Cu sase luni inainte de a-i expira cel de-al doilea mandat de presedinte al Academiei Romane, Eugen Simion face presiuni sa-si asigure functia de presedinte de onoare al institutiei tsi pe aceea de presedinte al Fundatiei Nationale pentru Stiinta si Arta.
Grija lui Eugen Simion de a-si pregati terenul pentru finalul mandatului de presedinte al Academiei a fost constatata de colegii sai din prezidiu, in sedinta din 12 iulie, cind acesta a venit cu doua propuneri surprinzatoare. Una era aceea de a ceda o cladire din patrimoniul Academiei, situata in centrul Capitalei, Fundatiei Nationale pentru Stiinta si Arta pe care o conduce. In plus, Simion a cerut schimbarea statutului, desi ultima actualizare a fost facuta la inceputul acestui mandat.
Fundatie cu staif pe spinarea Academiei
Propunerea facuta de Eugen Simion referitoare la cedarea impozantei cladiri de pe strada Dem.I. Dobrescu a stirnit suspiciuni, cu atit mai mult cu cit acolo ar dori sa infiinteze un muzeu cu obiecte de patrimoniu ale Academiei, precum si o librarie, iar ambele sa fie administrate de fundatie. „Numai colectia de numismatica este apreciata la o valoare de un miliard de dolari“, sustine acad. Victor Voicu, secretarul general al Academiei, cel care s-a opus din start acestei propuneri. Potrivit acestuia, „fara nici o justificare legala“, Fundatia nu plateste chirie Academiei si, mai mult, „a subinchiriat subsolul cladirii“. „Cladirea a fost recent renovata, iar la etajul I mai sint citeva camere ocupate de Fundatia «Titel Petrescu», condusa de domnul Alexandru Athanasiu“, mai precizeaza Victor Voicu.
De ce nu, presedinte de onoare pe viata
A doua propunere a lui Simion, cea privind modificarea statutului, s-a lovit si ea de opozitie, intrucit a existat banuiala ca vizeaza interese personale si de grup. Daca la precedenta actualizare Simion a introdus prevederea ca virsta maxima pina la care se poate detine functia de presedinte de onoare sa fie 72 de ani (adica exact cit are el acum), de aceasta data, unii academicieni au banuit ca este vorba de reinventarea functiei de presedinte de onoare, detinuta inainte de perioada comunista doar de regi. „Stiu de la Iasi ca acolo se pregateste terenul pentru aceasta propunere, care ar urma sa fie facuta de membrii filialei de acolo“, sustine acad. Mihai Draganescu, seful Sectiei de Stiinta si Tehnologia Informatiei, care a cerut ca, „preventiv, sa fie blocate orice actiuni privind modificarea legii, statutului si structurii Academiei“, pina ce-si termina Simion mandatul. „In cercuri informale se vorbeste despre acest lucru“, afirma si acad. Victor Voicu, acesta acuzind maniera dictatoriala de a conduce institutia a lui Simion si „violenta de limbaj cu care-si apostrofeaza colegii chiar in Adunarea Generala“.
Biroul de presa prins in „ofsaid“
Intrebat, punctual, despre toate aceste lucruri, Simion a refuzat sa raspunda vreme de doua saptamini, intr-un comunicat de ieri rezumind insa totul la o replica data lui Mihai Draganescu. „Domnia sa si-a construit un scenariu apocaliptic care, tinem sa-i asiguram pe cei interesati de soarta Academiei, nu exista decit in mintea sa.“ Elena Solunca, sefa Biroului de Presa al Academiei, cea abilitata sa raspunda solicitarii trimise de ziarul „Cotidianul“ pe 15 august, a sustinut ieri ca nu a primit-o niciodata, desi secretara lui Simion a confirmat ca hirtia a ajuns la Academie. „Am plecat si eu cu 20 de minute mai devreme de la serviciu, pentru ca trebuie sa scriu pagina de luni pentru ziarul «Ziua». Este una dintre atributiile mele la Academie“, s-a aparat aceasta.
Autor: Mirela Corlatan