Claudiu Secasiu a fost ales presedinte al CNSAS, in urma demisiei lui Corneliu Turianu si a retragerii candidaturii lui Ticu Dumitrescu. Conducerea Colegiului va fi aleasa, prin rotatie, o data la sase luni

Ieri, membrii CNSAS s-au reunit in prima sedinta de la alegerea conducerii Colegiului. La sedinta a participat si presedintele Basescu. Acesta s-a confruntat cu o situatie inedita pentru el de la preluarea mandatului. El a fost huiduit copios de multimea de protestatari adunata in fata sediului CNSAS. Cum manifestantii strigau “Il vrem pe Ticu”, Basescu a renuntat la declaratiile date presei si, vadit iritat, a spus doar “Mai intai sa vrea legea si democratia”. La iesire, Basescu a mai fost “gratulat” cu o noua portie de huiduieli, desi o parte dintre protestatari l-a aplaudat.

Alegerile periodice ca solutie de compromis

Dupa cateva ore de discutii aprinse pe care le-a ascultat fara sa se implice, Basescu a venit cu propunerea ca votul sa se refaca. In ciuda divergentelor de pana atunci, propunerea a fost votata in unanimitate. Atat Ticu, cat si Turianu au renuntat la intentia de a mai candida. Corneliu Turianu a demisionat din calitatea de presedinte al Colegiului, iar Ticu Dumitrescu l-a propus pe Claudiu Secasiu, membru CNSAS nominalizat de PNL, ca succesor la sefia institutiei. Acesta a fost validat prin vot secret, cu opt voturi “pentru” si doua “contra”. Constantin Buchet si-a pastrat functia de secretar. A ramas in suspensie functia de vicepresedinte a demisionarului Dan Lazea. Cel putin, pana cand Parlamentul va lua la cunostinta in mod oficial de demisia sa din Colegiu.

Citeste si:  Numarul victimelor inundatiilor a ajuns la 24

Participantii au convenit sa instituie o noua practica la CNSAS: conducerea sa fie aleasa o data la sase luni, prin rotatie, astfel incat toti membrii sai sa prezideze lucrarile intr-o perioada data. Decizia a fost anuntata salariatilor si militantilor organizatiilor civice de Mircea Dinescu, care a afirmat ca “este un compromis, dar un compromis care rezolva situatia”. Hotararea a fost primita favorabil de protestatari, cunoscut fiind faptul ca Secasiu a fost unul din aceia care au cerut refacerea votului si l-a secondat pe Ticu Dumitrescu in timpul crizei starnite saptamana trecuta.

Ticu se vrea cenzor

“Presedintele a stat si ne-a ascultat. Ne-am certat, personalitatile s-au ciocnit, dar solutia a fost inteleapta”, a spus noul presedinte. Secasiu le-a multumit celor doi oponenti de pana acum, Turianu si Dumitrescu, pentru gestul de renuntare la sefia CNSAS, renuntare care a contribuit la deblocarea situatiei. Basescu i-a promis lui Secasiu ca va organiza intalniri cu responsabili ai serviciilor secrete, dar si cu specialisti in arhive, astfel incat conflictul cu serviciile sa fie solutionat prin predarea documentelor solicitate de CNSAS. Secasiu a mai spus ca Basescu a ridicat si problema desemnarii membrilor Colegiului astfel incat partidele sa nu mai aiba dreptul de a face propuneri, insa nu s-a precizat in ce masura s-a ajuns la o solutie alternativa.

Citeste si:  Mai putin e mai bine decat nimic

Ticu Dumitrescu si-a asumat meritul rezolvarii crizei. “Criza am solutionat-o eu”, a spus triumfator Ticu la finalul sedintei. Chiar daca a renuntat la candidatura pentru presedintie, Ticu pare ca doreste sa devina un conducator de facto al Consiliului, ce va superviza activitatea colegilor sai. “Eu raman obligat moral sa va spun tot ce se intampla aici. Eu ii voi monitoriza pe fiecare dintre ei, urmarindu-i cum voteaza”, le-a spus Ticu suporterilor sai adunati in fata sediului CNSAS. Din postura de conducator din umbra pe care si-a arogat-o, Ticu nu a mai parut interesat de presedintia Consiliului, dand ca incerta o candidatura a sa peste sase luni.

Mai sunt insa probleme care-l framanta inca pe Dumitrescu. El i-a spus presedintelui Basescu faptul ca a ramas in suspensie chestiunea presiunilor si disparitiei lui Dan Lazea. Totodata, a incercat sa-l convinga pe presedinte ca a fost dezinformat atat in privinta numarului de dosare care au ramas in custodia serviciilor de informatii, cat si in chestiunea existentei cartotecilor.

Citeste si:  CEC a lansat Contul Spontan

Autor: Adrian Ilie