Directorii de spitale cu datorii acuza ilegalitatea destituirilor comunicate verbal, duminica, de ministrul Eugen Nicolaescu pe motiv ca Ordonanta nr. 154/2005 privind rectificarea bugetului de stat pe anul in curs nu poate modifica o lege speciala cum este cea care reglementeaza modul de functionare a sistemului sanitar. Cu toate acestea, in baza respectivei ordonante, ministrul sanatatii a anuntat ca 15 directori vor fi demisi, iar 24 de consilii de administratie ale spitalelor cu datorii din intreaga tara vor fi inlocuite.

“Ordonanta nr. 154 din 11 noiembrie 2005 are alt scop, dar mentioneaza o conditie suspensiva, de restructurare, ce ar urma sa fie efectuata prin ordin al ministrului sanatatii. Destituirile lui Nicolaescu sunt insa ilegale din moment ce ordonanta respectiva nu poate schimba o lege speciala, precum cea in baza careia functioneaza in prezent sistemul sanitar romanesc”, a precizat Sorin Oprescu, directorul spitalelor bucurestene Universitar si Elias. Acesta a mai declarat ca nu a primit nici pana in momentul de fata ordinul si motivatia prin care a fost demis din functiile detinute. Pe de alta parte, reprezentantii Ministerului Sanatatii au incercat si ieri sa afle componenta consiliilor de administratie ale spitalelor vizate pe care ministrul sanatatii a decis sa le schimbe.

Citeste si:  Bancile comerciale vor sa-si vanda produsele prin oficiile Postei Romane

“Pentru aflarea componentei unora dintre CA se lucreaza inca. Este cazul Spitalului Fundeni, Institutului de Boli Infectioase “Matei Bals”, Spitalului Elias si a Spitalului de Cardiologie “C.C. Iliescu”, pe care nu le avem acum”, spunea ieri secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Virgil Paunescu, cel care a supervizat actiunile de control la 148 de spitale datornice. Fapt confirmat si de Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase “Dr. Matei Bals” din Capitala, al carui consiliu de administratie a fost inlocuit. “Ieri la pranz mi s-a solicitat telefonic transmiterea componentei comitetului director si a consiliului de administratie, desi listele sunt oricum la Ministerul Sanatatii, pentru ca sunt aprobate prin ordin de ministru. Eu le-am trimis special ordinul semnat de ministrul sanatatii pentru a vedea ca le au”, a subliniat Cercel. In alta ordine de idei, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Mircea Cinteza, sustine ca “tot ceea ce face Nicolaescu este pentru imagine. Apare la televizor, face un anunt privind demiterea a 15 directori fara nici o explicatie, apoi dispare. Nu este corect”.

Citeste si:  Guvernul propune, investitorii spera

Mircea Cinteza, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, a mai subliniat faptul ca raportul intocmit in urma cu numai sase luni de Corpul de Control al primului-ministru, Calin Popescu Tariceanu, in urma evaluarii unitatilor sanitare a avut rezultate diferite de cel despre care vorbeste in momentul de fata ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu.

“In raportul de atunci erau semnalate cateva nereguli, dar mici. Se vorbea la modul general de acestea, insa nu stiu cum ele puteau deveni majore in numai cateva luni. Un control al primului-ministru nu poate fi inferior celui realizat de catre echipa ministeriala si de cea a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate”, sustine Cinteza.

De asemenea, presedintele Federatiei Sindicale “Sanitas”, Marius Petcu, a declarat ieri ca “solicitam Ministerului Sanatatii sa amane aplicarea acestor decizii pripite pana la evaluarea completa si profesionala a activitatii directorilor de spitale, si in sprijinul democratiei sa procedeze la consultarea directa a salariatilor si a sindicatelor din unitatile sanitare”.

“Disputele politice se pot manifesta oriunde, dar nu in spitale. Aceste situatii de criza vor avea consecinte dramatice pentru cei care apeleaza la servicii medicale si de ingrijire”, a mai adaugat Petcu.

Citeste si:  Un logoped pentru presedinte

Pe de alta parte, ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat la inceputul acestei saptamani ca demiterile managerilor spitalelor cu datorii si inlocuirea consiliilor de administratie de la acestea ar putea continua imediat dupa evaluarea dosarelor mai multe unitati sanitare de pe intreg teritoriul tarii, iar deciziile luate nu au fost motivate politic.

Autor: Cosmin Anghel