Hidroelectrica nu va fi privatizata, ci doar reorganizata, prin vanzarea unor microhidrocentrale, a declarat sambata, ministrul Economiei Si Comertului, Codrut Seres.

„Nu vorbim de o privatizare, ci de o vanzare a unor active care costa Hidroelectrica foarte multi bani pentru intretinere. Este vorba, in prima faza, de microhidrocentrale, acele hidrocentrale care au putere de pana in 10 MW. Deja anuntul public a fost lansat, iar in prima faza vor fi vandute trei astfel de lanturi de microhidrocentrale, incepand cu amenajarea de pe raul Doftana“, a afirmat Seres, citat de Mediafax. Pentru a se alege cea mai buna solutie de reorganizare a companiei s-a apelat la comandarea unui studiu, finantat de Banca Mondiala. „Acest lucru inseamna separarea unor active care in momentul de fata nu sunt finalizate. Avem obiective incepute in anii 1985-1987 care nu sunt finalizate din lipsa de fonduri si care se preteaza foarte bine pe scheme de societati mixte in care Hidroelectrica sa participe cu activele existente, iar investitorii privati sa asigure restul de fonduri pentru finalizarea investitiei propriu-zise“, a spus ministrul, asigurandu-i pe angajatii din microhidrocentrale ca nu isi vor pierde locurile de munca.

Citeste si:  Tariceanu si Boc trag de timp la fuziunea PNL cu PD

Totodata, Seres a anuntat ca va aloca, din bugetul pe anul 2006, suma de 50 de milioane de lei (500 de miliarde vechi) pentru un program de eficienta energetica. Ministrul a motivat necesitatea acestui program prin faptul ca, in momentul de fata, cetatenii platesc de cinci ori mai multa energie decat consuma. Din factura de energie termica, 30-40% se pierde pe partea de distributie si din cauza problemelor care exista in locuintele romanilor, cum ar fi o insuficienta izolare a peretilor si a usilor, sustine ministrul. Cele 50 de milioane de lei (500 de miliarde vechi) sunt destinate finantarii lucrarilor de imbunatatire si crestere a randamentului distributiei si productiei de energie termica. Potrivit lui Seres, BERD va sprijini si ea acest program cu circa 15 milioane de euro.

Autor: Florin Rusu