Afectati de criza financiara si cu gandul la impozitul forfetar instituit recent, multi intreprinzatori romani sunt gata sa renunte la afacere, chiar cu riscul de a nu-si recupera decat o mica parte din investitie. In ultimele saptamani, numarul anunturilor privind vanzarea de societati a crescut spectaculos, cel mai adesea fiind scoase la “mezat” standuri din cadrul unor complexuri comerciale, restaurante, cuburi si discoteci. Cele din urma sunt obligate, din 1 mai, sa plateasca statului 5% din venituri, cu titlul de impozit. Celelalte firme sunt nevoite, in cazul in care inregistreaza pierderi, sa achite dari in functie de cifra de afaceri.

Mediul de afaceri se va cerne, ca urmare a crizei si a masurilor fiscale luate de guvern in vederea cresterii incasarilor bugetare. Multe afaceri mici vor fi lichidate, pentru ca patronii nu vor putea face profit si nici nu vor reusi sa achite impozitul minim stabilit de Ministerul Finantelor, sustin consultantii.

Deja unele schimbari se observa in piata, multi intreprinzatori scotandu-si la vanzare societatile comerciale. “Predau discoteca complet utilata”, este mesajul unui patron din Valcea. Pretul este mult mai mic decat investitia, ne-a declarat proprietarul, care admite ca motivul il reprezinta criza financiara, dar nu doreste sa intre in detalii. In acelasi timp, un brasovean care detine un stand intr-un complex comercial il vinde cu 1.500 euro, dupa ce a platit pentru acesta, in urma cu 2 ani, suma de 9.000 de euro. “Nu se mai vinde nimic. Am magazinul de doi ani, dar ca in ultimele trei luni nu a mers niciodata mai rau. Am incercat sa-l dau cu 5.000 euro, dar nimeni n-a fost interesat. Asa am scazut pretul la 1.500″, ne-a precizat Laurentiu din Brasov. Sunt doar cateva exemple, dar site-urile de profil abunda anunturi de afaceri. Sunt mai multe alternative pentru cei care vor sa-si inchida afacerea: s-o vanda, s-o lichideze sau s-o suspende. Singura care le aduce un castig, dar nu neaparat cel asteptat, este s-o vanda. Trebuie sa ia totusi in calcul ca nu este o conjunctura avantajoasa, iar pretul obtinut este mult mai mic. Spre exemplu, un client  bucurestean care lucreaza in domeniul prestari servicii a primit anul trecut o oferta de 3 milioane pentru a-si vinde afacerea. Acum se gandeste cum era sa fi acceptat”, ne-a declarat Luminita Ristea, consultant financiar. In opinia acesteia, nu toti care vor vinde vor fi castigati, ci doar cei care au lichiditati si vor reusi sa-si consolideze afacerea achizitionand la preturi “de criza” alte societati din piata. Ristea sustine ca din toamna vom asista la restructurari masive in sectorul afacerilor.

Citeste si:  Benzinarii particulari, pe cale de disparitie

S-au inmultit falimentele

Pe de alta parte, inrautatirea climatului economic a crescut si numarul falimentelor. In primul trimestru al acestui an, numarul dosarelor noi de insolventa a crescut cu 50% fata de perioada similara din 2008, ajungând la aproximativ 5.000, iar pâna la sfârsitul anului ar putea depasi 20.000, sustin reprezentantii Uniunii Nationale a Practicienilor în Insolventa din România (UNPIR), citati de NewsIn. Totodata, la sfârsitul anului 2008, dosarele de faliment si lichidare aflate pe rol s-au inmultit cu 35,86%, respectiv cu 21,66%, fata de cele înregistrate în 2007. In acelasi timp, numarul dosarelor de reorganizare a scazut cu 17,52%. Astfel, din cele 30.289 de dosare de insolventa aflate pe rolul instantelor de judecata la data de 31 decembrie 2008, 13.258 erau dosare de faliment (fata de 9.758, la finele anului 2007), 13.865 erau dosare de lichidare (comparativ cu 11.396, in 2007) si numai 405 erau dosare de reorganizare (fata de 491, in 2007), potrivit UNPIR.

Citeste si:  Romania urca pe locul 48 in topul privind atractivitatea afacerilor

Florina Andronache