Planurile coalitiei de a prelua controlul asupra forului legislativ prin schimbarea actualei conduceri pesediste par din ce in ce mai greu de realizat, in pofida faptului ca reprezentantii puterii au pornit cu mare avant in razboiul impotriva lui Nastase si a lui Vacaroiu. Asaltul condus de aliati s-a lovit de procedurile parlamentare pe care cei doi pesedisti au stiut sa le foloseasca la maximum ca principala arma, castigand astfel o prima batalie. In timp ce senatorii pesedisti trag de timp cat pot depunand sute de amendamente la noul regulament, Nastase i-a sfidat pe membrii coalitiei si a refuzat pur si simplu sa convoace sesiunea extraordinara, chiar daca acestia s-au prezentat cu o lunga lista de semnaturi ale deputatilor care cereau inceperea lucrului. Confruntati cu acest blocaj, reprezentantii coalitiei spun ca Nastase si Vacaroiu se agata cu disperare de functiile detinute si dispun in mod abuziv de prerogativele pe care le au, ceea ce demonstreaza o data in plus ca trebuie revocati. Ei asista insa neputinciosi la strategia pesedista de a invoca tot felul de tertipuri procedurale, pentru a-i impinge pe membrii coalitiei spre un esec total prin nerespectarea calendarului. Depasirea termenului prevazut pentru debarcarea celor doi ar putea declansa un nou scandal intre partenerii de guvernare. Pe de alta parte, liberalii sunt constienti si de faptul ca magistratii Curtii Constitutionale ar putea lua partea presedintilor pesedisti ai forului legislativ, ajungandu-se la o noua criza politica ce ar readuce pe tapet problema anticipatelor.

Citeste si:  Dorina Mihailescu (PSD) neaga existenta stenogramelor partidului

Desi au turat motoarele la maximum, parlamentarii coalitiei s-au ales cu o amanare a dezbaterilor privind noile regulamente ale forului legislativ. Dupa experienta de la Senat, unde Nicolae Vacaroiu a incercat sa blocheze convocarea sesiunii extraordinare, liberalii si democratii s-au gandit ca vor evita un incident similar la Camera Deputatilor prin strangerea a 154 de semnaturi de la deputatii coalitiei. Demersul lor s-a dovedit inutil, pentru ca Adrian Nastase a decis sa nu intrerupa vacanta parlamentarilor pe motiv ca un asemenea gest nu se justifica, iar deputatii trebuie sa aiba la dispozitie cinci zile pentru a putea citi propunerile de modificare a regulamentului, in vederea depunerii de amendamente.

Liderul PSD a sustinut ca nu se teme pentru soarta sa si nu se agata de functia pe care o detine, singura lui grija fiind, chipurile, aceea de a se respecta regulile jocului parlamentar. “PSD a castigat alegerile parlamentare. In baza acestui vot popular PSD a castigat functiile de presedinti de camera, acum se incearca la sau in alte locuri alte formule de conjunctura pe baza unei solutii care initial a fost considerata imorala”, a comentat Nastase, citat de BBC. Potrivit deciziei lui Nastase, deputatii vor fi convocati de luni in sesiune ordinara, insa pesedistii vor sa blocheze introducerea pe ordinea de zi a regulamentului, invocand faptul ca proiectul trebuie avizat si de alte comisii de specialitate, iar amendamenele trebuie analizate si ele cu atentie.

Citeste si:  Pericolul contaminarii cu gripa aviara "migreaza" catre Europa de Vest

“Va fi o lupta foarte dura in parlament si la Curtea Constitutionala”

Liberalii si democratii considera ca gestul lui Nastase de a refuza convocarea sesiunii extraordinare este total neregulamentar, avand in vedere ca a nesocotit solicitarea celor 154 de deputati. Secretarul Biroului Permanent, liberalul Titus Gheorghiof, spune ca modul in care Nastase si colegii sai de partid tergiverseaza dezbaterea si aprobarea proiectului reprezinta un adevarat abuz de drept. El a recunoscut ca in conditiile in care pesedistii vor apela la aceleasi interpretari eronate ale procedurilor parlamentare, va fi foarte greu ca aliatii sa respecte termenul de 15 septembrie prevazut pentru debarcarea lui Nastase si a lui Vacaroiu. Gheorghiof a mai sustinut ca misiunea puterii devine si mai dificila pentru ca PSD se va folosi si de Curtea Constitutionala, care s-a pronuntat deja in favoarea fostului partid de guvernamant pe tema revocarii lui Nastase si a legilor justitiei. “Va fi o lupta parlamentara foarte dura. Important este rezultatul final, si nu neaparat respectarea termenului de 15 septembrie”, a declarat Gheorghiof. Liberalii considera ca si la Curtea Constitutionala se va da o “lupta crunta” intre magistratii dependenti de PSD si cei care mai au constiinta. In schimb, deputatul UDMR Kelemen Hunor, membru in Biroul Permanent al Camerei, este ceva mai optimist. El spune ca problema nu este respectarea termenului de 15 septembrie, cat faptul ca Nastase se tine cu disperare de scaunul de presedinte si comite abuzuri. In opinia sa, decizia introducerii regulamentului pe ordinea de zi a plenului va fi impusa prin votul majoritatii parlamentare, astfel incat sa fie respectat calendarul stabilit.

Citeste si:  Investitorii de la Sibiu anticipeaza aprecierea leului

Senatorii coalitiei vor sa taie microfonul pesedistilor

Desi la Senat membrii coalitiei au reusit sa obtina convocarea sesiunii extraordinare, lucrurile nu stau mai bine, pentru ca pesedistii sunt pregatiti sa vina cu 200 de amendamente la proiectul regulamentului. La acestea, s-ar adauga alte 100 de amendamente ale peremistilor, cele doua partide dorind sa castige cat mai mult timp. Aliatii nu au intrat insa in panica, senatorul liberal Nicolae Vlad Popa considerand ca membrii comisiei de specialitate vor putea analiza toate propunerile in regim de urgenta, astfel incat proiectul sa intre in dezbaterea plenului incepand de luni. Popa mai spune ca reprezentantii coalitiei vor cauta sa nu intre in jocul pesedistilor, de a amana la nesfarsit revocarea lui Vacaroiu, prin discutii interminabile pe marginea amendamentelor. Concret, ei vor propune limitarea interventiilor la dezbateri, insa strategia lor are putine sanse de reusita atata vreme cat cel care va conduce sedinta si va acorda senatorilor dreptul de a vorbi de la tribuna va fi insusi Vacaroiu.

Autor: Roxana Preda