Tranzactioneaza la bursa! Consultatii gratuite din partea unui broker dedicat tie! Deschide acum un cont de tranzactionare la bursa! Sunt doar cateva indemnuri cu care te imbie unele site-uri specializate in tranzactii online, precum: onlinebroker.ro, gif.ro, bursaagricola.ro, ktd.ro. Pentru cei mai sceptici vin si argumentele – cresterea veniturilor intr-un ritm ametitor. Sunt mentionate actiunile SIF Moldova si SIF Oltenia, care au permis “jucatorilor” sa-si tripleze sumele investite pe parcursul unui singur an sau actiuni tranzactionabile zilnic, precum Antibiotice Iasi si Banca Transilvania, care au adus castiguri de peste 100%… Si cum la bursa se castiga, dar se si pierde, gasim si un semnal de… “Atentie! Pretul de tranzactionare poate sa si scada. De exemplu, actiunile Azomures au pierdut 38% din valoare in anul 2005, Bermas 35%, iar Rolast 57%”. Printre alte riscuri sunt amintite unele actiuni, care la actualul nivel de tranzactionare sunt supraevaluate, iar pretul platit este datorat increderii investitorilor in ratele de crestere ridicate si care sunt asteptate in urmatorii ani… Si lista poate continua cu sfaturi pentru incepatori, stiri la zi despre piata de capital, precum si alte informatii utile celor care vor sa intre in “vartejul” tranzactiilor bursiere online.

Onlinebroker (www.onlinebroker.ro) spre exemplu, te asigura ca sistemul de tranzactionare dispune de un mecanism securizat, care permite transmiterea de ordine in timp real pe BVB si pe Rasdaq. De asemenea, poti vizualiza cotatiile pe piata BVB si, totodata, ai acces la numeroase informatii si unelte care sa-ti faca luarea deciziei cat mai usoara. O rasplata pentru clientii fideli sunt comisioanele percepute de societate, care scad pe masura ce rulajul cumulat este mai mare. In ceea ce priveste tarifele Onlinebroker, deschiderea de cont este 20 RON, iar deschidere unui cont pentru persoane juridice costa 40 RON. Comisioanele practicate variaza in functie de volumul tranzactiilor (rulajul cumulat pe ultimele sase luni). Atfel, intre 5.000 si 50.000 RON, acesta este de 1,5%, intre 50.000 si 150.000 lei comisionul este de 1%, iar peste 150.000 RON, vei achita 0,8%.

Citeste si:  Este dificil sa cumparam actiuni ?

Grupul de Intermediere Financiara SA (www.gif.ro) mijloceste tranzactii cu instrumente financiare listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Bursa Electronica RASDAQ (BER). Poti investi in actiuni, obligatiuni si drepturi de preferinta. Daca vrei sa devii clientul G.I.F., poti opta pentru una dintre aceste variante de cont: Contul STANDARD – prin care se poate cumpara/vinde la ordin orice instrument financiar cotat la BVB sau BER. Ordinele de cumparare sau vanzare pot fi transmise telefonic si inregistrate pe banda magnetica, prin fax sau direct la sediul societatii. Contul ONLINE – prin care se pot cumpara/vinde la ordin actiuni si drepturi de preferinta listate la BVB si actiuni listate la BER, translatate pe platforma de tranzactionare a BVB. Utilizatorii acestor conturi beneficiaza gratuit de rapoarte de tranzactionare zilnice si saptamanale (sinteza tranzactiilor bursiere), rapoarte de analiza fundamentala pentru societatile listate si nu in ultimul rand, au acces la alte informatii si instrumente utile. Dar sa revenim la ceea ce este mai important – taxele si comisioanele care sunt percepute pentru contul online. Pentru un rulaj cumulat mai mic de 50.000 RON, comisionul practicat este de 2%, intre 50.000,01 si 100.000 rulaj cumulat se percepe un comision de 1%, intre 100.000,01 si 500.000,00 platesti 0,7%, intre 500.000,01 si 1.500.000,00 achiti 0,6%, iar pentru un rulaj cumulat mai mare de 1.500.000,01, comisionul este 0,5%. La deschiderea contului, comisionul de intermediere se stabileste in functie de valoarea la zi a valorilor mobiliare depuse si/sau a numerarului potrivit tabelului de mai sus. Ulterior, se calculeaza zilnic rulajul cumulat (vanzare plus cumparare) al ultimelor 90 de zile calendaristice, iar comisionul de intermediere se modifica incepand cu ziua urmatoare depasirii pragurilor prevazute in valorile de mai sus.

Joaca cu actiunile pe internet, numai pentru “cunoscatori”

SSIF Broker (www.sivmbroker.ro) insa, prezinta si dezavantajele unei tranzactii online. Unul dintre acestea ar fi faptul ca nu beneficiezi de sprijinul unui broker, fiind nevoit sa te bazezi doar pe cunostintele tale. Desigur, vei putea pune intrebari folosind canalele de comunicare cunoscute (email, telefon). Un alt dezavantaj ar putea fi faptul ca nu poti declansa o operatiune de cumparare daca nu ai disponibilul necesar in cont. Taxa de deschidere de cont este de 9 RON si acopera toate cheltuielile de expediere prin posta a documentatiei necesare. De asemenea, SSIF Broker mai percepe un abonament lunar in valoare de 20 RON numai clientilor care in cursul unei luni au de platit comisioane de tranzactionare mai mici decat aceasta suma. Daca acestea sunt mai mici vor plati diferenta intre 20 lei noi si valoarea comisioanelor.

Citeste si:  Posibile capcane pentru firme

Comisionul de tranzactionare nu depinde doar de valoarea ultimei tranzactii, ci de valoarea tuturor tranzactiilor derulate in ultimele 90 de zile, si se aplica pentru fiecare tranzactie. Asadar, comisioanele care au fost prezentate se aplica in functie de valoarea insumata a tuturor tranzactiilor efectuate in ultimele 90 de zile, si cu cat un client face tranzactii de o valoare mai ridicata, cu atat nivelul comisionului va fi mai redus pentru tranzactia urmatoare. Pentru tranzactii sub 20.000 RON, comisionul este de 1,1%, urmand sa scada gradual, cu cat suma tranzactiilor este mai mare. Astfel, pentru tranzactii intre 50.000 si 99.999 comisionul este de 0,9%, pentru tranzactii intre 500.000 si 999.999 RON comisionul este 0,7%, in timp ce pentru tranzactii care depasesc 1.499.999 RON, comisionul este 0,5%. Pentru fiecare ordin de vanzare sau cumparare se percepe un comision de 1 RON pentru tranzactiile pe BVB si de 1,5 RON pentru tranzactiile pe Rasdaq. In cazul tranzactiilor cu instrumente financiare derivate, comisionul este de 1,5 RON pe contract.

In ceea ce priveste SC KTD Invest (www.ktd.ro), firma isi asigura clientii ca beneficiaza de cea mai completa platforma de tranzactionare a produselor financiare, accesibila acum si investitorilor privati. Astfel, poti profita de tranzactii in marja si comisioane reduse pentru mai mult de 160 de valute, actiuni listate la cele mai mari 17 burse de valori din SUA, Europa si Japonia. De asemenea, poti profita de instrumente derivate, avand la baza aceste active si posibilitatea de a te familiariza cu aceste practici si instrumente moderne de investitie accesand gratis, timp de 20 de zile, aceeasi platforma de tranzactionare on-line folosita de profesionistii acestui domeniu. Este vorba despre tranzactii online pe un cont virtual, in aceleasi conditii cu cele ale unui cont real. Suma virtuala disponibila este de 100.000 USD. De asemenea, te poti folosi de aceleasi instrumente de investitie ca si in tranzactii reale, dar in mod gratuit, cum ar fi asistenta tehnica si serviciile de consiliere investitionala.

Citeste si:  Am dreptul sa vand franciza?

La Bursaagricola.ro, pentru toate tranzactiile efectuate in platforma CFD comisioanele sunt zero. Exista doar dobanzi overnight sau costuri de transfer care se platesc pentru pozitiile ce nu sunt inchise pana la ora 24 (Bucuresti) si sunt transferate in urmatoarea zi. Acestea sunt insa mici. Un “Contract for Difference” (CFD) este un mijloc eficient prin care te poti bucura de rezultatele tranzactiilor cu indici, actiuni sau marfuri, fara a fi obligat sa cumperi sau sa vinzi acele produse pe bursa, ci doar sa asiguri o margine de 1-2%. Acestea se traduc in tranzactii cu un cost redus, dar cu eficienta foarte ridicata. Tot aici afli si despre avantajele tranzactionarii prin GCI (cea mai buna combinatie existenta intre avansata tehnologie a softului de tranzactionare), unde dobanzile sunt zero. Suma minima pentru deschiderea unui Cont de Actiuni CFD este 2.000 USD sau echivalentul in lei, iar pentru un Cont Mini Actiunti de 500 USD sau echivalentul in lei.

Autor: Nicoleta Margineanu