Copiii stiu in mod sigur cum sa cheltuiasca, partea cu economiile este cea care are nevoie de munca. Cel mai bun mod de a face asta este de a-i invata valoarea banilor. Va puteti recompensa copiii cu mici sume de bani atunci cand va ajuta la treburile din jurul casei iar ei vor incepe sa aprecieze acest fapt. De aici puteti sa-i incurajati sa economiseasca bani.

Invatarea copiilor dvs. sa economiseasca de la o farsta frageda ii va aduce mai aproape de sanatatea financiara necesara in anii de mai tarziu.

Tineti minte, scopul dvs. nu este sa cresteti un zgarcit, scopul dvs este sa cresteti un copil, care, daca sunteti norocosi, ca adult va stii cand sa cheltuiasca si cand sa economiseasca. In timp ce-i invatati ca a economisi este intelept, este la fel de important sa va invatati copiii cum sa imparta ceea ce au, cheltuind banii si pentru ceilalti, ca de exemplu cumparand mici cadouri pentru frati si surori. Va doriti ca copilul dvs sa devina un adult generos, care sa stie cand si cum sa-si imparta economiile cu cei dragi.

Citeste si:  Cum identifici afacerea in care vrei sa te lansezi

De la varsta de 3 la 9 ani
Faceti economisirea mai degraba amuzanta decat esentiala pentru copiii dvs. Atunci cand sunt mici, banii sunt pentru ei lucrul cu care mama si tata la cumpara dulciuri, jucarii si carti cu desene. Incepeti prin a cumpara copiilor dvs o pusculita atunci cand au cam 3 ani, poate una care inghite banii si care face zgomot si care sa fie in forma unui personaj hazliu. Daca pun banii in ea si primesc un ras sau un clinchet este suficient pentru copiii dvs sa fie multmuiti. La aceasta varsta nu au nevoie sa stie ce inseamna banii. Explicati-le ca doar atunci cand pusculita este plina poate fi golita si ca va puteti juca “numara banii” impreuna.

Banii de Craciun sau de ziua de nastere sunt o parte inevitabila din fiecare copilarie. Daca va opriti macar unul dintre copii sa strige in fata rudelor “ghici cat am strans?” inseamna ca faceti ceva un lucru bun. Mereu intrebati-va copiii ce au de gand sa faca cu banii lor si daca ideile lor sunt prea fantastice, aduceti-i cu picioarele pe pamant, dar permitandu-le in acelasi timp sa faca propriile alegeri. Acum este un bun moment sa deschideti un cont de economii pentru copii dvs, cand au suficienti bani pentru a incepe sa economiseasca, fara a fi insa privati de dreptul de a-si cumpara ceva frumos din cand in cand. Nu-i puneti sa economiseasca tot, asa nu mai e amuzant!

Citeste si:  Zece sfaturi privind formulele de politete utilizate in e-mail-urile de afaceri

De la varsta de 9 la 15 ani
Din cand in cand faceti un buget pentru copiii dvs. Aratati-le faptul ca daca au castigat 100 lei, pot cheltui 20 lei pe un mic cadou pentru sora lor, 15 lei pe o catre si le-ar mai ramane suficienti bani si pentru a-si cumpara un CD si pentru a economisi. Sa dea banii pe dulciuri si nimicuri nu este o optiune pe care doriti sa le-o dati.
Incurajati-va copiii sa ia o mica suma de bani din contul lor o data la cateva luni si sa se rasfete cu ceva. Economisirea este placuta doar daca primiti si ceva in schimb.

Acest este un bun moment pentru adolescenti sa deschida un cont bancar pe numele lor, propriul lor card bancar, asa incat sa-i puteti invata sa foloseasca un ATM. Acest lucru ii va face sa creasca si sa devina resonsabili.

De la 15 ani in sus
Speram ca pana la aceasta varsta copilul dvs va intelege valoarea banilor. Totusi nimic nu va opri un adolescent sa va ceara bani. Fiti atat de generos pe cat doriti, dar din nou, incurajati-i sa economiseasca o parte din bani. Daca au un loc de munca de week-end sau pe vara, este cel mai bun mod sa devina mai responsabili cu propriile finante.

Citeste si:  Totul despre pensia privata obligatorie

La aceasta varsta, atingerea scopului este tot ce conteaza. Daca vor sa dea 300 lei pe adidasi, incurajati-i sa economiseasca pentru ei. Puteti hotara ca daca ajung la trei sferturi din pret sa acoperiti dvs restul.