Fie ca este vorba de 2 topinguri de pizza in loc de 4 sau de jeansi noi luna aceasta sau viitoare sau de a renunta la timpul liber pentru un job part-time, banii joaca intodeauna un rol important in decizile tale. Iar acesta este doar inceputul unei relatii pe viata cu banii!
Pentru ca aceasta relatie sa aiba succes ai nevoie sa cunosti cateva tehnici de baza pentru administrarea Finatelor Personale.
Deci, ce inseamna Finante Personale?
Finantele Personale reprezinta fiecare aspect al vietii tale care interactioneaza cu banii.
Banii reprezinta un lucru important. Ne cumpara ceea ce avem nevoie, ceea ce credem ca avem nevoie si ceea ce dorim pentru a arata si a ne simti bine. Banii reprezinta un factor puternic motivant. Oamenii muncesc pentru bani, unii se casatoresc pentru bani, iar altii accepta sa-si ofere existenta unui reality show pentru bani! Deci, este vital sa ai intodeauna banii in perspectiva.
Administrarea Finatele Personale are ca scop planificarea si implementarea unor teluri financiare. Suna complicat dar aceasta este realitatea. Cu alte cuvinte, insemna sa economisesti in fiecare saptamana ceva din banii de buzunar pentru a-ti cumpara acel lucru pe care ti-l doresti foarte tare (si nu l-ai primit de Carciun).
Daca reusesti sa te descurci cu functiile telefonului tau mobil, cu siguranta ca te vei descurca si in privinta administrarii Finatelor tale Personale.
Iata cativa pasi pentru administrarea banilor
* Fa-ti un obicei din a-ti fixa bugete.
* Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa nu cheltuiesti nimic, ci doar ca trebuie sa tii evidenta cheltuielilor tale pentru a sti la fiecare moment cat poti sa cheltuiesti. Este foarte tentant sa-ti cheltui toti banii intr-un irezistibil impuls, dar fii tare!
* Cand cheltuiesti, economiseste restul. Acelasi lucru fa-l si cu banii de buzunar care-ti raman.
* Pastreaza-ti economiile intr-un cont sau depozit pentru a castiga si ceva dobanda.
* Sumele mici conteaza si se aduna. Nu conteaza cat economisesti in fiecare saptamana, important este sa economisesti.
* Planifica cum sa-ti cheltuiesti banii. Fa-ti o lista cu cheltuielile tale curente si vei sti unde ti se duc banii. Dar pregateste-te pentru cateva socuri! Vei fi uimit sa vezi pe ce cheltuiesti cel mai mult.
Acum iata cateva notiuni bancare elementare
Contul de economii
Este un cont care te incurajeaza sa economisesti platindu-ti o dobanda pentru banii din cont. Dobanda este de obicei anuala. Toate bancile platesc dobanda pentru contul de economii, dar aceasta poate varia de la o banca la alta. Merita deci sa analizezi un pic oferta bancilor inainte de a te decide.
Cardul de debit
Cum am putea sa trecem de un week-end fara el? Un card de debit iti ofera acces instant la banii tai, 24 de ore, 7 zile pe saptamana. Disponibil atat pentru contul curent cat si pentru contul de economii, cardul de debit poate fi folosit atat national cat si international, pentru cash de la ATM cat si pentru plati la comercianti – mall-uri, statii de benzina, centre de sport, supermarket-uri, cinema, etc. De asemenea ATM- ul (bancomatul) iti poate spune cati bani mai ai in cont.
Contul Curent
Tine-ti banii intr-un cont curent si plateste prin ordine de plata. Cand ai nevoie de cash poti folosi un ATM. Aceste lucruri sunt valabile insa cand vorbim de sume importante de bani. Majoritatea bancilor nu platesc dobanda pentru banii din contul curent si de asemenea pot fixa anumite conditii si comisioane pentru operatiunile pe cont curent. De aceea inainte de a opta pentru un cont curent, verifica oferta bancilor si intereaza-te de conturile curente pentru studenti, care pot fi scutite de unele conditii si comisioane.
Internet Banking
Astazi, un numar mare de banci ofera posibilitatea de a face operatiuni bancare prin Internet. Poti sa-ti verifici soldul, sa transferi bani, sa platesti facturi si multe altele, oricand doresti, 24 de ore din 24.
Si la final
* Banii nu cresc pe … stii tu unde! Parintii tai doresc ca tu sa ai tot ce vrei si sa traiesti mai bine decat au trait ei, dar nu au un sac de bani fara fund! Este usor sa te lasi dus de val, dar incearca sa economisesti in acelasi fel in care cheltuiesti.
* Fii pregatit sa faci alegeri, nu poti avea totul, tot timpul!
* Fixeaza-ti o limita de cheltuieli si limiteaza-te la ea.
* Discuta cu parintii si prietenii tai despre bani. Discutand despre cat costa o vacanta, o masina sau un televizor sau chiar cumparaturile zilnice, vei afla cate cheltuieli exista in viata si la ce costuri, ce inseamna valoarea si cand e mai bine sa nu cheltuiesti. Acest gen de informatie te va ajuta in luarea deciziilor tale financiare.
Top Ponturi
* Castiga ceva, economiseste ceva, cheltuie ceva.
* Economiseste si castiga dobanda.
* Munceste pentru a castiga bani.
* Nu negocia decat daca iti poti permite.