Sa mananci clatite sau oua? Sa porti pantaloni negrii sau rosii? Luam o mie de decizii in cursul unei singure zile fara san e gandim de doua ori. In timp ce luarea unor decizii rapide poate fii un process automat, in viata ta personala, in lumea afacerilor trebuie mai mult pentru a putea continua. In continuare sunt prezentate cateva sugestii care te pot ajuta sa devii mai bun in luarea deciziilor.

Evita “aruncarea cu capul inainte.” Tragerea concluziilor inainte de a-ti gandi obiectivele si strangerea destulor informatii iti poate ingreuna abilitatea de a face optiuni bune. Ai putea crede ca a-ti folosi instinctual este OK dar dar in cea mai mare parte iti vor fi necesari ani intregi de experienta in luarea deciziilor care sa iti motiveze alegerile.

Nu presupune nimic. A nu colecta informatii factuale doar pentru ca esti sigur ca presupunerile tale sunt corecte poate fii reteta pentru dezastru. Oricat de expert te consideri a fi judecata trebuie bazata pe informatiile disponibile cele mai curente si relevante.

Cere si parerea altora. Daca nu cauti parteneri de lucru ca re sa tea jute in luarea unor decizii importante poti rata informatii pertinente. Colegii din personal iti pot oferii informatii despre punctele pro si contra ale deciziei pe care o iei- este posibil ca ei insisi sa fii luat o astfel de decizie.

Acordati timp. Exista intotdeauna o presiune considerabila pentru terminarea mai rapida a proiectelor, ceea ce poate conduce la luarea unor decizii neglijente. Fara discutii ca o decizie de success incepe cu informatii corecte. Acordati timpul necesar pentru colectarea unor informatii pertinente- si pentru a te asigura ca intelegi perfect ce se asteapta de la tine.

Fii atent la ce te influenteaza. Nu permite experientele trecute sa iti afecteze viziunile din present. Incearca sa fii obiectiv si fa o comparative echilibrata a fiecarei posibilitati.
Strangerea sarguinciosa a informatiilor si cererea ajutorului altora cand apare un subiect important iti va oferi posibilitatea de a lua o decizie bine informata.