac Erste Bank a castigat finala competitiei pentru preluarea Bancii Comerciale Romane (BCR), platind peste 3,75 miliarde euro pentru pachetul de 61,88% din actiunile liderului pietei bancare romanesti, a anuntat ieri Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor, in calitate de sef al Comisiei de privatizare. Pentru a-si lasa in urma rivala, Banco Comercial Portugues (BCP) Millennium, Erste a platit un pret de 7,65 euro pe o actiune BCR.
Suma platita este de cinci ori mai mare ca valoarea contabila a bancii (1,193 miliarde euro), ridicand astfel valoarea de piata a BCR aproape de sase miliarde euro. Cele doua banci au „introdus in sistem“ ofertele finale imbunatatite, la capatul unei privatizari transparente, care a tinut cu sufletul la gura competitorii.
Cea mai buna afacere au facut-o insa cele doua institutii financiare internationale, International Finance Corporation (IFC) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
Ele vor colecta aproape 1,5 miliarde euro, pe un pachet de 26% pe care au platit, in 2003, 222 milioane dolari. Cele doua institutii au castigat de opt ori mai mult decat au platit. Kurt Geiger, director in BERD, s-a multumit ieri sa constate ca a banca tarilor est-europene a investit trei miliarde euro in Romania.
Statul roman a castigat, pe pachetul sau de 36,88% din BCR, doar 2,25 miliarde euro.
Suma este echivalenta cu 3% din PIB estimat in acest an, de trei ori mai mare decat deficitul fiscal anuntat de autoritati.
Francisco de Lacerda, director executiv la Millenium, a declarat pentru „Averea“ ca a fost un procent transparent si a refuzat sa dea detalii referitoare la pretul oferit de banca sa, dar a admis ca oferta portugheza a fost inferioara celei austriece. Manfred Wimmer, oficial al Erste Bank, a declarat ca banca sa va face tot posibilul nu numai pentru dezvoltarea BCR, ci si pentru a duce Romania in Europa.
Toata piata financiara a urmarit cu interes alegerea bancii care va prelua BCR. „Daca portughezii castiga BCR-ul, este de asteptat ca pretul din privatizarea CEC sa creasca foarte mult, intrucat Erste participa si acolo“, spune un bancher. „Este, totodata, foarte probabil ca portughezii sa castige, intrucat austriecii au „privatizat“ pana acum si banca Agricola, si Petrom-ul si au devenit investitorul numarul unu in Romania“, a mai spus bancherul. Conform analistilor, orice banca vine in Romania cu intentia de a-si asigura profitul pe termen lung, in timp asteptandu-se de la piata locala sa confirme potentialul de crestere rapida estimat in prezent. Cu un pas major in interiorul ciclului de dezvoltare rapida a pietei financiare a Romaniei, portughezii de la Millennium si-au asigurat o noua sursa sigura de profit pentru urmatoarele decade si un nou punct de ancorare pe harta lumii. Portughezii sunt prezenti pana si pe continentul amercian.
Cea mai mare privatizare din Romania este vanzarea liderului pietei bancare, care are o cota de piata de 26-27%, si un profit estimat la 200 milioane euro pentru acest an, spun analistii. Conform contractului de privatizare, Banca Comerciala Romana se va lista la bursa in 2006 pentru a permite preluarea actiunilor prin majorari de capital succesive, transparente, precum si o vanzare preferentiala a actiunilor angajatilor BCR, care detin 8% din actiuni. SIF-urile, care detin impreuna circa 30% din actiunile celei mai mari banci din Romania, au decis sa nu vanda deocamdata, BCR fiind unul din cele mai profitabile titluri detinute. De asemenea, Guvernul s-a asigurat ca noul proprietar va acorda dividende in urmatorii ani. Actiunile BCP si Erste au scazut usor ieri la bursele unde sunt listate, contrar tendintei ultimului an.
Tot in castig sunt si divizia de investitii a Bancii Mondiale, International Finance Corp. (IFC), precum si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care fructifica astfel pentru cele 25% din actiunile BCR la un pret net avantajos.
Cele doua institutii internationale au cumparat in 2003 un pachet de 25% plus doua actiuni pentru suma de 222 de milioane de dolari. Vanzarea pachetului face parte dintr-o intelegere intre guvernul Nastase si Fondul Monetar International, iar tranzactia a fost finalizata in primavara anului trecut. BERD si IFC au avut posibilitatea fie sa vanda actiunile direct catre investitorul strategic, fie sa revanda actiunile catre Autoritatea de privatizare (AVAS) dupa trei ani de la incheierea contractului. Pachetul de actiuni oferit spre vanzare investitorului strategic este format din participatia statului roman, respectiv 36,88% si pachetul de 25% detinut de BERD si IFC.
BCR este cea mai mare banca din Romania, cu active de aproape 9 miliarde de euro, cel mai important portofoliu de credite si clienti, si cea mai dezvoltata retea de bancomate (ATM) si puncte de vanzare la comercianti (POS) din tara – singura care accepta carduri securizate cu cip. Grupul BCR detine o subsidiara cu prezenta europeana, cu sediul la Londra, Banca Anglo-Romana, specializata in comert, care nu deruleaza insa afaceri de anvergura. BCR are o subsidiara specializata in asigurari, BCR Asigurari, o subsidiara de leasing- BCR Leasing, o unitate de administrare a fondurilor mutuale- BCR Asset Management, o divizie de brokeraj- BCR Securities si o sucursala la Chisinau, in Republica Moldova.
BCR a inregistrat, in primele zece luni ale acestui an, o crestere cu aproape 30% a creditelor acordate IMM-urilor. Volumul total al creditelor acordate IMM-urilor reprezentau, la sfarsitul lunii octombrie, peste 40% din portofoliul creditelor catre firme, cele aproximativ 270.000 de firme mici si mijlocii reprezentand aproximativ 85% din clientii corporativi. BCR detine o cota de piata de circa 29% in segmentul creditarii persoanelor fizice (retail), portofoliul de credite inregistrand in primele 10 luni din 2005 o crestere cu aproximativ 70%. Creditele in lei au in prezent o pondere aproape egala cu cea a imprumuturilor in valuta. Banca are in prezent aproape 360 sucursale si agentii deschise in majoritatea oraselor cu peste 10.000 de locuitori. BCR ofera Internet banking si e-commerce, emite 14 tipuri de carduri de credit si de debit si are instalate peste 1.000 de ATM-uri si 5.000 de POS-uri. Numarul clientilor depaseste cinci milioane, din care 90% persoane fizice. (L.M., B.T.)
Autori: Lidia Moise, Bogdan Tudorache